fredag 24 juli 2015

Kladdkaka med bovetemjöl och kokosfett

Fick för mig att göra en lite alternativ kladdkaka igår. En kladdkaka utan vanligt mjöl och traditionellt bakfett med andra ord. Eller traditionellt och traditionellt.. sånt där fabrikstillverkat jox som man bestämt sig för att sälja som livsmedel fast det egentligen kanske borde höra hemma i en bensinfabrik, vad vet jag...?

Hur som helst. För att vara ett experiment hörde det till ett av mina mer lyckade sådana. Kladdkaka är annars ett ganska känslig kapitel i den här familjen då min make är en riktig kladdkakefantast och det är inte mycket som går igenom hans snäva bedömning. För kladdig? Sällan. För stabbig? Ofta. För söt? Sällan. För osöt? Ofta,, ;-)

Den här gången rörde jag ihop kokosfett (virgin från biofood) med lite agavesirap och lite råsocker, smälte det i kastrullen, blandade i vaniljpulver (äkta vanilj inte massa jox), lite snabbkaffepulver (ok där fanns inget hälsosamt med det, men jag uppskattar smaken ;-)) ca 1/2 dl kakao, 1,5 dl bovetemjöl eller någonstans däromkring, 3 ägg...  blanda runt till en lagom kladdig smet.. pudrade en "Frost bakform" (muta till dottern) med kokosflingor och hällde i smeten. In i ugnen på 170 grader ungefär 8 minuter. En minut mindre hade inte skadat då kanten blev lite för bakad, men mitten av perfekt. Med råge godkänd kladdkaka med andra ord och maken gjorde tummen upp...  det får jag se som positivt för han hör annars till dem som anser att efterrätter skall vara söta, feta och lite grann som ju onyttigare desto bättre - annars kan det nästan vara ;-) Tänk om, tänk rätt ;-)

Bovetekladdkaka

1/2 - 1 dl smält kokosfett (ca)
1 nypa vaniljpulver
2 tsk snabbkaffepulver
3 ägg
1/2 dl kakao
Lagom med agavesirap (inte så mkt)
Nån knapp dl råsocker
1,5 dl bovetemjöl

Kokosflingor till formen

Gör så här:
Smält fett på låg värme i en kastrull och blanda i socker, agavesirap, vaniljpulver, kaffepulver. Rör om ordentligt och tillsätt bovete, kakao och ägg. Pudra form med kokosflingor och häll i smeten. Grädda långt ner i ugnen tills kakan satt sig runt sidorna men liksom dallrar i mitten för den efterbakar rätt rejält.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar