tisdag 26 augusti 2014

Long time no see

Så var jag här igen. Kanske är det en högst tillfällig visit, kanske blir det en lite mer frekvent bekantskap igen. Jag har väl inte riktigt kommit på det klara med det där själv än. För att göra en lång historia kort: Det har varit en lång och händelserik sommar. Kanske den rent vädermässigt finaste sommaren på år, men för min del har det också varit en väldigt jobbig sommar. Rent fysiskt alltså.

Ni är en del som skrivit till mig trots att jag inte varit så flitig på att blogga det senaste halvåret. Jag får tacka för all fin respons och alla fina mail. Det värmer hjärtat att läsa om er som lyckats bemästra era smärtor och krämpor av både små och större slag. Det finns hopp, det finns det sannerligen. Sen finns det också mycket att önska för alla er (oss) som fortfarande inte blivit fria från våra plågoandar om jag får kalla dem så.

För egen del har jag full förståelse för varför jag mår som jag gör och varför jag inte lyckats bli bättre den här sommaren. Är gravid igen och det påverkar inte direkt tarmen positivt. Tvärtom. Jag hade väl i min drömvärld hoppats på att få må bättre än jag gjorde sist, men det blev precis tvärtom. Har mått skit i tarmen rent utsagt och gör det fortfarande, men har beslutat mig för att ta mig igenom det här med. Bloggandet har bara inte kommit i första hand ett tag. Det har familjen och hälsan gjort. Det där att ta sig igenom dagen utan att klappa ihop.

Har testat lite (för mig) nya preparat i min desperation att lindra symtom, men de har väl i ärlighetens namn inte uträttat några mirakel. Dock värda att nämna eftersom jag vet att de kan hjälpa andra och kanske kan komma att vara till hjälp när jag inte längre är gravid. Det handlar om Bio-Gest från Thorne Research som är ett matsmältningsenzym och Prescript Assist som är en slags "bakteriekompott" av bland annat jordbaserade bakterier. Det finns blandade meningar om denna, men jag bestämde mig för att ge den en chans. En del anser att den är en mirakelprodukt medans andra ifrågasätter dess verkan och långsiktiga effekt. Båda kostar en slant, den senare betydligt mer än den första men skulle jag rekommendera en av dem här och nu skulle det bli den första. Det är dock bara att prov sig fram på egen hand, det som hjälper en person behöver nödvändigtvis inte hjälpa nästa och tvärtom.

Förutom dessa preparat har jag även lagt till lite "håll magen varm" tänk. Varm eller ljummen mat framför kall och otillagad. Främst för att otillagad mat kräver mer av matsmältningen och har man redan kass matsmältning (min är åt skogen för tillfället) blir belastningen lätt för stor. Det är stor skillnad på före och efter graviditet för min del. Jag kör lite på principen att hålla kitteln kokande just nu. Mycket grytor och försök att kombinera maten på rätt sätt för att belasta så lite som möjligt. Även om rå och otillagad föda innehåller bra mycket mer näring än den som blivit kokt länge hjälper det inte om man inte klarar av att bryta ner den. Då blir effekten den motsatta.

Många pratar om FODMAP. Jag har själv inte testat fullt ut då jag inte haft kontakt med någon dietist som arbetar efter det sättet, men jag försöker väva in delar av tänket på egen hand även om jag inte kör det fullt ut ännu. Har köpt hem lite glutenfria mjölmixer från Doves Farm för att minska glutenhalten i det jag bakar själv men har inte kommit så långt i mitt experimenterande där. Bakar oftast med dinkel, mandelmjöl, bovetemjöl etc i vanliga fall och väldigt sällan vanligt vete. Sconesen jag gjorde igår gick i alla fall hem både hos mig, dottern och maken :)

För att inte göra det här inlägget alldeles alltför långt väljer jag att avrunda här. Återkommer nästa gång andan faller på och om det blir imorgon eller om någon vecka det återstår att se :) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar