fredag 18 december 2015

Mjuk pepparkaka med banan, dadlar och kokosfett

Bakade en (i min egen och min makes mening) sjukt god mjuk pepparkaka tillsammans med dottern igår. Eftersom hon har en benägenhet att dra sig till söta grejer och jag själv är lite av en sötsaksfreak försöker jag alltid att välja de mindre onyttiga alternativen när jag bakar. Det vill säga jag bakar sällan eller aldrig med vitt socker, och skall det vara socker är det råsocker som kommer närmast. I "daglig" bakning använder jag helst dadlar, banan, agavesirap, honung (vit närproducerad så länge det är möjligt) och fettet jag använder är antingen rapsolja eller ekologiskt kallpressat kokosfett. Det är rätt sjukt hur goda saker man kan baka utan socker om man bara tänker om lite grann...   det behöver inte vara så krångligt... min egen mage och tänderna gillar de här alternativen bra mycket bättre än traditionellt sötade bakverk som jag nästan mår illa av att äta nuförtiden.

Hur som helst. Gårdagens experiment var verkligen ett rent och skärt experiment utan någon som helst stomme. Vi blandade ägg, dadlar, banan, kokosfett, kryddor, bikarbonat, dinkelmjöl och lite lingon och mixade ihop detta utan vare sig visp eller köksmaskin. Resultatet blev en ljuvligt doftande, saftig och välsmakande mjuk pepparkaka som vi definitivt kommer baka igen :)

För den som vill testa själv använde vi en blandning av följande (eftersom vi inte måttade har jag svårt att ange exakta mått):

1 övermogen banan
Någon dl vatten
Urkärnade mjuka dadlar (åtta, tio st kanske?)
1 1/2 tsk bikarbonat
1/2 dl (lite drygt) kokosfett, smält
Kanel - efter smak
Kardemumma - efter smak
Ingefära - efter smak
Kryddnejlika - efter smak
Ett par dl dinkelmjöl, kanske lite mer (gå på konsistens)

Gör så här:
Mixa de urkärnade dadlarna (vi använder färska dadlar på ask här) med vatten i en bra mixer till en slät pure och tillsätt sedan bananen i bitar. Mixa även den till pure och kläck i äggen. Mixa lite till och tillsätt kokosfett och kryddor. Mixa igen och tillsätt mjöl och bikarbonat. Häll i lingon efter smak och vispa runt lite med en slev så de inte krossas. Smörj en sockerkaksform och häll i smeten. Jag gräddade på ca 210 grader i 25 minuter men det beror väl lite på ugn...   Yummy!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar