lördag 19 december 2015

Glass på paranötter och banan

Gav mig på ett försök till att göra glass på paranötter och banan igår. För en gångs skull följde jag faktiskt ett recept jag hittat på nätet från Exotic snacks. Lyckades dock paja en stavmixer och näst intill förstöra min blender på kuppen. I och för sig fick sig blendern en rejäl törn redan någon månad efter att jag köpt den då jag försökte mig på att göra gröna smoothies i den. Kanske inte riktigt hade den kraft som behövdes och då la jag ändå ett antal tusenlappar på den där mackapären som fått bäst i test av många paneler. Men men, har insett att smakar det så kostar det. En maskin som håller för det jag eftersöker går på en sisådär åtta, niotusen spänn. Tyvärr är jag väl inte beredd att lägga så mycket, men skall de krascha i den takt de gjort de senaste åren är jag väl snart uppe i den där summan ändå. Hu,,,

I alla fall. Glassen. Smaken var det inget fel på, tvärtom. Konsistensen däremot var inte vad jag kanske hade önskat och det får jag skylla på min mixer (den som gick sönder). Det blev liksom lite "mjöligt" av nötterna istället för den lena konsistens jag hade hoppats på. När jag försökte köra det i min blender fastnade det bara då det var för lite vätska för att den skulle fungera optimalt och tja,.. alltid lär man sig något. Skulle dock ändrat lite i receptet om jag skapat det själv och kanske bytt lite av nötterna mot något annat samt malt dem till mjöl innan jag mixade dem med vatten. Blötlade dem trots allt ett helt dygn innan jag testade. Vad är väl en bal på slottet? En misslyckad efterrätt men vi får trösta oss med att den åtminstone var hälsosam och fullspäckad med vitaminer och mineraler ;-)

För den som vill testa själv och förhoppningsvis få bättre resultat än jag ...

100 g paranötter, blötlagda
2dl vatten att mixa dem med
Lite vaniljpulver
Agavesirap (jag tog några urkärnade dadlar istället eftersom jag hade hemma)
2 msk kakaopulver, gärna rå
2 mogna bananer, frusna (skall mixas i sist)
1 msk solroslecithin (skulle inte varit med men jag valde det för det brukar kräma upp lite extra)

Mixa paranötter med vatten och tillsätt vanilj, kakao och sötning. Mixa igen till slät smet. Tillsätt lecithin och frusna bananer och mixa igen tills det blir som mjukglass. Vill man kan man frysa i glassmaskin efter, men jag hoppade det steget då konsistensen ändå inte blev som jag hade tänkt mig... :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar