söndag 22 december 2013

Kräksjuka, spyor, diarré, sjukhusbesök SNÄLLA DET HÄR ÅRET TA SLUT

November-December har inte varit på min sida i år. Inte alls faktiskt. Slut på sjukdagar, möten med AF och FK (som i och för sig gått bra så jag ska väl inte klaga över det, men bara stressen kring det där...) tarmvred, magsjuka hos maken, dotter som strulat med maten igen efter att det faktiskt gått riktigt bra ett tag och som blev febrig och sedan spysjuk med start i början av förra veckan. Slutade med ambulansfärd och dropp på Barnakuten på Östra Sjukhuset i Göteborg. Då hon inte piggnade på sig med vare sig sprutmatning eller två dygn med dropp fick hon även antikräkmedicin, febernedsättande var sjätte timme och vätskeersättning plus sockerdropp efter första omgången med natriumdropp. Usch, vill aldrig vara med om det igen. Små barn skall inte bli så sjuka... :( Det var en pers att se sin lilla skatt så jäkla dålig. Just nu känns det extra bra att mitt val av "välgörenhet" i år föll på just vätskersättning till barn i utsatta länder.

Hur som helst. Efter en sisådär tre bakslag med nya spyor och mängder med diarré vände det äntligen efter sista omgången kräkmedicin igår förmiddags. Lyckades peta i henne lite vitt bröd, lite ris...  det gjorde hela skillnaden och efter en hel natts sömn här hemma och sprutmatning var femte minut är hon en helt annan tjej idag. Tack och lov för det! Däremot kommer julen gå åt pipan även det här året (förra året bestod av åksjuka som höll i sig en vecka i samband med att vi reste långt över jul och bytte ut babyskyddet mot en vanlig bilbarnstol i samband med det.. dum idé!) eftersom jag lyckats dra på mig skiten själv...  trodde jag hade klarat mig eftersom jag suttit med spyor i famnen sedan i onsdags och inte känt det minsta av det här på hela tiden. Spritat, tvättat, sanerat.. men tydligen räckte det inte. Söndertvättade händer blev bara en liten extra present. Urgh. Nu hoppas jag bara att det ger sig med det här och att maken slipper ännu en omgång med kräksjuka.

Något har jag lärt mig på kuppen. OREGANOolja funkar. Utan den hade jag förmodligen blivit ännu sämre än jag blivit hittils- två rejäla spyor och tokvärk i magen får man räkna till en mild variant. Nog för att jag varit däckad tills nu, men ändå... (skall dock inte ropa hej än), sanera hjälper inte om inte alla andra gör samma sak. Tvätta händerna hjälper inte heller om inte omgivningen är lika noggrann. Kräksjuka kan smitta i ungefär fyra led...  sen har jag även lärt mig hur förbaskat viktigt det är med vätska för de små barnen. Att det var viktigt visste jag men hur mycket de egentligen behöver det visste jag faktiskt inte. Jag visste inte heller att bara vatten inte funkar. Det SKA vara vätskeersättning när de är kräksjuka och har hög feber. I mängder. Något jag tycker de gav helt felaktig information om på vårdcentralen dit vi kom först. "ge henne lite vatten med en tesked så blir det nog bra.." Jo.. tjena.. eller inte.

Recept på vätskersättning till den som behöver:
1 liter vatten (behöver ej vara kokt)
6 tsk druvsocker (eller vanligt socker, men druvsocker går snabbare ut i blodet)
1/2 tsk salt
Smaksätt med saft, vi har kört vanliga blandsaft.

I början av en kräkperiod för små skall man ge ca 5 ml (helst i spruta så man får i allt) var 5e minut och funkar detta skall man öka på till 2x5ml var 5e minut. Mängden vätska ökar vid diarré och kräkningar och utan dessa skall ett barn ha ca 1 dl vätskersättning per kg kroppsvikt. Mer när de är sjuka och har feber, diarré och kräkningar med andra ord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar