måndag 19 september 2016

Reduktion eller elimination av kostfiber


Fick ett intressant mail från en av mina läsare angående kostfiber och reduktion eller total eliminering av dessa för att minska symtom från magen. För egen del är det där lite av ett vågspel. Det gäller att inte få FÖR mycket fibrer men inte heller FÖR lite och dessutom är det av största vikt att det är rätt typ av fiber. De där som inte retar för mycket och inte bildar en massa gas.

För vissa av oss är det a och o att utesluta fibrer för att få en välfungerande tarm och för andra av oss behövs de -  i lagom dos. Den där hetsen kring kostfiber som var för några år sedan har skördat sina offer och forskningen har väl snarast visat att ett för högt intag ställer till mer än vad det hjälper för oss med känsliga magar. Annat var det för några år sedan när ökat intag av fibrer var lösningen på all världens magproblem.

Här kommer i alla fall studien jag fick ta del av och som kan vara intressant att läsa även för den som ännu inte testat att utesluta eller minimera fibrer ur sin kost. Att FODMAP funkar och/eller minskar symtom från känsliga magar är väl mer regel än undantag idag och man hör talas om det i princip överallt. Detta är ett lite annat sätt tillvägagångssätt men precis som FODMAP väl värt att testa.

file:///C:/Users/Jessica/Downloads/Reducing%20dietary%20fiber%20intake%20reduces%20constipation.pdf


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar