söndag 11 september 2016

Bröd som magen gillar

Det är väl ingen nyhet att många känsliga magar reagerar på dagens processade, glutenrika färdigköpta bröd. Kolla listan över ingredienser och tja...  vem som helst borde väl egentligen reagera. Hur mycket ska ett bröd behöva innehålla egentligen? Inte så mycket alls om du frågar mig.

Nu bakar jag ju det mesta av vårt bröd själv. Efter mycket experimenterande har jag till och med blivit rätt haj på det där med proportioner och konsistens skulle jag säga. Visst blir några av mina experiment mindre bra men å andra sidan man måste ju misslyckas för att kunna lyckas också. Om man aldrig gör några fel, hur lär mna sig då? Hur blir man bättre? Jag misslyckas, lyckas och får dem riktigt bra mellan varven. Det får jag väl tacka min envishet och experimentlusta för.

Hur som helst. Eftersom jag aldrig mått särskilt bra av färdigköpt bröd eller framförallt färdigköpt bröd av vete (vitt vete och potatis i kombo är en katastrof som jag upptäckte tidigt. Jäsfabrik deluxe) har jag medvetet dragit ner på konsumtionen av just det. Länge. Köper visserligen fortfarande en del rostbröd, dinkelrutor och liknande, men ska jag äta större mängder bakar jag helst själv. När tiden och lusten finns så att säga. Nu har jag ett litet lager i frysen och det är ju bra. Maken gillar, barnen gillar...  jag vet vad jag har i och jag kan bestämma proportioner själv. Winwin. Magen blir gladare.

För mig är tricket att jäsa LÄÄÄÄNGE. Antingen som en surdeg (som tar mer tid) eller att röra ihop en ganska lös deg tidigt på morgonen för att grädda sent på kvällen och använda lite (minimalt) med jäst för bästa resultat. Degen blir härligt porig och brödet av den segare sorten som får en krispig skorpa. När jag lyckas allra bäst alltså ;-)

Eftersom jag sällan bakar med vetemjöl (använder det visserligen till trolldeg men... den äter vi ju inte...) blir det mycket dinkel, skrädmjöl, majsmjöl, bovetemjöl, durra, teff och så vidare. Allt som oftast med olivolja, havssalt, örtkryddor, psylliumhusk...   magen blir så mycket gladare! Sen gäller det ju att få konsistensen rätt. Det kan lätt bli alldeles för kompakt. Hög temperatur och rejält geonomgräddat skall det också vara för den där lite crunhiga ytan. Lufta ugnen och kör på :)

Ett tips för den som älskar bröd och har svårt att vara utan det, men samtidigt vill vara lite snällare mot magen :) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar