lördag 21 mars 2020

Egen handsprit - två recept på DIY

I dessa Coronatider har efterfrågan på ffa Handsprit blivit minst sagt överväldigande. Såpass att den tagit slut på de flesta apotek och så pass att vissa siter stängde ner försäljningen av "hansprit till högst bjudande". Folk har bunkrat som aldrig förr. För den som inte lyckats få tag på hansprit men känner att de skulle vilja ha en hemma för "säkerhets skull" så finns det flera recept man kan slänga ihop själv. Visst krävs det lite ingredienser, men det är enklare än man kanske hade kunnat tro.

Jag gillar saker som är så naturliga som möjligt med så lite "skit" som det nu bara går i, men som  ändå är verksamma. Självfallet kan man googla sig fram själv, men här kommer ett par favoriter:

Källa: Natural living family
https://naturallivingfamily.com/diy-hand-sanitizer/
För att göra ca 100 ml handsprit: Blanda 10 droppar eterisk olja av valfritt slag (flera av dem är antibakteriella, antiseptiska etc) med sprit (av hög halt, säg tsprit eller läkarsprit) i en 100 ml liten sprayflaska och skaka om. Spraya ordentligt på händerna och gnid in och låt torka. Obs att detta blir en extremt uttorkande handsprit så när den torkat på händerna se till att smörja dem med en bra handcreme/olja eller aloe vera. Obs att  60% alkohol behövs för att descinficera händerna men är inte tillräcklig för att lösa eteriska oljor. Se hemsidan ovan för info.

Källa: Organicmakers.se
https://www.organicmakers.se/gor-egen-aterfuktande-handdesinfektion/

FAS

%

INGREDIENS

MÄNGD

GRUNDRECEPT

70%Isopropylalkohol70 ml
10%Glycerin eko10 ml
20 %Rent vatten20 ml

EV. TILLSATSER – MINSKA MÄNGDEN VATTEN MOTSVARANDE

1%Aloe Vera extrakt1 ml
1 %Valfria eteriska oljor1 ml

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar