torsdag 7 november 2013

Korsreaktioner med gluten



Läste en intressant artikel idag om korsreaktioner med gluten. Alltså livsmedel som är naturligt glutenfria men innehåller protein som är så lika gluten att kroppen misstar dem för att vara just gluten - och därmed reagerar på samma sätt som om man just ätit en måltid full med gluten. Intressant för dem som är känsliga mot gluten (vilket jag tror de flesta av oss är i större eller mindre utsträckning även om inte alla av oss är glutenintoleranta) och försöker hålla en glutenfri kost men missar dessa små rackare och kanske ändå inte blir symtomfria.

Källa: http://www.dramymyers.com/2013/03/04/are-you-not-healing-because-your-body-thinks-coffee-chocolate-cheese-are-gluten/

These 19 food cross-react with gluten!

Are you following a strict gluten-free lifestyle; yet you still suffer from symptoms related to gluten?

If so, it could be that you are eating foods that do not contain gluten but your body reacts to them as if they do. This process is called cross-reactivity.

There are a number of naturally gluten-free foods such as cheese, chocolate and coffee that contain proteins so similar to gluten that your body confuses them for gluten. When you eat these foods your body and immune system react as if you just ate a bowl of whole-wheat pasta.

It’s estimated that at least half of those who are gluten intolerant are also sensitive to dairy (cheese, yogurt, milk and butter) due to its cross-reactivity with gluten.





Image credit: www.healthnowmedical.com

Below is a list of common foods that cross-react with gluten:
Amaranth
Buckwheat
Chocolate
Coffee
Corn
Dairy ie Milk and Cheese (Alpha-Casein, Beta-Casein, Casomorphin, Butyrophilin, Whey Protein)
Egg
Hemp
Millet
Oats
Polish wheat
Potato
Rice
Sesame
Sorghum
Soy
Tapioca
Teff
Yeast


If you are gluten-intolerant and you are still having health issues even after removing gluten from your diet, try eliminating the above foods for at least two months and see if your symptoms improve. Make sure you have healed your gut as well. Then, after two months you may reintroduce the above foods one at a time to determine which ones you are cross-reacting to, if any at all. Laboratory testing is also available to determine which foods are cross-reactive for you.

If you determine that there are foods that are cross-reactive for you, the treatment is to permanently remove these foods from your diet along with gluten. Remember, that though the cross-reactive foods do not actually contain gluten your body thinks they do and therefore the inflammation and damage to your body is equal to that of gluten.


Photo credit and original article published on MindBodyGreen

- See more at: http://www.dramymyers.com/2013/03/04/are-you-not-healing-because-your-body-thinks-coffee-chocolate-cheese-are-gluten/#sthash.flJCD6JC.Ki3wWoYv.dpuf

4 kommentarer:

  1. Intressant! Min mamma är gravt glutenintolerant och är dålig trots att hon uteslutit gluten. Ska vidarebefordra denna info till henne. Hon kommer bryta ihop...men bättre att förstå än att lida :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det! Så mycket man inte vet och så mycket man har att lära här i livet. Jag hoppas det kan hjälpa henne! Inte säkert hon behöver utesluta allt för all framtid heller. Det kanske räcker att hon ger kroppen en chans att vila och återhämta sig och att det sedan går att återinföra ett livsmedel i taget. Jag håller tummarna att det kan göra skillnad för henne i alla fall.

      Radera
  2. Det är i alla fall väl värt att äta en naturligt glutenfri diet och skippa mjölkprotein och dra ned på annat (t.ex. soja, natteskatteväxter med lektiner, m.m.) , för när man väl mår lite bättre är det inte så svårt som det låter - bara lite jobbigare ... men man vänjer sig. (Fast visst har man svurit några gånger när man fått i sig ämnen som döljer sig under andra namn ...
    Det som i Sverige (felaktigt?) kallas "glutenfritt" är ju inte alls helt glutenfritt - utan får ju enligt reglementet innehålla så mycket som 20 ppm, vilket är tillräckligt för att väldigt många faktiskt ska reagera ganska mycket - tyvärr.
    Vi är jättemånga som reagerar på "så lite" ...
    Lycka till alla, som sätter sig i sinnet att klara en naturligt glutenfri diet!
    Jag kommer aldrig i livet att återgå till den där falska "glutenfria" som får innehålla gluten! Helt galet av den som kom på att det var en god idé!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har så rätt. I sverige kan man stoppa i saker i livsmedel som i andra länder knappt klassas som föda utan att någon lyfter på ögonbrynen. Det gäller ju inte bara det som får kallas glutenfritt utan så mycket annat också. Har man börjat reagera krävs ju väldigt lite för att utlösa en reaktion och ganska lång tid innan kroppen repar sig från den reaktionen. Boken "gluten och mjölk" är intressant. Bra förklaring till varför gluten inte är bra och detsamma gäller mjölkprotein. Är själv född mjölkproteinallergisk så jag vet vilken mara det kan vara, men när man är inställd på att utesluta vissa livsmedel och har lärt sig hantera det är det inte lika svårt som man kan tro. Det svåraste är väl att få omgivningen att acceptera och förstå. För många är gluten och mjölk basvaror som bara inte går att utesluta. Tyvärr

      Radera