torsdag 28 april 2016

Akuten fem timmar senare

Har inte ens orkat skriva efter mitt besök på akuten. För jo, det blev så. Jag åkte in tisdag morgon då hematomet inte blivit bättre och mina tarmbesvär redan är överjävliga som de är. Behövde liksom inte mer. Det var dock ett beslut jag ångrat ända sedan jag satte mig i bilen påväg dit i tisdags. En hel dag slösades bort helt i onödan, maken fick vabba för att hjälpa mig och mormor fick ställa upp mer än vanligt för att vi skulle få dagen att gå ihop. Mormor = min mamma.

Vi första anblicken verkade det som om att mitt besök på akuten skulle gå relativt snabbt och smärtfritt, men ack så fel jag hade. Jag var först i kön, först i kön först i kön ... och sen sist. Alltså, det tog över en timmes väntan innan första ambulansen inkom. Tiden däremellan väntade jag på läkare som aldrig kom. Efter det kom larm på larm och timmarna sprang iväg. Det som skulle blivit en lindring blev en plåga och fyra timmar senare fick jag prata med en vänlig "patienttransportör" som uttryckte sitt missnöje över svenska vården idag och lovade hjälpa mig få tag på en läkare...  vid det laget var magen överjävlig och tårarna rann. Läkarbesöket var snabbt avklarat då de inte lyckades utföra rektoskopi pga min krampande slutmuskel och för mkt smärta. Tiden att bedöva eller sedera fanns inte så istället för att skära upp, trycka ut koagulerat blod och bli av med besväret fick jag åka hem med smärtstillande, bedövningssalva (igen) och löfte om åtgärdsplan för "nästa gång jag kom in" om det inte gav sig. Tjena, komma in till akuten igen och sitta där och ruttna? Think not. Jag får väl skaffa mig en skalpell och operera själv.

Nej, svensk sjukvård av idag suger verkligen. Jag förstår att det finns de som har det värre än jag och behöver snabbare vård än mig MEN när man får vänta fyra timmar på att de ens skall tillkalla läkare och läkaren kommer efter fem timmar, ägnar en fem minuter...  och sen blir man hemskickad i sämre skick än man kom dit... då är det något som är galet. Jag skulle eg inte behövt uppta tid på akuten alls. Läkaren på vc skulle kunna ha skrivit remiss till dagkirurgen som kunde bokat in mig på en normal tid och åtgärdat problemet istället. Akuttiden kunde gått till någon som behövde den bättre än jag och alla hade vunnit en smula på det. Så funkar det ju inte här. Något är jäkligt galet med vården idag och det är inte bara på ett ställe problemet sitter. En kunnig logistiker skulle in där och styra upp den verksamhet som idag befinner sig mitt i en total kollaps. Jag klandrar inte dem som jobbar inom vården utan hela organisationen bakom dem. De som jobbar där arbetar oftast häcken av sig och jag vet att de många gånger känner sig maktlösa inför de problem de står inför. Faktum kvarstår dock. Vården idag fungerar inte. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar