Min "favoritdoktor" (japp, jag är ironisk!) Magnus Simrén har tydligen blivit utnämnd att samornda en internationell forskningsgrupp för att ta reda på vad som orsakar IBS och på så sätt förhoppningsvis komma på en medicin som förebygger att man utvecklar sjukdomen. Låter som en bra idé men kanske borde man satsa mer på att ta reda på varför sjukdomen utvecklas och förhindra de faktorer som gör att den får fäste istället för att försöka ta fram mirakelmediciner som gynnar läkemedelsindustrin mer än de människor som blir beroende av den. Men jag förstår att det finns mycket pengar att tjäna här!
Hur som helst. Det är ju ett bra initiativ, även om jag inte är nån fan av Simrén. Kan bara hålla tummar och tår att de kommer nånstans och att nånstans resulterar i verkliga förändringar för alla som lider av de här besvären snarare än en stjärna eller två i nån fin medicins forskningsskrift.
Innan jag kopierar in artikeln (som för övrigt går att finna i original genom att följa länken som också finns här nedan) tänker jag kommentera en del av de "exertråd" som ges.
Numero 1: vem är "experten" - varför inget namn, ingen titel? Intressant!
Numero 2: probiotika i form av probimage och proviva.. haha. Skrattretande! Ska det funka? I så fall har man nog rätt lindringa besvär... proviva består ju av mer socker än bakterier (vilket i sin tur föder de onda bakterierna mer än de gynnar de goda) men visst kan probiotika vara bra och gynnsamt - om man använder sig av rätt stam vid rätt tillfälle. Ni som läst min blogg vet vad jag menar.
Numero 3: tajta kläder.. jo, om man redan har uppblåst mage säger det sig själv att tajta kläder inte är det smartaste valet. Att klämma in något som spänner ut är vare sig snyggt eller bekvämt.
Numero 4: Tuggummi och kolsyrade drycker. För egen del spelar det ingen roll om jag tuggar tio tuggummi eller inga alls besvären är desamma oavsett. Kolsyrade drycker.. tja, där kan jag hålla med. Att svälja massa bubblor när man har problem med gaser är ingen vidare smart idé och här kommer ju även tuggummituggandet in. MEN det är inte detta som i grunden orskar en uppblåst mage. Inbilla mig nåt annat.
Ja, jag kan kommentera mycket mer, men nöjer mig här. Läs och döm själva.
http://www.expressen.se/halsa/nu-ska-gatan-med-ibs-svullen-mage---losas/
Nu ska gåtan med IBS, svullen mage - lösas
ANNONS:
4 METODER SOM KAN LINDRA SVULLEN MAGE
Pontus Götell, mag- och tarmspecialist på PonGot Medicinsk service kommenterar de olika metoderna för att lindra besvären med svullen mage.
1 Kost
* Drick inte samtidigt som du äter för att undvika att svälja luft.
* Undvik bönor och lök som kan ge gasbesvär. Foto: Roger Schederin
*Skippa tuggummi.
* Ät regelbundet.
* Syrade grönsaker ger bra flora i tarmen.
* Prova om du blir bättre av att avstå från mjölk och gluten.
Experten: Vuxna personer som slutar dricka mjölk kan få mindre svullen mage på bara några timmar. Yoghurt och fil är redan spjälkade och det tål de flesta bättre. Hitta en bra dietist att bolla dina frågor med
2 Probiotika
* Superbakterierna i tabletterna Probimage och fruktdrycken Proviva.
Experten: Många av mina patienter har fått påtagligt mindre besvär med tarmarna och med halsbränna när de ätit probiotika. Jag tycker alltid att man ska prova probiotika innan man testar läkemedel.
3 Livsstil
* Stressa mindre.
* Undvik tajta kläder.
Experten: Kommer tarmarna i kläm under ett hårt bälte eller ett par för trånga byxor ökar smärtan.
4 Läkemedel
* Resolor skrivs ut vid kronisk förstoppning. Egazil tas vid diarré för att bromsa magen. Iberogast ska ge avföringen bättre konsistens.
Experten: Iberogast ger inga allvarliga biverkningar. Har man njur- och leversjukdomar ska man undvika Resolor. Egazil kan ge muntorrhet och göra det svårare att ställa om synen.
TIDIGARE ARTIKLAR
"Inte ansetts tjusigt att forska om magknip"|
Svenska forskare ska leda ett stort EU-projekt, där man kartlägger vilka gener som gör vissa personer mer mottagliga för IBS, irriterad tarm.
Nu bygger man upp en biobank med material från tusentals patienter med svullen mage.
- Drömmen vore att hitta något som förebygger att sjukdomen uppstår, säger Magnus Simrén, professor vid Sahlgrenska akademin.
Ungefär var sjunde svensk har irriterad tarm. Tillståndet är inte farligt, men orolig och svullen mage, gaser, magknip, förstoppning och diarré orsakar mycket lidande och sjukfrånvaro.
Än så länge vet man inte hur sjukdomen uppstår och det finns inga botemedel. En del patienter tycker dock att symptomen lindras av läkemedel som Egazil, som bromsar magen, och Iberogast, som ger avföringen bättre konsistens.
- Men i och med att IBS är en sjukdom med så många olika symptom finns det i dag ingen medicin som fungerar för alla, säger Magnus Simrén, som fått uppdraget att samordna European Science Foundations internationella forskarnätverk.
Forskare från 27 länder
Forskargrupper med experter inom mag- och tarmforskning och genetik, dietister, psykiatriker och immunologer från 27 länder ska i två år delta i nätverket som kallas Genieur.
- Vi har redan upptäckt två gener som kan förknippas med IBS. I det nya nätverket får vi tillgång till ett betydligt större patientunderlag, vilket är helt nödvändigt för att kunna identifiera fler inblandade gener, säger Mauro D´Amato, som ingår i nätverket och är docent vid Karolinska institutet.
Och när forskarna vet vad i arvsmassan som ökar risken för IBS hoppas de hitta nya läkemedel som kanske inte bara lindrar symptomen utan helt förhindrar att sjukdomen uppstår.
"Som att föda"
Lokalvårdaren Carola Wennmyr, 34, från Fagersta har haft problem med svullen mage ända sedan hon var 16 år.
- När det krampar som värst i tarmarna känns det som när man föder barn, säger hon.
Carola Wennmyrs besvär kommer i skov. Hon har märkt att magen fungerar bättre när hon undviker stress och mjölkprotein.
- Det är superbra att det forskas mer om IBS. Jag skulle vilja ha ett läkemedel som gjorde att jag slapp smärtan och uppsvälldheten helt.
Mamma är en trogen köpare av Expressen, så inte heller denna fina artikel undgick mig;) Ett sånt skämt. För det första är jag ruskigt trött på snacket om gener, för jag tror att de spelar så lite roll. De finns där, men de behöver inte aktiveras om man inte triggar igång dem. Om fokus istället läggs på hur kroppen fungerar och vad det är som faktiskt händer där i, så kan man glömma hela gen-snacket. Sjukdom kommer till större delen utifrån tror jag, i form av diverse gifter, saker som påverkar vår kropp, förändrar bakterieflora...tungmetaller, i kombination med alldeles för fel kost hos en del..tja. Hur som helst, resten av artikeln ska jag nog inte ens kommentera. Men, för några månader sedan gjorde Bäsén mig väldigt chockad, det var det mest sanna (för att vara i tidning alltså) jag läst om IBS i en svensk tidning...
SvaraRadera"För att göra det helt klart: IBS är inte en inbillad sjuka. Genom åren har jag talat med många som lidit av att deras svåra magbesvär inte tas på allvar.
De har ofta fått höra att det "bara sitter i huvudet".
I allt fler studier hittar man fysiska orsaker till IBS-besvär, som störningar i tarmmotoriken, ökad tarmkänslighet, inflammatoriska förändringar eller störd bakterieflora. IBS är förmodligen inte en, utan flera, sjukdomar.
Därmed inte sagt att man ska utesluta att psykologiska behandlingsmetoder. Både KBT och hypnos har visat sig effektivt. Kropp och själ hör ihop, som bekant.
Förmodligen är det så att många IBS-drabbade skulle behöva en bred behandling - rådgivning om ätbeteende, kost och motion, kanske läkemedel samt psykologisk behandling. Vårdens utmaning är att göra en bredare behandling tillgänglig för fler."
Rätt intressant att hon faktiskt kommit fram till något efter alla år;)
Haha! Ja du, det är intressant att Bäsén kommit fram till nåt... som är vettigt så att säga. Som vi andra redan visste ;-) Sent skall fan vakna som någon vis människa sa till mig en gång. Jag kan hålla med, allt ligger inte i våra gener. Vi blir ex inte bara feta för att vi har gener som gör att vi blir det. Inte heller blir vi enbart smala pga våra gener. Kolla vad Weston Price kom fram till bara.. och det var länge sen. Vad gäller sambandet med västerländsk diet och kroppslig degeneration så att säga. Redan då var det rätt uppenbart, men vi gillar ju att skylla på våra gener. Ett bra sätt att själv slippa att ta ansvar för våra handlingar, vad vet jag? Gener finns där och kan spela in, inget snack om saken - MEN man kan ju själv välja om man vill röka sig till cancer eller låta bli. Om man sen får det eller inte.. det beror väl på hur mottaglig man är för just cancer.
RaderaDetsamma gäller ju fetma och anorexi. Men i mångt och mycket är det ju ändå så att vi blir vad vi äter. Äter vim mer än vad vi gör av med blir vi feta. Mindre än vi gör av med blir vi smala. Oavsett hur kroppens gener ser ut. Man kan påverka det mesta själv. Både till det sämre och till det bättre. Ibland finns det sjukdomar som gör att man inte kan förbättra sina symtom enbart med hjälp av ett kostomlägg, men i de flesta fall kan det i alla fall vara till mer hjälp än att inte bry sig alls om vad man stoppar i sig. Man är aldrig enbart offer i sin egen situation. Det finns alltid något litet man kan göra själv. Eller hur?
Har en bekant som för ett tag sedan opererade bort gallblåsan. Läkaren hade sagt att nu skulle hon säkerligen också bli mycket bättre i magen. Och det blev hon! Otroligt mycket bättre!
SvaraRaderaHar du stött på något om detta? Att gallan och IBS har något samband.
Svar på den frågan blir både ja och nej. Det beror ju lite på om det är gallan som spökar eller inte. Jag jobbade ju med lite alternativa metoder innan jag på nåt sätt hamnade i administrationsbanan och då stötte jag på många människor med olika typer av problem med gallan. En del blev MYCKET sämre av att operera bort den (fick problem med magen som inte haft det tidigare) medans andra fick ett annat liv. Så svaret är väl både ja och nej. Gallan kan ju ställa till det men tar man bort den är man lite ute på farlig mark också eftersom så många andra följdproblem kan uppkomma till följd av detta. Problem som inte visar sig på en gång utan som uppkommer på lite längre sikt.
Raderavad hade din bekanta för problem med gallan? Stenar? Inflammation?
Hon hade många problem, bland annat smärta som visade sig vara stenar. Varför de opererade vet jag inte. Men hon är i alla fall överlycklig och kan äta utan att springa direkt på toa. Är inte svälld. Luktar inte illa. Mår bra.
RaderaFör mig blev det en förhoppning om en kvick-fix. Ja du förstår säkert. Halmstrån...
Men, det kanske inte är fullt så enkelt...
Ah, jag förstår. Det kan inte vara så att hennes tarmproblem från början berodde på gallan och inte alls rörde sig om IBS-att de helt enkelt feldiagnostiserat henne? I så fall är det ju helt logiskt att hon blev bättre när de åtgärdade problemen med gallan, även om en galloperation inte är något man bör göra som en första utväg. Som sagt man kan få följdproblem av en sådan operatino också, men ibland får man ju väga risken mot nyttan så att säga. Skulle dock inte göra det på ren chansning för att "se om tarmproblemen blir bättre" om jag inte visste att de berodde på just gallan och att chansen för förbättring var relativt stor.
RaderaDessvärre tror jag inte på någon quick fix.. men jag förstår vad du menar med halmstrån. Man söker dem hela tiden. Hittar man ett så grabbar man gärna tag i det... KRAM