torsdag 10 november 2011

Alternativmedicin humbug eller inte?

Det pågår en häxjakt på de flesta av landets alla alternativmedicinare. Ändå förespråkar fler och fler anställda inom vården (jag pratar läkare, sjuksköterskor etc) alternativa metoder och tillskott för att få människor på fötter. Hellre än kemiska piller som kroppen inte kan ta upp. Hur går detta ihop? Det är i Sverige mer eller mindre olagligt för en läkare att rekommendera alternativmedicinska metoder och medel eftersom de enligt våra normer inte är "vetenskapligt bevisade".

Senast i raden är det program som gick igår på TV3 "sanning och konsekvens" där man på alla vis, såvitt jag förstått, försöker få alternativmedicinska utövare att framstå som kvacksalvare. Jag såg själv inte programmet, magen tillät inte att jag satt uppe men jag skall försöka se det i efterhand. Skall ännu inget säga om programmet, mer än att jag kan förställa mig ungefär hur det kommer att vinklas och vad som kommer att tas upp. Tv är bra på att vrida saker liksom media och sen finns det självfallet även alternativmedicinare som enbart är ute efter att tjäna en kosning på desperata människor. MEN det betyder inte att alla alternativa terapeuter kan dras över samma kam! Tvärtom. Många är väldigt seriösa i sina terapier och de flesta lovar vare sig guld eller gröna skogar. Det är med anledning av detta jag valt att kopiera det brev jag idag fick på mailen från MR-Ab´s Boris som uppenbarligen var med i TV 3's program och har en helt annan bild av sanningen. För att kunna bilda sig en korrekt och egen uppfattning måste man ju ha med sig ett mynt med två sidor. Ett ensidigt mynt är sällan särskilt användbart.

Brevet från Boris:



Hej kära vänner!

Jag skriver till dig med anledning av att TV3 på falska grunder har sablat ner alternativmedicinska metoder. TV3 har, via produktionsbolaget Strix, klippt ihop lösryckta delar av vad jag sagt och i programmet ”Sanning och konsekvens” framställt mig som en kvacksalvare. Här följer några fakta. Bolaget Strix, som jobbar åt TV3, skickade en ung kvinna (anställd av Strix) till mig som sade att hon har cancer och att hon ville ha behandling. Jag sade att vi inte behandlar cancer och att jag bara kunde kolla hennes hälsostatus. Det visade sig att hennes hälsostatus var god, och jag sa då att kroppen kan klara av det om hon stärker sitt immunförsvar med naturliga metoder, men att det naturligtvis är hon själv som bestämmer. Men hela tiden ställde hon provocerande frågor som ”Kan jag bli av med cancer utan operation?” Jag fortsatte förklara att det är hon som bestämmer. Men hon envisades, och då sa jag att det finns särskilda droppar i Amerika som påstås hjälpa mot cancer och andra svåra sjukdomar och hänvisade henne till det företaget via e-mail. Efter några veckor mailade kvinnan ”med cancer” och sa att hon ville träffa mig igen, jag svarade att det gick bra. Den dag hon skulle komma, 18 oktober, kom hela gruppen från Strix och började filma mig. Det blev en riktig chock! Jag och min advokat har anmält Strix för olagliga intrång i lokalen och för filmning. Med anmälan vill jag inte bara skydda mitt namn juridiskt utan har också gjort det med tanke på alla de människor som känner och litar på mig.

Jag undrar av vilken anledning Strix kommer till mitt företag och provocerar mig med sina osanna påståenden. Deras påståenden är rena och skära lögner, inget annat! Som du vet, bygger min verksamhet på att hjälpa människor att stärka sin hälsa, vilket jag gör genom att föreläsa, skriva böcker, göra olika hälsoprogram och sälja några hälsoprodukter. Jag gör inte behandlingar och botar ingen, vilket framgår på vår hemsida www.mr-ab.sesedan många år: ”Vi botar inte, vi hjälper dig att öppna dina hälsoresurser”. Det finns inte enda ord i mina böcker (och jag har skrivit 9 böcker) som säger att man kan bota cancer med mina metoder, inte heller säger jag det på mina kurser. Det är välkänt att olika alternativa hälsometoder inte är välkomna i Sverige och bara förlöjligas. Man påstår att de är verkningslösa. Varifrån kommer de påståendena, och finns det forskning som belägger dessa påståenden?
Huvudargumentet för alternativmedicinens motståndare är att det inte finns vetenskapliga bevis. Men har alternativmedicinare möjligheter att investera i forskning? Och vill medicinska strukturer göra sådana studier? Nej, absolut inte. Ett mycket tydligt bevis på detta var när Karolinska Institutet för 4 år sedan fick ett bidrag på 43 miljoner kronor från Osher Centrum I USA för att forska på alternativa metoder - och ingenting har hänt! Nu har folk runtom i landet börjat upptäcka detta  missförfarande och protesterar högljutt: http://www.namninsamling.se/index.php?nid=5944= 
Alternativa metoder kan hjälpa människor att bli friskare, förebygga sjukdomar, stoppa utveckling av hälsoproblem och att hjälpa människor stå emot olika livspåfrestningar såsom stress, kemikalier i maten, strålning mm. Hälsan är människans dyrbaraste gåva, och förebyggande hälsoåtgärder är mycket viktiga. Men tyvärr finns inte stöd för alternativa hälsometoder i Sverige. Nästan det enda som rekommenderas som hälsoförebyggande åtgärd är motion, vilket oftast inte är tillräckligt. Ofta behövs även vitamintillskott, andningsövningar, örter, homeopati m.m. Varje år dör 4 000 människor i samband med felaktig medicinering http://home.swipnet.se/isop/misstag.htm#Socialstyrelsen
Om man använde alternativa metoder skulle den siffran kunna vara mycket lägre. Jag vill ta upp detta ämne angående hälsa i Sverige till debatt med läkare, journalister och media. Det är något som många i Sverige har gått och väntat på eftersom det handlar om det viktigaste vi har - vår hälsa.
Jag tar den här fighten inte bara för min egen del, utan framförallt för alternativmedicinens fortlevnad. Hjälp mig att trygga alternativmedicinens framtid genom att skriva en referens till mail@mr-ab.se om hur du eller dina klienter har blivit hjälpta av mina metoder, eller hur det du har lärt dig på mina kurser har varit till hjälp. Du får även gärna berätta att du aldrig hört mig säga att mina metoder botar cancer.
Tacksam om du kan att agera mycket snabbt!
Stort och varmt tack för ditt engagemang!

Hjärtliga hälsningar,
Boris

Människans resurser AB
www.mr-ab.se/mail@mr-ab.se

2 kommentarer:

  1. Åh, vad less jag blir. När jag läste om detta i tidningen tänkte jag att ja, det finns stolpskott inom alla yrkesgrupper, och därför är det är förjävligt att hänga ut alternativmedicin i stort för att denna person beter sig illa. Men nu fick jag veta att det inte ens var såsom de framställde det, utan att de genomförde en ren provokation för att göra personen i fråga till brottsling. Något som den alltså inte är.

    Det är tråkigt att det man kallar alternativmedicin inte får vara komplementärmedicin istället, att skolmedicin och alternativmedicinare kan jobba sida vid sida och komplettera varandra. Samtidigt var det inte så länge sedan naprapati och kiropraktik blev accepterat och godkänt, och för att inte tala om hypnosterapi. Men då är vi ändå galet mycket efter resten av världen, långt långt efter. Tänk att Norge står Sverige så nära, och ändå är det sån skillnad. Ayurveda är humbug trots att det tillämpats i tusentals år, likaså kinesisk medicin. Nej, istället ska vi förgifta världen så mycket det bara går.

    Ääääh. Blir bara less. Ska inte skriva mer..

    /Martina

    SvaraRadera
  2. Jag kan bara hålla med dig Martina. Visste redan innan jag såg programmet (kikade på play igår) vad jag skulle få se och mycket riktigt, det var ungefär som väntat.. provokation, lögner och så kallade "expertutlåtanden" från folk som tjänat storkovan på exempelvis Tomas Qvick affären.. man kan undra hur seriösa DE är? O sen strix.. säger väl en del bara det. Det finns idioter inom alla branscher, både vad gäller så kallade "alternativmedicinare" (fast jag anser att många av dem de besökte inte var i närheten av vad jag själv anser vara alternativmedicinare) och sjukvård. Kolla bara alla de privata läkarmottagningar och vårdgivare som inte gör annat än tjäna pengar på människors ohälsa. Vad kallar vi det? Är det etiskt och moraliskt försvarbart? DE om några utnyttjar väl svaga människor i desperat behov av hjälp, inte minst genom att utnyttja sin läkarlicens på felaktigt sätt.. ? Jag blir så trött. SKall man göra ett rättvist "vetenskapligt" reportage måste man ju ta med HELA reportaget, man skall ta dit en människa som verkligen har den diagnos man påstår och man skall dessutom låta den man provocerar kika igenom vad som sagts innan man stormar in med kameror och mikrofoner i tv.. Eller ? Om inte detta är häxjakt så säg.. låt folk bestämma själva vad de vill göra med sin hälsa och sina pengar och satsa på att ta fram det som är bäst för var och en istället för att jaga svarta får överallt.. Om någon tjänar pengar på oss sjuka så är det väl läkemedelsindustrin framförallt? De har ju livslånga konsumenter som de inte gör annat än förgifta hela livet.

    SvaraRadera