torsdag 22 september 2011

Scones

Bakade scones igår. Minns nästan inte när jag gjorde det sist, men kom på igår när det var: i vintras när jag hade mamma över på fika! Ett bra tag sen med andra ord. Oj så gott det var med dessa nygräddade, härligt doftande små skapelser.. att något så enkelt också kan vara så gott? Får bli oftare. Definitivt. Att man blir knökmätt på köpet för att man äter för mycket går ju inte att skylla på sconesen.. det får man väl snarare klandra sig själv för. Sig själv och sin egen dåliga karaktär!!

Sconesen jag gjorde igår bestod av följande (för två personer - det blir rejäla scones!)

Ca 3 dl mjöl (totalt, med utbakningsmjölet)
Ca 1/2 tsk bakpulver och 1/2 tsk bikarbonat
Lite örtsalt
Ca 20 gram fett (vad man nu föredrar igår hade jag naturell olja)
Ca 1 dl hemgjord yoghurt (eller turkyoghurt om man föredrar det, den ska vara tjock!)
1 ägg

Gör så här:
Nyp ihop alla torra ingredienser, tillsätt ägg, fett, yoghurt och knåda ihop till en smidig deg. Dela i två delar och platta till två stora "tekakor" ca 1 cm tjocka. Skåra dem i fyra delar och grädda i 15 min på 225 grader. Servera genast. Jag hade buffelmozzarella, kalkon, grönsaker och apelsin/ingefära marmelad till. St Dalfour har fina marmelader!! Rekommenderas varmt! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar