tisdag 12 juli 2011

Egen yoghurt..

Ser med spänning fram emot att få testa min egen lilla hemgjorda yoghurt ikväl- eller möjligen imorgon, lite beroende på hur fort det går att kyla ner den. Vill inte direkt käka den fesljummen. Har inte sett hur den ser ut än så den kan lika gärna redan ha gått åt skogen.. men det återstår att se? Just nu ser jag mest en massa dimma på yoghurtmaskinen o enligt alla beskrivningar får jag inte lov att kika på den ännu..  ska bli spännande att se hur den smakar.. :) Om den ens går att äta vill säga. you never know.

Har även bakat mitt eget SCD bröd som jag ska testa idag. Måste erkänna att det ser lite skumt ut. Mer som.. kokoskakor? Luktar suspekt gör de också.. som.. kokoskakor?! Får väl se hur de smakar. Feta som fan är de i alla fall, med en fetthalt på ca 45 % haha.. jag lär nog bli mätt på kuppen.. tänkte käka dem med avokadomos och lite laxrester på.. vi får väl se vid lunch vad jag tycker om dem :) Spännande oavsett. Jag älskar ju att experimentera.

Har gjort yoghurten på gammeldags ohomogeniserad lågpastöriserad mjölk med 3-4% fetthalt och turkisk yoghurt från lindahls med 10% fett.. enligt dem innehåller den yoghurtkultur (jag får inte veta vilken, men de lovar att den inte innehåller bifidus eller bifidi bakterier.. det jag oroar mig för är om den över huvud taget innehåller nån aktiv bakteriekultur då detta inte står på förpackningen? Det har oavsett varit väldigt svårt att hitta en aktiv kultur utan bifidi i! Jag har hittat på nätet, från England o Usa i värsta fall får jag väl beställa därifrån.. den som lever få se.. vi får se hur detta blir till att börja med!) och minimalt med laktos från början. Lovande! Däremot är proteinet ett problem för mig, eftersom jag är mjölkproteinallergisk.. enligt förespråkarna skall denna yoghurt vara mer lättsmält än vanlig iom processen den genomgått och vara lättare att tolerera för såna som mig. Det återstår att se vad som händer. Kanske funkar det kanske går det åt skogen.

Funkar det inte testar jag på sojamjölk..eller mandelmjölk eller nåt annat gottigt. På nåt sätt ska jag få det att funka i alla fall .Kefir ska funka även för såna som mig, men smaken av den är ganska sur..? O konsistensen är mer flytande än krämig.. jag vill ha en krämig yoghurt o inte nån sur gojja? Vi får väl se.. kanske kommer jag att älska kefir en vacker dag..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar