söndag 26 juli 2015

Äpplekaka med bovetemjöl

Eftersom min bovetekladdkaka blev så lyckad häromdagen beslutade jag mig för att slänga ihop en annan kaka med bovete igår när mamma kom över på lite lördagsmiddag. Sådär i sista minuten beslutade vi att laga trerätters och då vart kakan en del av den där menyn. Den här gången fick chokladen ge vika åt de lite mer syrliga alternativet med äpplen. Även denna kakan blev faktiskt riktigt bra om jag får säga det själv och det gör jag :)

Maken ville dock ha glass till, jag får tolka det som om att den inte var tillräckligt söt för att falla honom hundra procent i smaken ;-) Jag hade nog valt att göra en röra av ännu mer äpple och hemgjord vaniljkräm men men...  det var gott med glass, jag ska inte säga annat. Man får lyssna lite på sina kritiker ;-)

Hur som helst. Här kommer receptet (så gott det nu går) till den som vill testa själv.

Äpplekaka med bovetemjöl

2-3 saftiga äpplen (gärna lite syrligare)
Ca 1/5 dl- 3/4 dl råsocker
Lite agavesirap
2,5 dl bovete
Ca 100 gram kokosfett
Ca 1,5 tsk bakpulver
Kardemumma, kanel och vanilj (äkta) efter smak
Ca 1 dl mandelmjölk
2 ägg
2 väl mogna mosade bananer

(alla mått är ungefärliga jag mäter ju inte direkt det jag blandar ihop...)

Gör så här
Smält fettet på låg värme och blanda i äggen när fettet svalnat lite. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke. Blanda i den mosade bananen i fett/äggvispet tillsammans med mandelmjölken och rör ner de torra ingredienserna också. Skiva äpplena och vänd dem i kardemumma, agavesirap och kanel. Häll smeten i en form med löstagbar botten och tryck ner äppleskivorna i smeten i ett vackert mönster. Grädda ca 20 min på 175-200 grader. Servera med fördel lite småkladdig i mitten :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar