tisdag 26 maj 2015

Choklad.

Inlägget får sin tydliga rubrik och egentligen behöver jag kanske inte säga så mycket mer. Choklad. Finns det något som är så gott? Kanske inte så konstigt att Olivia föredrar riktigt mörk choklad framför annat sött godis.. hon blev väl smått chokladförgiftad då hon låg i min mage, stackarn ;-) Med allt man inte får eller kan äta som gravid så är ju choklad en av de saker man faktiskt inte får bannor för att man frossar lite extra i...  mörk choklad klassas ju som rena hälsovinsten. Nåja, i mindre mängder. De mängderna jag stoppat i min kropp kanske inte platsar under den beskrivningen...  mindre mängder... ;-)

Hur som helst. Det har varit en riktig chokladhelg för min del. Chokladkakor i alla dess former, praliner (egentillverkade då såklart ), chokladbollar, chokladmousse och så vidare och så vidare. Båda mer och mindre nyttiga varianter. Jag skulle nog bli lycklig om jag bodde under ett chokladträd.. ;-) Eller kanske inte...

Hur som helst. Gjorde ett försök till att tillverka rawglass med kako och mandel. Det recept som fanns i senaste Cooptidningen. Dessvärre blev det ingen hit. Smeten var jättegod. Tills den frös för mycket och blev isig innan jag hunnit röra om ordentligt. Jag borde serverat den innan den hann frysa till sådär.. men det gick betydligt snabbare än jag kanske hade tänkt mig så jag hann helt enkelt inte med. För den som vill testa, kolla in senaste medlemsbladet från Coop och följ instruktionerna där. Väldigt enkelt och jag skulle nog rekommendera glassmaskin isätllet för att röra för hand...  iskristallerna bildades väldigt fort...

Funderar på att halvtina den jag redan gjort, använda den i en smoothie och göra ett nytt försök med mindre frusen glass... 

tisdag 19 maj 2015

Planering inför födelsedag

Min "gubbe" fyller trettiofem imorgon. Gubbe kanske är fel ord eftersom jag själv är "flera månader äldre" och redan har fyllt, men för sakens skull måste jag ju kalla honom gubbe :) 

Då han fyller mitt i veckan och vi haft svårt att ta oss iväg på något tillsammans utan barnen har jag planerat en förhoppningsvis god trerättersmeny åt honom. Jag kör lite på samma koncept (med vissa undantag och nyanseringar) som jag gjorde när jag själv fyllde år eftersom den menyn föll oss båda i smaken. Det blir med andra ord snabbfrästa pilgrimsmusslor på en bädd av lite fräscha grönsaker med thaiinspirerad dressing och till huvudrätt har jag tänkt mig en marinerad sesampanerad lax som jag tillagar i ugnen och serverar med nudlar och en teriyaki/sesam/ingefära liknande sås. Till efterrätt har jag och Olivia bakat en tårta, om än lite halvt misslyckad. Lite övergräddad, lite för dålig konsistens på sojagrädden som vi försökte göra rosor av (blev snarare koblaffor eller något i den stilen) och kanske inte den mest genomtänkta fyllningen, men förhoppningsvis god ändå! 

Till detta tänkte jag mig lite bubbel och något gott rött vin. Ska det vara så ska det vara. :) Förhoppningsvis kommer vi iväg på något på tu man hand för att fira oss både lite senare i år.. när barnen får vara hos barnvakt och lilleman inte är så beroende av mig. Just nu känns det som en avlägsen men åtråvärd dröm ;-) Vi får väl se. Till dess hoppas jag att det här uppläggt kommer duga. Skall ju ha ett kalas för familjen också. Större utsvävningar än så blir det inte den här gången (heller) ;-) vi får ta det när tiden är mogen. 

Men, jag ska inte gnälla på den fronten. Vardagslyxa är vi faktiskt rätt bra på. Ett av våra stora gemensamma intressen. Råvarorna har dock blivit mindre "exklusiva" än de en gång var och trerättersmenyerna hör inte direkt till vanligheterna längre men ändå. Vi gör det bästa av det vi har och det är jag glad för :) lyx kan faktiskt vara en liten minidadel fylld med fetaost och dekorerad med en valnöt. 

fredag 15 maj 2015

Årets första middag utomhus

Gårdagseftermiddagen var definitivt det här årets skönaste hittils. Premiär för att äta ute för vår del. Vi har varit lite dåliga på att använda grillen i år dessutom, så det blev lite av en aha-upplevelse för vår del. Maken lyckades dessutom grilla kycklingen näst intill perfekt och det gjorde ju inte saken sämre. Så nice!

Gjorde det här årets andra rabarberpaj och lyckades (enligt min egen uppfattning då..) söta upp den bättre än första gången. Den blev lite vattnig, men efter att ha insett det slevade jag upp den i portionsskålar och hällde av en del vätska innan. Värmde upp igen med lite extra sötma i form av agavesirap och tillsammans med lite vaniljglass blev det en bra avslutning på en ganska tung men förbaskat god middag. Vi får se om kvällens middag blir en repris av gårdagen eller om den blir en besvikelse i jämförelse - jag tror dock inte det ;-)

Har dessutom varit ganska flitig idag. För att vara min värld så att säga. Klippt gräsmattan som liksom varit en sån där börda som tyngt mina axlar (jag gillar inte när den ser ovårdad ut... har man gräsmatta ska den vara fin och välskött, annars kan det liksom kvitta. Min värld återigen.) och det känns sååå gött att få det överstökat. Fint blev det också. Bara framsidan kvar, men den biten lämnar jag åt maken ;-) Han har ju "bara" lyft 130 kg sand idag. ;-) den biten ger jag mig inte ens in på. Gårdagens släpande av täckbarkssäckar (det blev fem stycken tillslut) får räcka för min del.

Mammsen kommer på middag ikväll så det blir lite mer "fest" än vanligt desstom., Får hoppas att barnen är på humör, att magen lugnar sig och att det blir lite mer sömn inatt. De senaste nätterna har inte varit nådiga. Gav lilleman några små smakisar igår (banan och majskrok) och det verkar som hans mage inte vart helt förtjust i den kombon. Inte så konstigt kanske när han hittils bara levt på bröstmjölk...  får nog vänta några dagar innan jag testar igen. 

onsdag 13 maj 2015

Yummy rawfoodbar

Glömde skriva om det när vi varit på torget med Olivia i helgen, men det var så fullt upp med allt att jag liksom glömde det. Var så exhalterad över att hon inte spydde, att det blev en bra upplevelse och allt det där att jag helt enkelt glömde bort.

Jo, det var nämligen så att Oliva och maken åkte in till torget i förväg så att jag och Jonathan kunde ta oss in direkt efter att han ätit (och därmed slapp bli matad på torget ;-)) och Olivia och A kunde ta sig in i lugn och ro med kalluft i bilen utan att behöva tänka på mig och lilleman. Hur som helst så var det mesta stängt när de kom in till torget så de gick en runda på Coop. Eftersom jag älskar Vivanichoklad och de inte har den någon annanstans i Stenungsund såvitt jag vet så bad jag maken köpa en sådan. Då Olivia var med fick även hon välja något gott på den hyllan och beslutet föll på en rosa förpackning innehållandes en rawfoodbar som heter Getraw. Har själv kollat på dem flera gånger eftersom innehållet lockat mig, men varit för snål för att köpa dem. 25 spänn för 48 gram är inte att leka med. Maken däremot hade ingen koll på vad de kostade och hade väl inget emot att lilla dockan plockade ner en sån i korgen ;-)

Hur som helst. När hon väl testade föll den väl inte direkt i frökens smak. Däremot blev både jag och maken positivt överraskade. Maken sa till och med att den var över förväntan och den godaste rawfoodbar han testat. Jag är beredd att hålla med. Hallonpaj (i kompaktare format) eller något i den stilen fast inte så sötslibbig. Kommer definitivt att köpa dem igen, även om det inte kan bli någon vana med det priset...

Raspberry & Goji Snack Bar, 48 gram
För att kolla innehåll och testa själv finns de bland annat på Råvarubutiken.se som har en massa annat mumsigt jag redan fallit för... deras rawchokladtårta som vi köpt till speciella tillfällen skall vi inte prata om. Den kostar sin slant, men den är faktiskt värd det. Man behöver inte så stora bitar. Chokladchock är bara förnamnet ;-) Att de dessutom är rena hälsoboosten i jämförelse med "normalt" godis gör ju inte saken sämre direkt... ;-) Kommer jag till Kivik skall jag definitivt besöka deras rawfood café :)


tisdag 12 maj 2015

Ganska snälla mot magen muffins (GSMMM)

Något skall man kalla sitt inlägg. Idag blev det som sagt GSMMM. Står för Ganska Snälla Mot Magen Muffins...

Jag och Olivia bakade nämligen idag. Inte helt ovanligt i den här familjen...  vädret var ganska trist ute och har varit det hela dagen. Kunde inte bestämma mig för om vi skulle baka med morötter, bananer eller dadlar. Istället blev det en kombo av lite av varje. :) resultatet var faktiskt över förväntan.  Saftiga som sjutton, smakade gott och innehöll vare sig gluten eller socker. Inget sånt där som uppenbart jäser i magen med andra ord. Det enda jag skulle ändra om jag gjorde dem igen var att minska mängden hela kardemummakärnor och krossa de befintliga bättre ;-) Knastrade lite i tänderna av kardemumman och till och med jag, som är en inbiten kardemummafan, tyckte de var lite i mesta laget...

Men... för den som vill testa kommer "recept" nedan.

(använd små muffinsformar, stora blir nog för mäktiga kan jag tro...)

Morot och bananmuffins på mandelmjöl
2 ägg
1 stor mosad banan
3 dl mandelmjöl
äkta vaniljpulver efter smak
Kardemummakärnor efter smak (obs dessa skall mortlas)
Vanlig kardemumma efter smak
Kanel efter smak
Ca 1,5 tsk bakpulver
Ca 1/2 dl kokosolja (cocosa kör jag med)
1 stor riven morot

Blanda ihop alla ingredienser och skeda upp i muffinsformar. Baka i ugnen ca 15 min 175 grader, men håll lite koll.. alla ugnar är olika och vår är inte att lita på ;-) Klart :)



söndag 10 maj 2015

Sköna Söndag (eller hur det nu var)

Vi skulle egentligen haft besök av vänner idag. Vänner som vi inte träffat på evigheter. Kände dock igår att kroppen inte var med mig för mer besök den här helgen. Det har varit en hektisk vecka och en fullspäckad helg, minst sagt. I alla fall i min värld. Jag kanske inte är helt normal (vem är väl det?) men min ork räcker inte så långt nuför tiden. Blir trött av ingenting känns det som. Ett par tre timmar och sen är jag slut.

Hur som helst så kände jag som sagt att det blev för mycket igår. Bestämde därför att ställa in och skjuta det längre fram. Eftersom natten inte var nåt vidare och jag sov minimalt kändes det som väldigt rätt beslut när vi gick upp imorse. Vet dock inte om vårt nästa beslut, det vill säga att åka till Stenungsund med hela familjen, var ett bättre sådant. Inte rent orkesmässigt (eller kanske jo, jag slapp ju engagera mig så mkt med städ, bak och matlagning ;-)) men mentalt när det gällde att träna Olivia på bilresor och på att komma lite längre än hästhagen var det en ren vinst. Det gick bra med andra ord...  tur och retur inga spyor. Det var värt det bara för den sakens skull. Vi kom dessutom hem med ett par fina (dyra) skor som Olivia valde med försäljarens hjälp. Försäljaren visste vad hon skulle peka på. ;-) Olivia var inte sen att nappa.

Att åka in till Stenungsund två gånger på lite drygt två veckor är lite av ett rekord för oss. Har inte hänt de senaste åren. Inte att det gått så bra i alla fall. Men det kostar att ligga på topp. Är liksom inte vana att fika ute eller handla massa saker på det viset...  det man inte ser det saknar man liksom inte.. ;-) 

fredag 8 maj 2015

Helvetesnatt :(

Det har inte varit någon bra vecka för lilla maggen det här. Inte alls faktiskt. Den har kört, puttrat och bubblat mest hela tiden och doseringen av medel har inte varit nådig. Såpass illa att jag faktiskt inte hunnit med att beställa hem fler i tid. Insåg det igår, till min stora fasa.. jag hoppas de nya hinner fram i tid och att de gamla räcker längre än jag befarar att de inte kommer göra med den dosering som gäller idag... urgh.

Inatt vaknade jag, för andra gången den här veckan, av magsmärtor från helvetet. Trodde ett tag att de berodde på gallbesvär eller något sådant, eftersom lokaliseringen liksom stämde med de sytomen och smärtorna förvärrades direkt efter måltid. Inte mina vanliga magsmärtor med andra ord. Dom vet jag ju hur de känns. Det har liksom kommit och gått i veckan och visserligen har jag väl ätit en jäklans massa fett för att hålla vilken men att de skulle drabba gallan på det viset..? Känns lite osannorlikt också.

Hur som helst. Smärtorna inatt var inte lokaliserade enbart till att sitta under revbenen. De liksom satt i hela magen. Försökte knåda luft eftersom magen var så förbaskat uppspänd, men det gick åt pipsvängen och jag blev sjukt spyfärdig istället. Rimmar inte jättebra ihop med att amma ett hungrigt barn. Att lägga honom mot magen fick det att svartna för ögonen.. men men det gick ju det med. Han fick ätit i alla fall. Var så jäääkla rädd att jag gått och dragit på mig någon magsjuka eller något bara... en sån där bakterie eller virusutlöst vill säga.. sån som smittar..  men.. jag fick aldrig spy trots att jag hängde över dasset flera gånger inatt och nästan hoppades att det skulle komma något så att illmåendet skulle ge med sig. Fick korvat runt i sängen och hittade tillslut en ställning som funkade. Inte för att sova men för att inte krevera och slippa ligga på dassgolvet hela natten...   nä, jag vet i fasen vad det här eländet beror på. Hoppas att det bättrar på sig under dagen då vi skall ha svärmor och svärfar och min mamma på middag ikväll. Fick ställa in i söndags när vi planerat första gången då de här gallhuggen eller vad i helskotta det nu var som kom var alldeles för jobbiga och maken dessutom var kass i magen han med...  den som lever får se...