fredag 31 augusti 2012

Super glandin antipigment creme

Hm. Vet inte om jag skall skratta eller gråta över min senaste dumhet. Fick för mig att jag skulle testa en sån där flaska med antipigment creme super glandin bla bla bla (långt och fint namn ;)) som jag tidigare dragit mig från att testa. Kom inte ihåg varför men när den damp ner i lådan häromdagen insåg jag varför. Fruktsyror såklart! Jag tål ju inte dem. Inte i fejjan i alla fall. Om de här produkterna funkar bra på andra funkar de precis lika dåligt på mig.. alltså inte alls. De ställe snarare till det.

Nåja, snål som jag är när det gäller saker jag köpt så bestämde jag mig för att testa igår. Har kliat i fejjan hela dagen och blivit rött, torrare och irriterat. Massa små vätskiga blemmor har dykt upp dessutom .Satte det först inte i samband med cremen (hur dum får man vara?) utan tippade mer på en herxheimer reaktion av allt annat jag håller på med. Men.. varför skulle de dyka upp just i samma veva som jag testade den här cremen i fejjan?? Är ju otroligt känslig för hudcremer.. det finns ju en anledning till varför jag sällan byter när jag hittat en som funkar. Så dumt! Nu är jag övertygad om att huden är extra känslig och att en del av utslagen säkerligen kommer från mina andra experiment (kroppsliga sådana, dmso, oregano osv) men största boven i dramat just den här gången är nog faktiskt cremen. Så nu vet jag alltså inte hur jag skall göra. Låta snålheten bedra visheten eller helt enkelt ge bort den som med så många andra cremer jag köpt på mig och inte klarat av? Någonstans inbillar jag mig att "om jag bara vänjer mig..."  Som sagt. Vi får väl se vilket som segrar den här gången. Den ljusa eller den mörka sidan av mig. 

Magnesiumspray mot värk

Har testat magnesiumsprayen jag köpte häromdagen på magen när den värker som mest. Har väl inte sprayat tio till femton gånger per dag som det står på flaskan, men inte så långt därifrån. Kan inte påstå att jag märker nån större skillnad (inte mamma heller som sprayat på sin onda nacke och rygg) men kanske är det så att man behöver använda den några dagar för att märka effekt? Nån revolutionerande produkt kan jag i alla fall inte påstå att den varit hittils. Men den som lever..  jag kanske ändrar mig! 

Ingen bra start

Den här dagen har inte börjat så bra. Maken bestämde sig för att jobba hemma idag. På gott och ont kan jag tillägga. Vi börjar med det positiva:

1. Det är mysigt att ha honom hemma
2. Det är billigare för hela familjen då vi slipper den extra bensinkostnaden
3. Jag kan få lite hjälp med lillan på morgonen då han inte behöver ge sig av lika tidigt
4. Jag kan ligga en halvtimme längre gosa med lillan i sängen innan jag måste ta mig upp, eftersom jag inte behöver vara tillbaks med hundarna lika tidigt
5. Han är hemma tidigare och vi kan äta lunch tillsammans

- det var ganska många positiva saker måste jag erkänna!

Till det negativa hör då att:

1. Jag kan inte bröta runt som jag vill och framför allt inte i köket, eftersom han sitter där o jobbar
2. Vovvarna tävlar om vår uppmärksamhet och blir mer stissiga än vanligt. Irriterande då han inte kan hjälpa till med dem utan jag får något av en extra arbetsbörda där..
3. Jag får ännu ett "barn" att städa efter och irritera mig på att grejerna står framme när jag precis helgstädat.

Ok, det var lite löjliga saker att störa mig på, jag vet. Jag kan säkerligen komma fram till fler - men även fler positiva. Det negativa är väl att han får vara med om mitt kassa humör idag. Mår ju inge vidare. Magen bestämde sig för att gå i strejk redan tidigt och irritationen är på topp! När man har nån att spy ur sig gallan över, då är det lättare att man gör det än när man bara har sig själv att gå på nerverna. Då drabbar det liksom ingen annan. Det får jag se som ett stort minus med att han jobbar hemma. Men men det finns ju inget ont.. som inte för nåt gott med sig?

Idag körde jag en påse movicol samt magnesium och kaliumcitrat efter frukost. Min vanliga dmso blandning innan hundpromenad. Det märks att kroppen håller på att "avgifta" sig för huden är i katastrofskick (hände varje gång jag kör nån form av utrensning) och kliar och är utslagig som sjutton. Jobbigt när man är nojjig av naturen. Huden är verkligen en av mina största nojjor och har alltid varit så när man får såna här reaktioner, tja, det kunde varit bättre helt enkelt. Men det finns (återigen) inget ont som inte för nåt gott... eller hur var det? Jag får försöka tänka på att det är övergående och ju mer jag står ut desto fortare borde det gå..? Tänker jag i alla fall. 

torsdag 30 augusti 2012

Liquidifierad mat

Eftersom tarmen bråkar så mycket för tillfället och jag gör mitt bästa för att läka skiten funderar jag allvarligt på att köra lite flytande föda nästa vecka. Flytande= puréad mat. Mest i form av smoothies i olika former och slag och med olika innehåll tänkte jag. Tänkte jag alltså. Så får vi se hur långt jag kommer i de tankarna. Än så länge känns det hållbart och förnuftigt, men det kan ju ändras på några dagar. Tillsammans med dagsformen vill säga. Den som lever får se. Som med så mycket annat!

PLANEN är dock att köra lite puréer, göra det lättare för magen att ta hand om. Smörja upp tarmen med bra fetter. Udo's choice och kokosfett bland annat. Gojsa ner dem i smoothies, eftersom jag inte är överdrivet förtjust i oljesmakerna. Det blir nog bra. Olja går ju faktiskt ganska lätt att kamouflera. Gapa o svälj ;)

För övrigt har tarmen varit bättre under förmiddagen efter en smärre pers med smärta efter morgonens resulax. Fick ta en mer än vad jag hade tänkt mig och den ställde självfallet till det i tarmen. Det går inte att glömma att det inte är "lent som en barnrumpa" därinne. Hua. Bara att få dessa små klysmor på plats är en smärre pers. Usch. Jag hoppas att jag en vacker dag (låt den komma snart!) skall slippa det här eländet.

I alla fall. Missade morgonens dos av movicol. Blandade till men av nån anledning blev den ståendes på diskbänken. Allt har en mening? Har försökt dra ner på movicol på kvällarna och då bara tagit en påse istället för två som jag gjort sista månaderna. Tar alltså tre totalt som det ser ut nu. Förutom idag då det kommer bli högst två. Tog istället magnesiumcitrat och kaliumcitrat efter frukost. 250 rep 100 mg. Dessa i kombination skall ju hjälpa till med att få tarmen att slappna av. Har bubblat o kört o pruttat en hel del nu på eftermiddagen. Sex timmar stämmer ganska bra. De skall nämligen ha sin effekt då. Mellan sex och tolv timmar efter intag. Tänk om jag kunde få gå på dass också. Vilken dröm det vore. Men så roligt har vi inte haft. Jag får nöja mig med ett par spontana pruttar. Bara en sån sak!

Har även börjat med acidophilus bakterier på kvällen efter sista måltiden. Det tillsammans med 2-3 st rubikon. Skall ta dem tills rubikonet är slut och sedan köra på med andra bakteriestammar tänkte jag. Väntar fortfarande på min bifidum infantis bakterieburk som borde vara här senast nästa vecka. Till dess kör jag på med det jag har. 

Samtal med svamlande kirurg

Kirurgen ringde upp mig igår .Tro det eller ej men det gjorde han. Trots att jag redan pratat med Op koordinatorn. Man får tacka för det. I vanliga fall, alla andra än just detta (?), hade jag varit glad att få prata med kirurgen själv. Det var ju det jag önskade. Men i det här fallet.. ärligt talat jag blev bara ännu mer osäker. När kirurgen ger sken av att inte veta och vill överlåta ansvaret på sin patient.. hur trygg känner man sig då på en skala? När han frågar sin patient vad hon tror och vad hon tycker..? Jag tyckte (som jag trodde borde vara självklart för vilken kirurg som helst med lite självaktning) att vi skjuter på op eftersom de inte har en chans att veta att de träffar rätt nerver. Det höll han med om. Men ibland kan man ju inte se ifall man träffar rätt nerver även utan botox menade han det är aldrig någon garanti - i nästa sekund säger han att det är sjävfallet ett dåligt utgångsläge att testa nu när du har fått så mkt botox. Det försämrar ju förutsättningarna för att operationen skall lyckas och det gör den svårare att utvärdera.. ja men då så???!

Sen var det detta om smärtan. En knixig operation som han uttryckte det "jag har aldrig påstått att den är enkel eller smärtfri". Ehrm.. "men man får se det som så att det är ju för patientens bästa och vi strävar självfallet inte efter att plåga någon. Vårt mål är att göra det så smidigt som möjligt..."  ah, johooo.. vad trygg jag blev nu?! Not. Önskar nästan att jag inte hade haft det där samtalet. Ju mer jag frågade desto mer svammel och desto osäkrare kände jag mig. Otrygg är kanske ett bättre ord. Som det ser ut nu blir det nytt datum om cirka tre månader. Vi får se om det håller. De påstår det. I så fall borde det bli av i slutet av november, men som bekant så litar jag inte på vården. Absolut inte när det gäller tider. Deras så kallade planering är åt skogen. Det vore väl enda skälet att ta en operation redan nu. För att slippa allt strul med logistiken... 

onsdag 29 augusti 2012

Operation skjuts framåt..

Som det ser ut nu kommer min planerade operation att skjutas framåt några månader. Detta på grund av att botox försämrar utgångsläget för att träffa rätt med de elektroder man skall placera i ryggraden. Botox slår ut de nerver som man behöver få reaktion ifrån. Tråkigt att dessa två behandlingar skulle krocka, men jag kunde inte gå med dessa enorma tarmkramper längre och sprickorna som bara blivit värre sista halvåret behövde definitivt behandlas på nåt sätt. Nu kör jag på från båda håll, med botoxet jag fick förra veckan och nitrosalvan lokalt. Hittils inte märkt nån större effekt men jag hoppas den kommer!

Tråkigt att behöva skjuta operationen framåt, men om utgångsläget är sämre när man fått botox och ingen kan garantera att det blir rätt, vad gör man inte? Kirurgerna kan inte garantera att de hittar rätt nerver och ingen vet vad som händer då. Hur tråkigt det än är att behöva skjuta den framåt och återigen behöva vänta och oroa sig måste man ju utgå från ett resultat som skall bli så bra som möjligt och inte bara se det som något som skall göras för att få det gjort?

Har våndats över detta då jag själ fick välja hur jag ville göra eftersom kirurgerna själva inte har några vetenskapliga direktiv att gå på i det här fallet. Sns och botox är inget man kombinerat förr. Känns förjävligt eftersom hela grejen plötsligt vilar i mina händer och jag är ju ingen jäkla läkare.. :( får alltså lyssna på magkänslan (även om den vill ha detta ur världen o förhoppningsvis kunna må lite bättre?) och lägga det på framtiden. En sisådär tre månader talar de om, innan effekten av botox lagt sig. Känns både vemodigt och skönt att ha fattat det där beslutet i alla fall. Jag vet inte vilket annars som skulle vara det rätta? 

tisdag 28 augusti 2012

Listen to your colon

Har i dagarna fått hem min nya bok, listen to your colon, som jag började på igår. Har läst det mesta på bloggen (Jini Patel Thompsons) redan, men boken är ju liksom lite mer grundlig. Funderar på att läsa in mig lite mer på probiotika för att våga och kunna experimentera lite mer med just denna relevanta del av mag/tarmproblemen.. som hon förklarar så härstammar alla tarmrproblem från en usel tarmflora. Oavsett hur det började så att säga.. tarmfloran blir rubbad och balansen behöver återställas. Oftast härstammar detta redan från spädbarnsåren vilket gör att jag tänker göra allt som står i min makt för att lillan skall få en så bra grund att stå på som möjligt .Att hon har en lite krånglig tarm har vi redan insett så det gäller ju att försöka få ordning på den så tidigt som möjligt så hon har de bästa förutsättningarna för sitt framtida liv.

För egen del skall jag nog börja exeprimentera med min egen yoghurt igen. Har ju maskinen ståendes och mådde bättre när jag körde på den förra året. Lite mäckigt är det klart men den blir ju åtminstone god och den innehåller en jäklans massa nyttiga bakterier som tarmfloran i alla fall inte tar skada av. 

Telefonköer

Har spenderat ännu en morgon med telefonen i högsta hugg. Inte för att jag pratat med så värst många, men jag har suttit i telefonköer och mötts av en väldans massa telefonsvarmeddelanden som förkunnar att "personen du söker är inte anträffbar, träffas åter och så bla bla bla.." Vad är meningen med telefontider när man ändå aldrig når personerna man söker??

Lyckades dock komma fram till kirurgmottagningen två minuter innan de stängde telefontiden nu på förmiddagen. Tack o lov för det. Inte för att jag vet om det ger mig något eller om den där "lapp" de lovade lägga till kirurgen i fråga kommer fram... det verkar ju inte gått så bra med lappen som koordinatorn lovade att lägga förra veckan.. tydligen är han i tjänst i alla fall och när jag förklarade mitt ärende och att det rör en operation inbokad nästa vecka verkade det i alla fall som sköterskan insåg att jag faktiskt behöver få tag i och prata med honom innan dess. Hon tillade dock att "om jag inte hört något innan torsdag kan jag ringa dem igen så får de jaga honom flitigare..." Jo tjena.. jaga honom flitigare? Kan de inte jaga honom på en gång så slipper vi allt detta strul! Tiden är ju ganska knappt och det är mycket som skall klaffa.. jag blir så trött!!!

Lillan hickar i sin babysitter bredvid mig, jag tror hon ganska snart kommer tröttna på att sitta där. Hon har i och för sig bara spenderat ett par minuter där än så länge, men i hennes värld är det lång tid och tålamodet har hon ju dessvärre ärvt av mig. Magen idag? Inge bra. Kanske något bättre än gårdagen men det gör ont åt både höger o vänster o fram o bak.

Kör vidare med min oregano olja men undrar om probiotikan jag införskaffat är tillräckligt bra? Jag tvivlar..  är den inte det finns ju risken att de onda bakterierna gör en comeback utan dess like när jag väl fått kål på dem och att reaktionerna på detta blir allt annat än det jag önskar. 

måndag 27 augusti 2012

Oroad

Idag har inte varit den bästa dagen i mitt liv. Fy fan säger jag bara. Den har liksom fortsatt i samma spår som natten och eftermiddagen igår. Åt skogen med andra ord. Hade hoppats på lite förbättring idag men icke. Kan det ha varit mjölkproteinet trots allt som ställt till det eller var det vattnet som fastnade igår? Det enda jag vet med säkerhet är att jag mår fan idag. Tokjäser, spänner och värker i magen.

Gått tre långa promenader för att rensa både skalle o kropp men det har inte gjort någon större skillnad tyvärr. Förhoppningsvis lite mer färg på kinderna då ;) Det har ju trots allt varit en riktigt strålande fin dag (som min mamma konstaterade imorse vaknade vi till en KLARBLÅ himmel, första gången den här sommaren?). Luften är liksom frisk. Det känns att hösten är på intågande. Snabbt sådant. Både härligt (hösten är frisk!) och deprimerande på samma gång. Kan liksom inte låta bli att gräma mig lite (fast jag vet hur dumt det är) över sommaren som aldrig riktigt kom. Kan inte fatta att jag faktiskt inte badat en enda gång i år.. :-/

Hur som helst. Oroar mig inför den där operationen som är inplanerad eftersom koordinatorn inte ringt tillbaks än. Inte kirurgen heller. Behöver verkligen prata med dem men att försöka få fram detta är ju som att tala med en vägg. Det är bara lite drygt en vecka kvar och jag har en hel del frågetecken som behöver besvaras. Sjukt att man inte skall kunna få prata med någon som vet? Det är ju trots allt min kropp det rör..  att ha tålamod när tiden springer ifrån mig och jag är beroende av andra människor, det hör inte till min starkare sida. Inte alls faktiskt. Jag avskyr att vara i beroendeställning och jag avskyr att inte veta. Blir smått knäckt av det faktiskt. Idag har inte varit en bra dag. Mycket oro och mycket värk. Det är ingen bra kombo. En grinig liten tös dessutom. Man kunde hoppats på nåt bättre.. men det kommer väl. Imorgon är en annan dag. 

Skitnatt :(

Det var ingen bra dag igår. Det där vattnet jag, dum som jag var, körde upp fastnade rejält och ställde till det i tarmen resten av dagen. Jag skojar inte. Det satt där det satt och blandade sig med massa luft som ställde till det högt upp i mellangärdet. Mådde fan efter sista målet på kvällen (middagen) och gick o la mig tiiiidigt. Ja, tiiidigt! Vi snackar tjugo i nio. Då är det bra illa..

Magen körde hela natten o ville inte ge sig. Låg o vände och vred och knådade min arma tarm men inget hände förutom att det bubblade o spände ännu mer. Dessutom var Olivia väldigt orolig inatt och trots att vi matade henne rätt sent igår kväll vaknade hon redan vid ett och ville ha mer mat. Somnade igen för att vakna vid fyra och då la jag henne hos mig, vartefter hon lugnade sig igen.

Maken skulle iväg på jobbresa redan halv sex imorse, vilket innebar att det blev en lite annorlunda morgon för mig, lillan o vovvarna. Lillan bestämde sig för att vara vaken när jag mådde som sämst vilket självfallet ställde till det en hel del i magen och sen ville hundarna ut såklart.. så nu sitter jag här igen med en mage som värker som skrutt.

Skippar vattnet idag men testar nitrosalvan.. än så länge ingen effekt. Vi får se vad det ger över dagen. Har inte märkt nån skillnad av botoxet heller, i alla fall inget markant. :(( Buhuuu... men än är hoppet inte ute!

Sitter o väntar på att klockan ska bli tio så jag kan ringa o terrorisera vårdkoordinatorn på östra igen. Eller ja, terrorisera och terrorisera. Be om svar på de frågor jag har och försöka få till en telefontid med kirurgen som skall sköta sns operationen.

Hittils idag har jag ju "Bara" ringt cirka tio samtal.. räkna ut vad det blir i telefonkö.. hua.. lääänge...

Skiter sig dessutom med spädbarnsmassagen då bilbarnstolen blev kvar i makens bil och jag dessutom känner att det inte kommer bli bra att ge sig iväg med lillan i eftermiddag med tanke på den natt som varit och med min egen mage.

--- pratar med op koordinatorn -- surprise, surprise inget besked än.. :( varför skall man må dåligt varje gång man försöker få besked av vården? Varför skall man behöva känna sig som en jobbig idiot när allt man vill är att bli frisk?

Läste i nåt nummer (från i år) i gastrokuriren om sambandet mellan "ibs och depression samt förändrat beteende". Jo, jag kan förstå att man ändrar sitt beteende efter magen, hur skall man annars klara av att hantera denna ständiga värk? Nu tror jag att det är detsamma med de flesta problem man har här i livet. Inte bara magar. Man anpassar sin förmåga utefter vad kroppen klarar av. Hur skall man annars överleva?

söndag 26 augusti 2012

Vattenklysma

Fick nån slags tuta av "min" kirurg på Huddinge när jag var där i veckan. För att slippa använda så mycket resulax och relaxit och kunna använda mig av ljummet vatten emellanåt. Ställde mig tveksam till detta redan från början, eftersom jag (av erfarenhet) vet att vatten gärna stannar kvar i min tarm och inte kommer ut igen. Det stiger snarare uppåt och "fastnar" längre upp i tarmen där det skvalpar runt och ställer till mer obehag än vad det gör nytta.

Tänkte i alla fall att jag fick ge det en chans imorse men usch.. jag skulle lyssnat på min egen intuition och gått på mina gamla erfarenheter. Det blev allt annat än bra. Nu kanske jag kan använda den här "tutan" till något annat än att spruta upp vatten fel väg, men jises..  det har verkligen inte varit bra i magen idag : ( Vattnet skvalpar fortfarande runt och man kan hör hur det verkligen kluckar runt därinne. Hua.

Beslutade mig dock att hänga med maken på löprunda idag (på lördag är det upp till bevis för hans del då han skall springa det där terrängloppet i massa vattenkladd och över stickiga grenar i skogen, hur kan man bli så galen?? ;)) och gud vad jag INTE ångrar att jag hängde på. Så skönt efter! Det var till o med skönt att springa idag (jag skojar inte!) det märks att några veckors ihärdigt genomplågad löpträning faktiskt ger resultat. Tack för det säger jag! Flåset är bättre, orken bättre och det känns faktiskt som jag skulle kunna springa längre nu, utan att det tar emot. Bara en sån sak! Dessutom är det gött att skvalpa runt tarmen lite, i alla fall när allt verkar stå still och inget händer. Att ha vatten kluckande i magen var naturligtvis ingen hit men jag är i alla fall glad att jag hängde på. Den där duschen jag nyss tog var bara SÅ skön. Det är nåt extra att ställa sig i duschen efter en löprunda när man känner hur man rensat ut varenda por (nåja, i huvudet i alla fall!) och blir sådär riktigt ren och fräsch efteråt.

Nu är det bara att inta kvällens glassportion med gott samvete ;) - eller något i den stilen! 

Sen kväll i gott sällskap

Gårdagens middag blev en sen tillställning. Nåja, den började ganska tidigt men i vår värld slutade den ganska sent. Vi är ju liksom inte vana att vara uppe sådär länge längre. Man har ju sedan drygt ett år tillbaks gått och blivit pensionär. Inte bara inom ett område heller om man säger så...

De senaste helgerna har dock varit väldigt annorlunda i vår lilla sfär. Bröllop, kräftskiva, middagen igår.. alla har de varit sena kvällar med ett helt annat upplägg än man är van vid nuförtiden. Men oj så trevligt det var, -nästan som på gamla dagar. Man kände sig lite "ung på nytt". Det kan behövas emellanåt! Det är ju synd att enbart leva som pensionär när man är dryga trettio år gammal (dryga= + ett eller annat år till ;))

Magen.. tja, den var väl inte direkt den bästa jag haft sista tiden. Kan bero på att den var i smärre katastrofskick redan innan middagen då jag kvällen före fått i mig mjölkprotein av misstag. Bäddade inte direkt för en bra start. Att jag sedan inte lyckades få rätsida på magen innan våra gäster kom, det var nästa steg i fel riktning. Följt av sen mat och mycket mat, mycket tilltugg och dryck på det.. bäddade inte för de bästa förutsättningarna precis. MEN det var en kanonkväll som till stor del spenderades på vår balkong i sällskap av gitarren (stackars grannar?!) och trevligt sällskap av min bror o svägerskan. Nästan lite nostalgiskt faktiskt.

Dagen går dock i lugnets tecken. Behöver hämta oss lite känner jag, inte bara efter gårdagen utan efter allt som hänt sista veckan. Vi har ju trots allt spenderat en stor del av veckan som gick på resande fot med alla perser som det innebär.

lördag 25 augusti 2012

Iberogast - oregano olja - pepparmyntsolja

Ser på statistiken på min blogg att det är många som läser mina inlägg om iberogast. Det så kallade "mirakeledlet" mot ibs och funktionell dyspepsi (halsbränna). Dessvärre tycker jag att det är en väldigt överreklamerad och felinriktad produktreklam för den här lilla flaskan av örttinktur. För det är ju precis vad det är. Vare sig mer eller mindre. Hade den funnits att köpa enbart på hälsokostaffären hade den genast avslagits som humbug. men nu finns den att köpa på apotek runt om i landet och plötsligt klassas den som en mirakelmedicin mot ibs. Det är i alla fall så den marknadsförs.

Nu skall jag egentligen inte bara prata skit om iberogast för det finns ju faktiskt de som får hjälp av den. Men det handlar lite om olika problem här. Örterna i iberogast är gamla, välbeprövade örter som länge använts mot diverse mag/tarmrelaterade problem. Jag hade själv ingen effekt av den, men mina problem ligger ju inte i någon ren ibs. Kanske funkar den bättre på dem som lider av "enbart" denna åkomma och inte har en massa annat skit i sina tarmar? Kanske funkar den bra i kombination med något annat preparat för någon annan. Det är bara att testa och se. Det finns ju inga facit på såna här grejer. Det som stör mig är skillnaden på marknasföring bara för att den säljs via landets apotek. Den hade hamnat i rätten om den marknadsförts på samma vis i vilken som helst annan affär. Det är skillnad på medicin och medicin... eller nåt i den stilen.

Skulle jag rekommendera att testa något mot uppkörd mage, gaser och dylikt hade jag direkt föreslagit pepparmintsolja (stark sådan) den finns i många olika utföranden. Dels från Heather på www.helpforibs.com  dels från hälsokostaffären i form av japol (en slags olja som man droppar i vatten) dels i en massa andra preparat. Som te, som tinktur, i tablettform och så vidare. Ett annat tips är te på fänkålsfrö. Det skall vara starkt och drickas ofta. Bra fänkål finns även det att köpa från helpforibs.com men det går sjävlfallet att använda annan fänkål också! Finns för den lite latare redan i tepåsform men jag tvivlar på att den har samma effekt som den man kokar själv där man låter fröna ligga och dra i kokhett vatten. Ingefära, anis, kummin.. alla dessa kryddor är bra för matsmältningsproblem.

Mitt nya "wow" är oreganoolja som för min del haft effekt på uppblåsthet och gaser. Har inte provat så länge ännu, men det är en olja med egenskaper som liknar den hos antibiotika. Vågar inte säga hur utgången kommer bli längre fram men hittils verkar den rätt lovande! Något att rekommendera med andra ord. Sen är det självfallet skillnad på olja och olja precis som det är skillnad på aloe vera och aloe vera. Men utan min oreganoolja hade resan till och från stockholm varit en ännu större pers än vad den blev den här gången. Trots de magbesvär jag har kunde jag relativt smärtfritt faktiskt äta "normal" mat på vägen upp och hem igen. Bara en sån sak, det är värt att hänga i granen tycker jag!

Något att tillägga här är att oljan är STARK. Den bör sväljas i kapslar (finns på hälsokost?) eller genom att man först tar en sip vatten som man har i munnen och droppar oljan i för att därefter svälja direkt. Den fräter och bränner rejält vill jag lova. Jini Patel Thompson har en bra video på youtube som visar hur man kan göra.  Något annat som är värt att notera är att man bör vänta med att gå upp i full dos vad gäller oreganooljan. Det är som sagt starka grejer och man kan behöva vänja kroppen vid intag, speciellt om man tänker använda den under en längre period. Då bör man självfallet också tillföra "goda tarmbakterier" (vilka dessa är råder delade meningar om, även här får man testa sig fram...) eftersom oreganooljan slår ut även de goda bakterierna. Den sållar inte direkt ut dem..  

Löprunda i solen

Har varit riktigt hurtiga idag, jag o maken. Efter tre dagars stillasittande i bil (nåja, nästan i alla fall tre dagar med mycket bilåkande blev det i alla fall och längsta promenaden vi fick var väl i korridorerna på Karolinska i Huddinge!) kändes det i kroppen att den behövde sig en omgång. Sagt o gjort. Vi tog oss ut på en löprunda i förmiddags. Kändes att man inte rört på fläsket på en vecka. Det gick trögt - men över förväntan. Som maken sa, jag tror minsann vi snabbat upp oss rejält sen vi började springa igen tidigare i somras!

Flåset har blivit bättre, orken likaså. Däremot jävlas mina fotleder en del men det är väl bara att gilla läget och inse att man börjar bli till åren ;)

Magen har inte riktigt varit med mig sen löprundan. Sviterna sen gårdagens mjölkmisstag tror jag. Det rörde om i magen under löprundan och den där hemska molvärken och magsjukan gjorde sig MER än påmind. Fy fan. Igen mer sån ost för min del! Det lär dröja innan jag vågar mig på nån såndär trekantig bit igen..

Ikväll får vi besök av min brorsa, svägerska och småttingarna. Ser jag fram emot. Nog för att magen är skit men ibland är det en vinst bara att faktiskt klara av att vara lite social emellanåt! Maten är förberedd, efterrätten lagad och drinken den finns i alla fall i skallen ;)

Trevlig lördag gott folk! 

Mjölkprotein inte bra inte bra

Kom hem ganska sent igår eftermiddag. Var helt slut efter resan till Stockholm. En smärre pers även den. Lillan var dessutom ganska grinig sista timmarna, inte konstigt efter alla dessa timmar i bil och alla nya intryck!

Kanske var det på grund av detta som jag missade i planeringen. Eller vadå planeringen? Missade i min kontroll av råvaror. Min make hade köpt hem en ost som jag, av nån oförklarlig anledning, helt fått för mig att det var en pecorino ost (får) tydligen var detta inte fallet. Det upptäckte vi när han frågade vad jag haft på fisken..  det visade sig att det var nån form av parmesanost. Jises, fy fan. Där visste vi vad vi hade att vänta.

Hur som helst så blev inte reaktionen den värsta jag haft. Kan bero på att täcket med ost var väldigt litet och att jag dessutom hade magen full av massa annat. Slapp kallsvettningarna och svullnaden av tungan men fy fan vilka magsmärtor jag hade när jag gick och la mig. Kvalitetssömn var inte att tänka på inatt heller med andra ord.. :-/ 

Botox

Det blev ett lite längre blogguppehåll än jag hade tänkt mig. Finns många förklaringar till det. Men bättre sent än aldrig säger de som vet.. ? Tänker inte skämmas oavsett, det har jag ju lovat mig själv. Har haft en smärre pers och är glad att jag faktiskt är på benen fortfarande :)

Har nu varit på Huddinge och fått nya botoxt injektioner i ändtarmen. Fy fan säger jag bara. Vilken pers. Att det gjorde ont det mindes jag - men SÅ ont, det hade jag förträngt. Kroppens sätt att hantera smärta tro? Samma sak som vid en förlossning, man glömmer det för annars hade man inte klarat av att skaffa fler barn - eller något i den stilen.

Gjorde även en analmanometri. Den bekräftade väl egentligen det jag redan visste, att läget är ännu sämre nu än tidigare. Trycket (vilo) är på tok för högt. Det som skulle ligga på medeltryck runt femtio var över 107 för min del. Bra reflexer o sånt men spasmer o kramper o fissurer o gud vet allt. Krystförmågan (trycket) låg på 2 procent.. det säger ju en del om varför saker och ting inte fungerar som de skall ens på den biten.

Kirurgen beslutade alltså ge mig en "dunderkur" med botox, fyra injektioner. Hon ansåg att jag måste få något nu som ger mig en chans att läka då jag fått fler sprickor sen sist jag var o kollade. Det är helt enkelt sådan kramp i ändtarmen att inget släpps igenom. I kombination med min invagination, megacolon, spasmande tarmar, prolaps etc blir det ju bara kalas av hela grejen.. not!

Hur som helst så gjorde det förjävla ont. Grinade o skrek. Så illa mindes jag inte att det var men det var det! Vet inte hur jag skall beskriva det heller, men ni som testat botox vet säkerligen vad jag pratar om. Inget jag skulle göra om nästa vecka om det inte visade sig att jag blev kanonbra av det. Men som sagt... med tiden glömmer man och det skulle inte förvåna mig om jag utsätter mig själv för samma pina återigen. Man gör det på nåt sätt. Om det hjälper vill säga. 

tisdag 21 augusti 2012

Botoxifiering av tarmen

Så har det blivit dags att bege sig till stora staden Stockholm igen. Dags (imorgon) för botoxifiering av min arma tarm. Förhoppningsvis kan det få kramperna att släppa och sprickan att läka. Hoppas det funkar bättre den här gången än förra gången. Ser inte fram emot det dock.. vet att det gör ont.. men å andra sidan, har varit med om så mycket värre saker i mina dagar så det är väl en piss i havet i jämförelse. Men det känns som en smärre pers. Först analmanometri sen botox.. o sen .. magkatastrof eftersom jag inte får "fixa" magen innan.. o nu på morgonen är den smärre katastrof redan trots att medlen faktiskt lyckats tömma tarmen en del.

Det sitter kvar en massa vätska som spänner och värker och det bådar inte gott inför den långa resan vi har framför oss.. hade känts bättre om magstatus var som igår morse. Mindre vätska och inte samma tryck. Nu kan jag inte ta fler medel för det går bara åt fel håll om jag gör det (mer värk, mer vätska som samlar sig o skvalpar runt) och vetskapen om att jag har minst sex timmar i bil (vi räknar med sju iom att lillan skall med) med stillasittande framför mig.. skrämmer halvt ihjäl mig. Vet att jag inte får ordning på magen då vi kommer fram för det kommer vara för sent för att få tarmen att reagera.. och imorgon får jag inte lov att göra något innan undersökningen.. hua..  jag fasar. Men... vad är väl en bal på slottet? Det blir nog bra det med tillslut. 

Trött

De här året utan nämnvärt mycket sömn börjar ta ut sin rätt känner jag. Jag menar alltså inte året från o med 2012, utan de senaste tolv månaderna som gått. Att aldrig egentligen kunna sova obehindrat (nu syftar jag inte bara på lillan för jag misstänker att alla småbarnsföräldrar går igenom samma sak, det vill säga den där totala bristen på ostörd sömn) utan ständigt tvingas vara vaken även då man egentligen skulle kunnat passa på att sova, det tar på krafterna, så även hos mig.

Jag är ganska van att sova lite, ganska van att sova minimalt lite för att vara helt ärlig - men detta börjar ta även på mig. Känns som jag gäspar mig igenom de flesta dagar och att skallen ständigt ligger ett par steg efter. Denna mage, denna värk och denna oförmåga att sova när jag faktiskt borde ha tillfälle att göra det. När lillan sover med andra ord. Då sätter magen stopp för det och tvingar mig att jobba med den istället. Det är den biten som tar ut sin rätt. Trots att jag är sjukskriven o går hemma med lillan är jag ju uppe före maken som trots allt har ett jobb att ta sig upp till. Man kan ju fråga sig hur normalt det är. Om jag hade vaknat för att jag var uberpigg men det är ju tyvärr inte riktigt så. Jag hoppas att det blir en ändring på det snart.

På tal om sömn så blir jag lite bekymrad när jag studerar min lilla. Hon vrider o vänder sig o vill gärna borra in huvudet i något trångt. Min hals till exempel. När hon ligger i sin säng strävar hon ständigt efter att köra nosen i sidorna. Börjar undra hur fast hon egentligen satt i magen? De lyckades ju snitta hennes öra när de tog ut henne så jag förmodar att hon varit ganska låst åt ett håll. Stackarn. Kan inte låta bli att fundera över sånt där. Vad skulle jag gjort annorlunda liksom? Men svaret är väl att jag inte kunde gjort så mycket annat. Som en vis barnmorska sa till mig i vecka 21 eller nåt sånt. Barnen lägger sig på det vis som passar dem bäst. Det är inget man väljer och inget man kan styra över. Förmodligen trivs de ganska bra ändå. Jag försöker tro på det. Men lillans sparkar talade ju för något helt annat. Kände på mig tidigt att hon ville UT.

Nu sussar hon sött nedanför mina fötter i sitt babygym och ser väldigt fridfull ut. Jag undrar vad som rör sig i hennes skalle? Men jag kan inte veta och det är väl lika bra det. Jag hoppas i alla fall hon får lov att fortsätta vara lika frisk som hon hittils verkat vara. Det är hon värd alla gånger om. Jag hoppas mina dåliga gener stannar hos mig. 

Uppschwing!

Jises. Kollar lite statistik över hur många som faktiskt råkar halka in här på min lilla blogg och blir lite smått chockad när jag ser siffrorna. Det har ju liksom gått stadigt uppåt sedan jag började, och framförallt i år har ökningen varit ganska drastisk. Det är självfallet riktigt kul men samtidigt ganska tråkigt - för det innebär väl framförallt att det är alldeles för många som lider i onödan, alldeles för många som går omkring med trasiga magar och inte får hjälp. Det är väl mest på det viset man hamnar på en blogg som min...

Men jag kan bara tacka, bocka och buga för att ni tar er tid att kika in här då och då och under tiden gör jag mitt bästa för att faktiskt komma med lite tips och motivation till er som kämpar vidare därute i vårddjungeln! Kramar <3

måndag 20 augusti 2012

Ett steg fram, två steg bak

Igår var verkligen en sån där dag när jag hade ett rejält bakslag. Det som jag tidigare sett som framsteg blev ett rejält steg tillbaks. Det är väl så allt som oftast i min värld. Ett steg fram och två steg tillbaks. Det är bara att kämpa vidare!

Igår hade jag nog min värsta badbollsmage hittils sen förlossningen. Jag var nog större runt magen än jag var strax efter snittet. Förresten, stryk "nog". Jag VAR större runt magen än precis efter snittet - och då var jag ändå blåslagen och svullen efter operationen. Igår var ren o skär katastrof. Det fina vädret till trots (det var nog sommarens hittils varmaste dag??) kom jag mig inte ut på vare sig löprunda (som jag hade hoppats på) eller någon längre promenad. Usch, vad arg jag var! Arg och besviken på mig själv.

Kanske gick jag ut för hårt med oregano oljan och dmso:n? Båda är ju rätt starka som sagt..   magen tokbubblade, jäste och ville bara inte ge sig. Det blev ett långt o sent brädpass igår kväll innan kvällsmaten. Hundpromenaden blev dessutom inte nåt vidare lång..  *snyft*

Imorse vaknade jag med en mycket uppjäst mage återigen. En lite gladare liten dock, tack o lov för det! Kämpar fortfarande med resulax nummer tre.. två.. efter tre andra medel.. då ringer de från kolorektallab på östra..  datum för min operation är satt! Jises. O snabbare än de räknat med dessutom. Snabbare än vad de sa var möjligt sist jag talade med operationskoordinatorn. Som det ser ut nu inom ett par veckor. Skrämmer mig lite eftersom jag känner till ett par fall som blivit sämre efter.. skrämmer mig att jag inte skall kunna ta hand om min lilla.. så mycket som plötsligt skrämmer mig? Samtidigt en förhoppning om att kunna bli lite bättre och klara mig utan alla dessa medel. Men orolig när jag hör att de inte opererat någon annan med mina problem sen de gjorde testet på mig för över ett år sedan. Enbart fall av inkontinens och det är lite skrämmande. Mitt problem är ju raka motsatsen och beror på allt annat än enbart en trög tarm.. 

Oregano olja

Den är stark, den är kraftfull och den bränner i käften! Jag pratar naturligtvis om oreganoolja som jag sedan några dagar tar två gånger dagligen tätt följt av min stricture heal dos. Att oregano oljan är starkt parasit, bakterie och svampdödande är inte så svårt att förstå när man känner doften av den - en droppe utspädd i en flaska med olivolja (liten) ger hela badrummet en "angenäm" doft av ... rengöringsmedel??! Att rapa upp den bränner minst sagt i halsen.

Tror att jag gick ut lite för hårt idag med både oreganon och dmso:n. Båda är ju rätt kraftfulla och det kräver väl egentligen att man vänjer sig vid dem innan man satsar fullt ut och kör på full dos. Jag vet, jag vet men jag gör precis tvärtom ändå. Att jag aldrig lär mig. Magen ser ut som en badboll (jag skojar inte!!) och den känns som ett upprört jag vet inte vad, laboratorium a la Uppfinnar Jocke?! Hua..  vad göra för att få bukt på detta tro. Jag vet inte. Men jag förmodar att det är en reaktion när skiten där inne håller på att dö. Det är väl nåt i stil med ett tredje världskrig i min tarm just nu kan jag tänka mig.

Hittat många sidor med bra information om oregano oljan. Länken nedan är bara en av dem, som visar lite kort på vad man faktiskt kan förvänta sig för effekter av oreganon..

http://cellfood.nu/Oil%20of%20Oregano%20Suggested%20Usage%20V12.pdf

söndag 19 augusti 2012

On hold

Usch, jag blir så trött. Hade tre mail för att bekräfta samma order idag - varav två av dem meddelade att de produkter jag behöver snabbast är restade och kommer återigen i lager nästa vecka. Suck säger jag bara! Hade behövt dem nu. Fy. Denna väntan.. inte min starka sida. Har jag gett mig fan på att gå in för något vill jag ha det gjort med en gång. Hellre igår än imorgon. Jag gillar inte att vänta och det är ingen hemlighet att tålamod inte är en av mina starkaste sidor..

Hur som helst. Magen var åt skogen igår, löprunda till trots. Tror dock mer det hängde på resterna efter kräftskivan, en kosthållning som inte varit direkt optimal, all denna oreganoolja (herxheimer reaktion??) och tja.. lite för mycket socker kanske!? Mådde inge vidare inatt. Mådde illa och hade världens magkör .Men idag är det måndag igen. Helgen är förbi och det är dags att ta nya tag igen. Nya tag i form av att fortsätta min kur, köra lite magträning (får gaserna att flytta sig framåt om inte annat) och förhoppningsvis få klippt en hund eller två.. men det senare tvivlar jag på att jag får in i mitt späckade dagsschema.

På onsdag bär det (återigen) av mot stockholm och Huddinge. Dags för botox. Yippeeeyy... not. Men förhoppningsvis kan det hjälpa mig något. 

Dagen D eller Dagen E

Idag är definitivt en sån dag! Dagen D eller dagen E - E som i "efter". Det känns verkligen så idag. Vare sig mage eller skalle var med mig när jag steg upp imorse. Kroppen är inte direkt van vid att vara uppe till efter midnatt längre och den är inte gjord för att dricka och äta så mycket eller så sent. Jises. Man är verkligen ingen ungdom längre och som jag sagt så många gånger förr: synden den straffar sig själv! I form av magvärk, allmän dimkänsla i skallen och tja, ett läge som kunde varit bättre helt enkelt. Ändå var jag långt ifrån bakfull imorse. Det var faktiskt väldigt länge sen jag var och det är definitivt inget jag saknar! Var uppe med tuppen som vanligt och vaken flera gånger inatt - dessutom bestämde vi oss för att ta en löprunda när vi kom hem idag, jag maken o lillan. Hurtigt värre?

Löprundan blev lite längre än vanligt och sista biten fick vi dessutom sällskap av hundarna som var på g båda två. De verkade uppskatta detta lilla inlägg och jag måste säga att jag var positiv överraskad över tempot på dem båda två. De hängde med bra måste jag säga och de sprang FORT. Däremot blev väl maken inte direkt   fit i knoppen efter den där rundan. Tror han hade behövt vila lite för som sagt.. synden den straffar sig själv o han fick ju i sig nåååågot mer av de flyktiga dryckerna (vi kallar dem snapsar?!) än vad jag fick. Tål inte snaps o en eller ett par är mer än nog för min del. Har man en trasig mage så har man. Den blir inte bättre av snaps. Speciellt inte när man hällt i sig oregano olja innan!

Däremot får jag nog tacka oregano oljan för att jag trots allt klarade kvällen såpass bra som jag gjorde. Utan den tror jag att jag sagt godnatt betydligt tidigare än jag gjorde. Så jag kör på. Idag med. Det är snart dags igen. Sen blir det till att laga lite thai.. maken ser ut att sussa gott på soffan så det är väl bara att hugga i och hugga in.. 

lördag 18 augusti 2012

Kräftdags

Ikväll blir det kräftskivepremiär för vår lilla familj. Lite oroad är jag. Både för en kass mage (som trots allt varit lite bättre under förmiddagen, men nu har det börjat gå utför igen -såklart!) och för en lite halvgnällig lillan. Vet inte vad det är med henne just nu men jag antar att det är ännu ett sånt här litet språng. Hon har sovit ganska mycket de sista dagarna från att ha varit vaken i stort sett hela dagarna i ett par veckor - lite oroväckande för en mamma som oroar sig för allt! Sover hon inte är jag orolig för det och sover hon för mycket är det samma sak där. Tänk att man aldrig blir nöjd?!

Eftersom hon lärt sig mycket nya saker de sista dagarna och jobbat rätt mycket med att försöka ta sig upp till sittande, rulla runt och så vidare så antar jag att det tar på hennes krafter mer än vad det gjort att bara ligga på rygg och sprattla i babygymmet. Det är säkert bra på nåt vis men jag kan inte hjälpa att oroa mig!

Magen.. har fått sin andra behandling stricture heal idag. Lite mindre oregano olja nu på eftermiddagen då den brände så förbannat i mellangärdet tidigare idag. Dock har jag använt oreganon även i tarmen för att läka ut de sår som finns där. Jag hoppas det skall hjälpa! Den som lever får se..  

Andra dagen med stricture heal oralt

Ja, dagarna går och går och krämporna de består. Eller nåt i den vägen. Är nu inne på andra dagen med stricture heal den orala varianten. Tog full dos oregano olja imorse och skulle not skippat det. Jises! Det bränner rejält i magen och har man inte haft uppstötningar förr så.. det känns! Får nog ta en lägre dos ikväll och bygga upp toleransen sakta, precis som jag enl instruktion borde göra. Tålamod är inte min starkaste sida. Det är liksom allt eller inget. Gärna på en gång.

Det positiva är att magen inte varit lika jäsig inatt. Det negativa är att lillan bestämde sig för att  vakna två gånger o inte låta oss sova. Hon har varit rätt orolig inatt. Hade ställt klockan på sju (sovmorgon för min del) men det var rätt onödigt. Lillan bestämde att vi skulle vakna vid fem och det var bara o gilla läget.

Egentligen är det dags för löprunda idag, maken skall ju vara med i nåt terränglopp om ett par veckor och har väl lite småpanik inför det - men vädret visar sig ju inte direkt från den bästa sidan idag. Har helt enkelt nada lust för tillfället - men det kan ju ändra sig ju längre dagen går.

Ikväll blir det kräftskiva med brorsan, svägerskan och småttingarna hos mamma i Ödsmål city (låter mer centralt än vad det är.. ;)) jag hoppas att det åtminstone blir uppehåll ikväll så vi kan sitta ute och käka. Det är liksom halva charmen med kräftskivor.. att kunna sitta ute o njuta av den ljumma kvällen.. vi kan ju hoppas att det håller idag. 

fredag 17 augusti 2012

Oral stricture heal - dag ett

Idag var det dags. Jag bestämde mig igår för att det måste vara nog på allt tokjäseri och att det var dags att ta tag i saken på allvar. Med andra ord förberedde jag min första "dos" oral stricture heal (dmso, aloe vera, potassium iodine, oregano olja och kollodialt silver tillsammans med äpplejuice) och tog den på tom mage innan frukost imorse. Resulaten går ju inte att förutse så här långt i förväg men hittils har jag rapat oreganoolja hela morgonen och stinker vitlök ur käften. Illa när man kan känna det själv.. vågar knappt tänka på hur illa jag stinker i andras näsor HUA! Men men, det får det vara värt. Jag vet ju vart det kommer ifrån. DMSO´n- En sån där ofrånkomlig otrevlig liten biverkan men vad gör man väl inte för att försöka läka en trasig kropp - eller tarm i det här fallet.

Kanske behöver jag inte beskriva hur gårdagskvällen var? Med tanke på dagens beslut vill säga.. skit! Usch vad ont jag hade.. o det bara fortsatte o fortsatte o tokjäsningarna ville inte ge med sig. Ångrade att jag tog magnesiumet och kaliumcitratet så tidigt på morgonen. Skall jag ta det ikväll låter jag det nog snarare värka över natten än köra upp magen under dagen - för det gör det.

För övrigt hoppas jag att dagen skall bli bra. Kanske kommer mamma och hälsar på mig (stackarn, hon får dras med mig ofta!) och käkar lite lunch på en tokvarm balkong? Annars blir det jag, lillan och vovvarna som får roa oss här hemma. Nästa vecka är det nya botoxinjektioner på Huddinge som gäller. Kan inte påstå att jag ser fram emot det men måste ju bryta den onda cirkeln med alla dessa tarmkramper som inte ger sig.. botox är ju ett ytterst effektivt sätt att få dem att släppa..  även om det inte direkt är det mildaste av behandlingarna man kan utsätta sig för.. 

torsdag 16 augusti 2012

Dagar på stranden

Har som bekant varit hos mamma över natten. Åkte dit redan igår förmiddag och tog en promenix till stranden med henne, lillan o vagnen. Jag skriver på det viset eftersom det verkligen var så. Henne, lillan OCH vagnen. Inte lillan i vagnen. Lillan ville inte åka vagn. Hon ville åka babybjörn.. hua vad varmt! Men det verkade inte bekomma henne det minsta. Mamma hade pajat ryggen men envisades med att gå med oss ner..  jag har väl aldrig nämnt vart jag fått min envishet ifrån? Mamma hävdar alltid att det är från pappa, men jag tror mig se ett mönster här.. och det är definitivt inte bara från pappa!!

Hur som helst. Det var en skön (men något blåsig och ganska molnig) dag på stranden igår. Jag försökte mig faktiskt på ett bad men det bara gick inte. Hua. Kallt. Tog en fika (lunch) på stranden och sen ballade magen ur som vanligt. Bara o knata hem (lillan blev grinig också) och försöka få ordning på den. Jag lyckades ganska bra måste jag säga och hade en mysig, varm kväll med mamma, vovvarna och lillan på hennes baksida. Vi grillade o pratade skit och det var som sagt mysigt! Grabbarna var ute o golfade och jag tror bestämt de fick en fantastiskt skön kväll! Lillan hade inte sin bästa natt så jag får hoppas att maken är sugen på lite nattliga äventyr inatt! ;) Han fick ju trots allt sova igår... hehe..

Idag var vi på stranden igen, mycket lugnare i vattnet men inte heller idag kom jag mig i. Magen har inte direkt varit kalas så vistelsen där blev inte jättelång men vi kom oss i alla fall dit. Har börjat fasa ut amningen rejält nu och hoppas väl att mjölken skall sluta rinna till inom de närmsta dagarna. Då blir det till att ta tag i behandlingar på allvar!


onsdag 15 augusti 2012

Magnesium olja

Kör vidare..  beställde magnesium olja idag eftersom det är en form av magnesium som är väldigt lättupptaglig för kroppen då den inte behöver passera matsmältningskanalen och orsaka besvär där (magnesium kan annars orsaka bla diarré och jag är ute efter den kramplösande, smärtstillande effekten). Oljan är i sprayform och skall kunna sprayas på alla delar av kroppen, det blir upp till bevis när den kommer!! Jag hoppas!!

När lillan är helt färdigammad (jag håller på att trappa ner eftersom mjölken ändå håller på att sina och min kropp säger ifrån på alla sätt o vis.. jag måste börja ta hand om den på allvar nu om jag inte skall braka ihop totalt.. fick order från min bvc sköterska att tänka på kroppen också..  o min mamma.. o min make.. ;)) skall jag köra fullt ut med oregano oljan, dmso, potassium iodine och så vidare. Men då får mjölkningen vara slut så att säga. Detta är inget lillan skall utsättas för! Det räcker så gott med att det hamnar i min kropp!!

Beställde även ett nytt duschmunstycke som renar vattnet från bland annat klor. Bättre sent än aldrig. Får så förbannat mycket utslag när jag duschar så det kan ju i alla fall vara värt ett försök.. den som lever (även här!)

Skall hem till mamma idag och mysa med henne o lillan o vovvarna.. maken skickade jag iväg på att göra nåt "grabbigt" vi får se vad det blir.. så det blir ett litet uppehåll i bloggandet igen men denna gången tippar jag på högst en dag för planen är att vara tillbaks igen imorgon. 

Nu kör vi.. magnesium+ kaliumcitrat

Tog en sen löprunda med maken o lillan igår .Skönt! Det kändes i kroppen att man inte sprungit på några dagar, det märks snabbt! Jises.. flåsigt värre men det var skönt när vi kom hem igen. Man känner sig så förbannat hurtig efter en sån där sväng ;) Kanske är det psykiskt mer än fysiskt (det är psykiskt!) men skit samma, som maken sa om det får en att må bra så.. lillan verkar dessutom gilla att sitta i löpvagnen bättre än att ligga i den vanliga vilket man väl får se som ett extra plus.. fast klart jag hade hellre sett att hon trivdes i sin vanliga vagn också!!

Tog min första dos med magnesium citrat (250 mg) och kaliumcitrat (100g) igår efter frukost då magen som bekant strejkat i flera dar nu. Vet inte när jag tagit så här mkt medicin tidigare. Då syftar jag mest på de där medlen man kör upp. Fy fan. Inget hjälper och krampen är ett konstant faktum. Smärta, bubbel, värk! Man är inte människa..  om det är något som gör ont så är det gassmärtor och speciellt när de fastnar och vandrar åt fel håll! Natten var inte jättebra..

MEN - jag säger MEN. Imorse när jag tog mina medel fick jag faktiskt klämt ur mig lite (bara en sån sak!) och detta tänker jag tacka magnesium och kaliumbehandlingen för..  i den kombinationen får det ändtarmen att slappna av och stimulerar till tömning. Även om det inte funkar som det ska för mig (med mina kramper och brist på all annan funktion i tarmen) så gjorde det i alla fall något. Dock körde det upp magen en hel del så nästa dos får bli efter lunchen..  så det inte kör igång mitt på dagen. Har ändå fått ta för mycket medel men har begränsat dem till mindre än igår i alla fall. Alltid något.. man får vara glad för det lilla?

Skall iväg till stranden en sväng idag tänkte jag. Kanske bada för första gången i sommar??? Vattnet har inte direkt hållit "min" temperatur så jag har liksom dragit mig.. vi får se. Den som lever säger de..   

tisdag 14 augusti 2012

Lagt ner pentasa

Jag har lagt ner Pentasan igen. Efter två veckors pillerknaprande bestämde jag mig för att stänga det kapitlet. Med pentasan vill säga. Den gjorde ingen skillnad den här gången. Inte åt det bättre hållet i alla fall och då är det (i min värld) onödigt att knapra i sig massa kemikalier.

Har istället börjat med kalium citrat och magnesium citrat, kör vidare på mina raw fiber och min dmso som jag skall ta upp igen efter helgens slarv... funderar även på att börja med wild oregano..  och har beställt lite nya bifidobakteriestammar för att försöka få rätsida på bakteriefloran i tarmen. Vi får se hur det går med den biten.

Det enda som är säkert just nu är att magen är käpprätt åt helvetes dålig. Har inte haft koll på den på tre dar nu, inget vill fungera och värken är ett stort faktum. Sov knappt nåt inatt då vovven, Tuffe, av nån anledning varit orolig hela natten och varit ute ca 4 gånger.. sen fick han dessutom kramp i luftrören så det blev till att göra halsmassage mitt i natten. 

Nåt knas..

Jag är inte vidare värst duktig på det här med layout.. inte på webben i alla fall, det är en sak som är säker (och som mina nära och kära så vänligt men bestämt talat om för mig ett antal gånger.. ;)) Det här med att klippa och klistra in text verkar inte direkt fungera så jag får be om ursäkt för det! För den som vill läsa själv, det som är läsbart, klicka på de länkar jag bifogar istället för att ehrm, försöka er på att läsa det där joxet som ändå inte går att läsa..  det där som jag försöker klistra in som sällan lyckas vill säga. 

måndag 13 augusti 2012

Bifidobakterier vid irritabel tarm

Fastnat för det här med probiotika. Letar vidare efter ett sätt att bygga upp tarmfloran från scratch. Hittade ännu en artikel om relevansen av att tillföra rätt tarmbakterier vid tarmstörningar och ibs relaterade åkommor.. intressant!


Probiotiska bakterier kan ha god effekt på irritabel tjocktarm
Faktorer som rubbar tarmens normala bakterieflora kan bidra till uppkomst av irritabel tjocktarm. En skada på denna flora tycks ofta kunna bli permanent (Madden et al 2002). Studier har visat att personer med irritabel tjocktarm ofta har en onormal tarmflora (Parker et al 1995). Detta har lett till att försök med probiotikatillförsel försökts. En randomiserad klinisk svensk studie visade att en laktobacill minskade gasbildning och magsmärta (Noback et al 2000). Studier som bekräftar detta är nu eftertraktade. Experter tror att den största effekten med probiotika ligger i att förebygga skada på tarmslemhinnan genom att tillföra dessa bakterier efter användande av antibiotika och efter magtarminfektioner (gastroenteriter) (Madden et al 2002). Bland övriga ämnen som har rykte om att förbättra symtom på irritabel tjocktarm märks örter som pepparmynta, fänkål, kamomill och valeriana.
Behandling med vissa antibiotika och probiotika
Ny amerikansk forskning (Quigley et al 2005; Quigley 2006) har visat att även om man vid vanlig undersökning inte ser några synliga förändringar i tarmslemhinnan, så kan mikroskopisk undersökning av tarmväggen ofta visa tecken på viss infektion och inflammation, bortfall av skyddande probiotiska bakterier och överväxt av skadliga mikroorganismer som jästsvampen candida och andra skadliga stammar. Studier har visat att behandling med vissa antibiotika t ex tetracykliner tillsammans med vissa probiotika på ett varaktigt sätt kunnat behandla symtomen på irritabel tjocktarm. Principen är alltså att ta bort en underliggande infektion och tillföra probiotika som kan återta förlorade områden i tarmslemhinnan. En sådan probiotikatillförsel bör pågå en längre tid. Dessa probiotika har effekter mot såväl bakterier, virus och candida. De har även viktiga antiinflammatoriska effekter. En probiotisk bakterie som visat sig ha god effekt i detta sammanhang är Bifidobacterium longum infantis.
Detta är ett utdrag ur boken "Sköna magkänslor". 

Mer om probiotika

Hittade mycket intressant info om just probiotika på Wikipedia. Kika gärna in. Detta stod om just IBS relaterade symtom som jag väljer att ta upp här då det är många som skriver till mig och frågar om just dessa problem..


Irritable bowel syndrome and colitis

In one study, a commercial strain of Bifidobacterium infantis improved some symptoms of irritable bowel syndrome in women.[46] A separate small study showed that a strain ofLactobacillus plantarum, may also be effective in reducing IBS symptoms.[47] A study focused on Bifidobacterium animalis showed a reduction in discomfort and bloating in individuals with constipation-predominant IBS, as well as helping to normalize stool frequency in said individuals.[48] For maintenance of remission of ulcerative colitis, Mutaflor(E.coli Nissle 1917) randomized clinical studies showed equivalence of Mutaflor and mesalazine (5-ASAs).[49]

En hektisk vecka har nått sitt slut?

Det blev visst ett lite längre uppehåll på bloggen än jag hade tänkt mig från början - men det är sånt som händer? Tänker inte ursäkta mig själv eftersom jag bestämt att det här skall vara min "dagbok" och inget "måste" - det finns så mycket andra måsten i livet att det räcker gott och väl som det är!

Vi börjar från början, det vill säga med båtturen  - den gick över förväntan den här gången. Fick en kanonkväll ute på en "Ny" ö. För oss i alla fall. Alla "vanliga" platser var upptagna så det var bara att gilla läget och utforska nya marker. Bra! Jag gillar sånt. Även om jag är vanemänniska tycker jag också om att upptäcka. Nu va vi liksom tvugna då vindarna inte var av denna värld, vrid åt höger o vänster (norr o söder?) och huxifluxi, det bäddade för att vara tvugna att hitta en någorlunda "säker" tilläggsplats- vilket vi tillslut också gjorde. Såg dessutom årets första mink. Spännande! Han verkade ha bo på andra sidan holmen, det vill säga tvärs över viken där vi låg för kvällen. Trots att vädersiterna varnat för hårda byvindar märkte vi inte så mycket av dem där vi låg. Vi hade en fantastiskt fin kväll måste jag säga. Magen? Den var inte kanon men den överlevde. Morgonen därpå var bra mycket sämre. Då det dessutom regnade. O jag hade inte sovit en blund..  hamnade på träbänken då madrasserna gled isär så både axel och höft tog stryk. Försökte fixa till men det vill inte och magen började dessutom tokjäsa. Bad combination! Natten var inte direkt jättevarm heller.  Mer än tio grader kan man faktiskt önska i början av augusti!!

Nåja, jag skall inte klaga.. mer på det! Däremot tänker jag klaga på den illdåre som körde förbi oss och orsakade jättesvall. Fy fan för dig säger jag bara! Hundarna var livrädda och saker o ting flög omkring. Att maken satt kvar på stolen var rena undret och jag o mamma hade världens sjå med att hålla lillan och övrig inredning på plats. Inredning= hundarna.

Fredagskvällen spenderades hos mamma då vi skulle iväg på bröllop på lördagen och jag som bekant skulle sminka bruden. Det var något av en pers till dag för mig, både fredagskvällen då nervositeten över hur jag skulle fixa lördagen och sviterna av en "misshandlad" mage slog till. Misshandlad så till vida att jag inte hade tagit hand om den som jag skulle på fredagsmorgonen eller kvällen innan då den slog tokbakut.

Lördagen kom och smnket gick bra. En mycket fin brud blev det och jag tror att hon vart ganska nöjd faktiskt ;) Även gästerna gav mig många fina komplimanger vilket alltid är uppskattat.  På bröllopsdagen käkade jag en yoghurtfrukost och en oatly dryck till lunch. Inget mer. Inte förrän vi fick snittar och välkomstbål i Lerum. Bra? Nja, men magen pallade inte fast föda. Så enkelt var det. Resten av kvällen gick bra, tack vare en trevlig stämning, en del innanför rocken och en massa jävlar anamma. Hade en fantastiskt rolig dag men sviterna från den här misshandeln står sig än idag. Måndag. Jag får inte ordning på eländet. Magen vill säga. 

torsdag 9 augusti 2012

Ut på havet o brädan skall med!

Blir ett litet blogguppehåll här nu på några dagar då vi skall försöka ta oss ut till sjöss över dagen och natten. Förhoppningsvis.. om inte väderprogrnosen ändras igen. Blir dock bara för en dag och brädan skall med. Suck. Har inget val. Magen är åt skogen. Det är bara att bita i det sura äpplet och surt är det vill jag lova!!

Skall köra en behandling med DMSO innan vi drar oss men sen bär det av. Packningen klar och de varma kläderna är med!! Sommar.. vart tog den vägen? Kom den nånsin?

Morgondagen skall spenderas hos min mor som skall vara barnvakt åt vår lilla skatt då vi själva skall ge oss av på bröllop på lördag. Bra att vänja henne vid miljön och inta bara dumpa av henne sådär o dra.. hon har trots allt aldrig varit ifrån oss så länge. Vem kommer våndas mest? Lillan, mormor eller vi? Jag antar att jag hör till de främsta kandidaterna på den punkten. Jag är rätt nojjig av mig.. kommer absolut att sakna henne.

Lördagen kommer bli en smärre pers för min del. Skall hinna säga hejdå till lillan, sköta henne på morgonen, lämpa av en hund hos brorsan o den andra hos mamma, sminka min vän inför bröllopet, infinna mig på bröllopet, åka till lerum och sen en lång bröllopsmiddag med förhoppning om ett eller två danssteg. Hur jag skall fixa det med magen i detta läge? Det är fortfarande ett mysterium men jag har laddat bra med näringdrycker i väskan.


Rätt probiotika av största relevans

Har alltid förundrats över det här med probiotika. I ett antal studier (många!) framhäver man hur viktigt det är med probiotika och hur potentiell den kan vara. Sant! Min läkare talade om för mig vid ett besök att man använder sig väldigt mycket av probiotika mot en rad olika åkommor i vårt grannland Finland bla. Bra mycket mer än man gör här hemma i Sverige. Inte så förvånande kanske. De flesta med mag/tarmproblem har väl hört talas om den svindyra probiotikan VSL#3?

Hur som helst. Jag har experimenterat med många olika probiotiska tillskott under min tid som tarmsjuk (större delen av mitt liv med andra ord) men många gånger upplevt att jag bara blivit ÄNNU sämre. Min make likaså. Vi kan dessutom inte ta samma stammar, han blir dålig av de tillskott jag känner mig bättre av och tvärtom. Men han har överlag svårt att tolerera probiotika. Speciellt probion i olika varianter. Probion har jag också alltid haft svårt för. Den som funkat bäst för mig är som jag tidigare nämnt rubicon, även om den för tillfället gett mig lite bakslag.

Hittade en intressant studie om just probiotika och hur viktigt det är att använda sig av rätt stam. Det är trots allt levande organismer man tillför kroppen (tarmen, immunförsvaret) och man bör göra det med viss försiktighet. Som vanlig refererar jag till Jini Patel Thompson och det stora jobb hon lagt ner bakom sin egen backgroundcheck så att säga. Denna gången en check kring just probiotikan. Hon kom fram till att man efter en tarminfektion kan bli intolerant mot den egna vuxna bakteriestammen och istället behöva tillföra probiotikan med en stam i taget. Ibland, i svårare fall, genom att börja med den stam som spädbarn först har. Den de får via modersmjölken. Bifidobacterium infantis. 

Något som i min värld verkar helt logiskt! Om man en gång slagit ut bakteriefloran känns det ganska vettigt att börja om från scratch med den första stam man tillförs som spädbarn, för att sedan lägga till en stam i taget vartefter man tolererar dem. Läs hela inlägget här. Mycket intressant!

http://www.listen2yourgut.com/blog/doctors-say-no-probiotics-for-ibd-patients/

onsdag 8 augusti 2012

Raw food

Är sugen på att testa lite rawfood igen. Gillar tanken med raw food och gillar mycket av den råa maten men jag har ett litet problem. Min mage fixar inte allt detta råa. Det jäser, bubblar och puttrar något helt fantastisk mycket. Jag klarar helt enkelt inte av att bryta ner den som man ska. Kanske är min mage van vid för mycket kemikalier, för mycket raffinerad mat och för mycket saker som redan är i princip nedbrutna när de når tarmen? Vad vet jag.. men jag borde ha fyra magar, som en kossa - då hade det nog funkat bättre!

Lite av den råa maten kan jag dock klara av och det riktigt vattnas i munnen när jag tänker på sånt där. Så fräscht! Gjorde en form av nötbullar för nåt år sedan och till o med min kära mamma tyckte de var kalasgoda! Något som måste provas igen..  o den där chokladmoussen på avokado gick inte av för hackor den heller. Om inte annat känner man sig förbannat nyttig när desserten består av avokado, rå choklad och lite dadlar typ.. :) Som sagt, måste testas igen.

Hittade den här sidan på nätet med massa goda recept och funderar på om den kan komma att tillföra lite inspiration när jag får tummen ur och sommarn lider mot sitt slut. Just nu är jag fortfarande inne i semesterlunken och kan inte riktigt komma till skott med sånt där.. det behövs lite mindre make hemma och lite mer tid till att krypa på väggarna för att jag skall ta mig för sånt där. Efter semestern är slut med andra ord. Tyvärr är det ju ganska snart verklighet för vår del.

http://www.oolaboolah.com/double-chocolate-hemp-brownies/

Katastrofdag och löprunda i regnet

Det här har inte varit någon bra dag för min del. Vad som började som en bra morgon gick snabbt över till en katastrofal förmiddag. Allt fastnade långt upp i mellangärdet. Luft, vätska.. fy fan säger jag bara. Kämpade på brädan länge och väl men det gav inte med sig utan flyttade sig bara ännu högre upp och satte sig ännu mer fast. Ändtarmen i total kramp och vägrade släppa igenom något. Fy fan säger jag bara. Stackars mina medmänniskor (make, vovvar o dotter) som fick stå ut med mitt humör imorse. Jag är inte direkt stolt över den sidan av mig själv, när jag mår som värst. Försöker vara trevligt och tänka på vad jag fläker ur mig men på nåt konstigt vänster vill min hjärna annorlunda - eller min stora käft :( Usch.. men vi har väl alla våra dagar antar jag. Är jag helt säker på menar jag. Vi hanterar dem bara på olika sätt.

Hur som helst. Gav upp då jag insåg att det inte ledde nånvart. Magen full med mediciner som fastnat och huvudvärken knackade på dörren kan man väl säga .En dotter som inte ville äta och en hund som sprang omkring och trodde att det skulle börja åska (det gjorde det inte.. ) kalas.. not. En make som inte var hemma då han var ute och gjorde lite ärenden och stressen på det.. som sagt jag och stress rimmar illa. Vi är inte polare och kommer aldrig att bli. Men jag behöver nog lära mig att komma lite bättre överens med stressen och inte låta den påverka mig så mycket.

Kom i alla fall iväg på en löprunda under eftermiddagen. Trotsade regndropparna i tron att det skulle stanna vid just det - några regndroppar. Tji fick vi kan man väl sammanfatta det som. Halvvägs igenom rundan öppnade sig himlen och bestämde sig för att dränka oss. Dränkta blev vi och avkylda väääldigt snabbt. Ändå var det förvånansvärt skönt att springa i det där pissregnet. Skönare än det var att springa i nitton grader o stekande sol. Men å andra sidan hade jag nog aldrig gett mig ut om jag sett att regnet pissade ner utanför fönstret.


Ny cykel - för avancerad för mig?

Maken har, snäll som han är, valt att köpa en ny motionscykel åt mig. Detta för att jag skall få en som fungerar även hos mamma då vi haft lite problem när vi valt att stanna över där. Jag får helt enkelt inte magen att funka med den cykel som i dagsläget finns där.. som jag tidigare förklarat fungerar den mer som en trampebil än som en cykel och bäckenet tippar inte som adet behöver för att saker och ting skall fungera.

Har nu testcyklat den nya cykeln och kommit fram till att den är snäppet för avancerad för min del! Valde dock billigaste möjliga som inte fjädrar sönder men den har en massa skumma program och profiler som inte fungerar utan ström och som stänger av sig så fort man lyfter arslet från cykeln.. inte så optimalt i min värld där jag inte gör mycket annat än rusar fram och tillbaks mellan cykeln, toan o köket typ..  :( men men, skall ge den några dagar i alla fall o väljer att förpassa den gamla cykeln till min mamma medan jag har den nya här - den bara borde ju fungera bättre än min gamla när jag får kläm på hur den faktiskt fungerar. Annars får jag väl byta plats på dem. Måste ju ha den som fungerar bäst där jag använder den som mest...

Det har varit en hektisk morgon idag. Lillan har varit lite kinkig. Ville inte bada.. Började tokgrina.. tja, det är inte roligt att bada en gråtande bebis!! Märkte lite av dessa tendenser redan förra gången hon badade, men innan dess har hon faktiskt uppskattat sina små bad.

Använde brädan imorse igen och har insett att det nog bara är att acceptera att det kommer vara så ett tag framöver.. saker o ting fungerar bättre med brädan än utan. Jag behöver den igen. Tråkigt men sant. Tragiskt men sant. Blir till att släpa med snowboardfodralet till bröllopet på lördag. Folk får undra bäst de vill. Jag förvarar min "resbräda" i ett snowboardfodral, det blir så mycket smidigare att frakta den då!

För övrigt? Inte så mycket förändring. Morgonen gick lite bättre idag för min del med tanke på att brädan gjorde sitt jobb men efter frukost blev det sämre igen. Natten var jobbig. Knappt nån sömn och en svettig bebis intill mig. Tokjäsig mage.. det kunde varit bättre men jag känner mig ändå förvånansvärt pigg idag. Stressad dock. Stressad till tusen. Hjärnan går på högvarv känns det som. Inte så optimalt. Stress är ingen bra vän... 

tisdag 7 augusti 2012

Raw fiber mm

Min mage var något lite bättre igår. Långt ifrån bra men inte lika katastrofal som dagen innan. Man får se det lilla här i livet! Tog färre medel, låg mer på brädan, införde återigen raw fiber i min kost (mellan en halv o en tre kvarts skopa) gjorde smoothie mellanmål på frusen mango och sojamjölk uppblandat med det (yummy!) lite vaniljstång i gjorde susen. O lite naturell yofu. Sojayoghurt med andra ord. Har tagit bort movicolpåsarna mitt på dagen och tar nu fyra stycken istället för sex. Två morgon och två kväll. Det blev för mycket med sex om dagen för hela magen verkar vara ett vätskeuppror för tillfället. Försöker skapa nån form av konsistens. Hur bra låter det?

Fortsätter tills vidare med pentasan. Tänker ge den till lördag åtminstone, då har jag återigen käkat den i två veckor men hittils har den inte gett samma braiga effekt som tidigare. Börjar misstänka att det var slumpen och inte medicinen som hjälte till sist? Magen tokjäser o bubblar o har sig.. mår inge vidare nånstans.

Körde min dmso behandling igår kväll istället för igår morse, då jag kom fram till att det kanske inte är så bra att köra den behandlingen i så tät anslutning till alla dessa andra mediciner som måste tas rektalt, eftersom DMSO har en förmåga att snabbt transportera ämnen vidare i kroppen. Sorbitol i hela systemet vill man väl knappast ha... :-/ Vi får se om det gör nån skillnad.. och hur lång tid det tar innan hela jag osar av vitlök!! 

måndag 6 augusti 2012

Jobbiga jävulska natt

Det var en tuff natt inatt. Fy fan säger jag bara. Maken var iväg och fiskade (årets första fisketur för vår del av släkten) tillsammans med min bror, brorson och mamma medan jag o lillan stannade hemma med Tuffe och hade en myskväll. Eller tja, tanken var att vi skulle haft en myskväll. Dessvärre fick vi in en massa getingar på balkongen, vilket gjorde det näst intill omöjligt att sitta där - det var dessutom på tok för varmt för lilltjejen då solen envisades med att kika in mellan mellanrummen på de opraktiska bambugardiner vi köpt  i just det avseendet. Nog för att de är bra som insynsskydd, men mot värmen och solen.. nja..  de var nog av en billigare kvalisort!! Fick alltså, det fina vädret till trots, spendera mestadelen av kvällen i soffan.

Tuffe vägrade gå på vår lilla kvällspromenad så det blev en liten maktkamp även där. Magen var åt skogen redan innan maken åkte och den blev inte direkt bättre under kvällen. Jag skötte mig faktiskt exemplariskt rent magmässigt men det hjälpte inte ett smack igår. Tog även ett sent pass på brädan men som sagt.. det hjälpte inte. Magen molvärkte, jäste och var allmänt i upprorstillstånd. Bubblade hela natten.

Hade lite sjå att få lillan att komma till ro (inte minst pga de kamazakigetingar som envisades med att komma in i lägenheten som jag tvingades mörda framför ögonen på henne!) och sova för hon vaknade hela tiden. Slutade med att jag la henne på min arm i soffan så hon fick gosa in sig i armbålan och då somnade hon bums. Lite svårt att röra sig bara.. så det blev vår kväll..  myspys men fy fan vad magen inte mådde det minsta bra.. :(

Idag har jag förbetett en parfait som jag baserat på sojagrädde, äggulor, agavesirap, mandlar, vaniljstång och choklad. Kan väl inte bli annat än gott? Hoppas jag. Såg otroligt smarrigt ut innan det försvann in i frysen i alla fall. Får hoppas det inte blir förstört där..   dagen bjuder annars på en sväng till Gökis där vi tänkte försöka utöka förrådet av bodysar till lillan som växer som en liten.. jag vet inte vad? Hon blir nog en lång tjej :) 

söndag 5 augusti 2012

Löprunda, magvärk och glass

Det blev faktiskt en löprunda idag, bristen på form till trots. Tack för det säger jag och är glad att jag valde att vara den drivande idag. Behövde komma ut och skaka runt lite i magen och gud så skönt det var - efter ;) En löprunda avprickad och en glass intagen. Måste ju vara lite balans.. på båda kontona.. fast jag har en känsla av att det där andra kontot, det mindre bra, dragit ifrån rätt rejält den här helgen. Även om jag varit duktig o gett mig ut i löparspåret!

Magen har inte visat sig från sin bättre sida idag. Många medel för mycket och två brädpass senare mår jag fortfarande fan. Blir med andra ord ingen fisketur för mig ikväll. Nog för att jag inte hade fiskat oavsett (jag tycker bättre om att bara åka med o njuta av att vara ute på havet...) men jag är ändå rätt ledsen över att jag inte kan hänga med. Det var väl bara att vänta. Nu får jag lägga hoppet om fångst till maken, brorsan o lillan. Lukas ska jag väl inte direkt räkna med på den fronten ;) Deppigt inte minst på grund av det fina vädret och att väderprognosen den kommande veckan ser allt annat än lovande ut. Ska det verkligen vara så illa att det inte blir fler båtuflykter för min del i år? Jag hoppas verkligen att det inte blir så.. att vi kommer ut igen..

Sitter för tillfället o läser på lite om läkeörter och fastnade vid malört.. som skall vara bra mot kramper i glatta muskler.. o även en ingrediens i spritdrycken absint. Vilken kombo.. 

Grillkväll hos mamma

Det blev en mycket trevlig kväll med grill och skitprat hos mamma igår tillsammans med brorsan och hans familj samt min kusin från strängnäs och hennes familj. Hundarna, Olivia o maken icke att förglömma ;) Nästan så det kändes som en sommarkväll dessutom då syrsorna valde att göra oss sällskap med sitt spelande. Gud, vad jag älskar att höra syrsorna spela! Jag vet att det finns folk som stör sig på dem och tycker deras skönsång är irriterande, men själv hör jag till kategorin som älskar att höra deras "oljud". Det är bara SÅ sommar. När den uteblir rent temperatur och vädermässigt kan man ju inte annat än nypa alla tillfällen som ges till att få den där rätta sommarkänslan. Sommaren börjar ju trots allt (kalendermässigt) lida mot sitt slut.

Magen? Inge bra alls..  som vanligt hos mamma käkade jag alldeles för mycket och eftersom jag försökt hålla igen på mina relaxit innan vi begav oss dit (allt för att få min stricture heal behandling att faktiskt hinna göra nån nytta mellan varven) var magen redan i smärre uppror då vi kom dit. Det var  innan maten kom in på bordet. Efter? Vi skall inte ens prata om det. Låt oss göra en lång historia kort och säga som så att den var i upprorstillstånd. Ont. Men det var väl bara att vänta.

Lillan väckte mig ett par gånger inatt. Trött. Hon somnade dock fort, strax efter att hon fått mat, så det var inga större bekymmer på det sättet - men när man varit uppe till halv tolv (!!!) sent i min värld, jag som normalt lägger mig innan tio, då tar det ännu mer på de krafter som egentligen inte finns.

Idag? Jag mår som jag förtjänar. I magen alltså. Det går inte att låtsas att man har en kropp som funkar när man inte har det. Hur mycket man än önskar att verkligheten vore annorlunda. Skall köra min andra behandling med DMSO blandningen idag. Undrar bara om det får en chans att göra nån nytta när jag ständigt tvingas ta till alla de här medlen för att kunna gå på dass? Suck.. 

lördag 4 augusti 2012

Första rundan med stricture heal

Kunde inte motstå frestelsen (kan man kalla det så när det handlar om såna vidriga grejer som att droppa kemikalier i ändtarmen?) att testa min stricture heal blandning idag. Maken gjorde ju ett hästjobb med att blanda ihop skiten (rent utsagt) så det var liksom bara o tuta o köra.. i min värld i alla fall!

Kanske lite ostrategiskt med tanke på att vi skall hem till mamma och träffa kusinen med familj ikväll och det finns en risk att jag kommer stinka vitlök eller ännu värre rutten spenat - men det får det vara värt. Kan det hjälpa så..  är den där lilla odören mitt minsta bekymmer. Jag kanske slipper närgångna människor ;) Kan se ut som fan utan att behöva bry mig för det är ändå ingen som ser.. nåt i den stilen *S* men.. jag är ju lite för kräsen för sånt. Har lite nojja när det gäller det där med hur jag ser ut eller inte ser ut. Tyvärr. Men sånt e livet. Om jag behandlade mina fötter lika väl som ja behandlar mitt ansikte som min make ibland brukar säga - då hade jag haft jävligt fina fötter. Nu räcker inte orken till för det tyvärr så fötterna har väl sett bättre dagar. Det får bli en ändring på det.  I ett annat liv ;)

Tillbaks till stricture heal blandningen. Var lite knixigt att dosera femton droppar när man låg upp o ner (vilket man skulle göra enl instruktionen) men det gick det med. Tror jag. På nåt sätt. Sved lite grann men inte värre än att man kunde står ut med det. Nu återstår bara att upprepa varje dag i några veckor för att se om det gör nån skillnad på kramperna och på förmågan att gå på dass! Ni som haft kramp i ändtarmen vet vad jag pratar om.. det är inte skönt.. det är smärta.. och den ger sig inte i första taget om man haft den där ett tag.. det vore trevligt att kunna gå på dass som folk. Bara en sån sak. Det vore värt allt besvär i världen. Något som räknas som en självklarthet för många hör till en av mina högsta drömmar.

Skall testa oregano oljan också, men det får bli när amningen är helt avklarad. Tror lillstumpan snart kommer vilja ha lite mer "rejäl" mat eftersom hon hela tiden stoppar händerna  i munnen och försöker käka upp dem. Mammas mjölk börjar bli lite väl mesig för henne tror jag.. .;)




Stricture heal - blandning klar

Det var ju som bekant ingen bra magdag igår heller. Trots det fick vi en ganska bra dag. En så bra dag vi kunnat få med de förutsättningarna. Efter en god glass och en liten utflykt till Mollösund var dock både jag, vovvarna o lillan ganska spaka. Fick gjort en hel del men som sagt var redo för sängen redan under eftermiddagen. Hade jag inte haft min mage att ta hand om hade jag lagt mig. Om jag hade trott att jag skulle kunna sova vill säga.

Käkade en alltför fet laxbit igår som vände sig i magen hela natten. Urgh. Kom dessutom på en anledning till att jag kanske känt mig så magsjuk de sista dagarna.. sojamjölken!! Den var dålig! Jag upptäckte detta då jag tyckte kaffet (som jag häller sojamjölken i) smakade konstigt häromdagen men reflekterade inte vidare över det utan trodde det var kaffet det var fel på.. så luktade jag på mjölken igår vid frukost och insåg att den gjort sitt. SUR! Kan hända var det därför magen protesterade så rejält?

Hur som helst, slog ut den och bytte mot ny förpackning. Fortsätter med pentasan och idag har maken hjälpt mig att blanda ihop stricture heal blandningen. Kommer väl stinka vitlök pga den men det börjar bli dags att testa. Nåt måste jag göra för att råda bot på min värkande tarm! 

fredag 3 augusti 2012

Skov?

Har ingen vidare bra period just nu. Rent magmässigt alltså. Den här onda cirkeln vill liksom inte brytas. Verkar inte spela nån roll vad jag gör för molvärken vägrar försvinna och trots att jag återgått till min bräda (nåja, i alla fall till viss del - det vill säga på morgonen) så vill magen liksom inte reagera som den ska. Magen= tarmen. Har ont på ställen jag inte hade förr och just runt och under snittet vill det bara bubbla och jäsa och värka som skrutt..  ingen höjdare med andra ord. Det tar på både krafterna och humöret! Hua...

Skulle träffat lite vänner och haft picknick idag men det blev till att ställa in. Vare sig mage eller huvud är med på noterna idag. Magen var ju åt skogen redan igår så det var väl inte helt oväntat och huvudet kommer nog mestadels efter åskovädret och löprundan igår. Drack nog inte tillräckligt med vatten även om det kändes som om att jag hinkade vatten ett tag och sen är jag ju allmänt väderkänslig på det så..  som sagt inte så konstigt kanske?

Har jag tur kommer vi iväg på nån liten picknick på egen hand under dagen men det återstår att se hur lilla magen reagerar och vad tiden tillåter. Maken har pysslat ihop cykel numero två här hemma så jag kan sälja den som står hos mamma (funkar inte för mig, det är bäckenet och tippningen av detta som är väsentligt för min del och cykeln som står där låter mig bara trampa trampebil.. typ.. hjälper inte med andra ord.. så jag tänkte byta ut.. mot min gamla cykel.. det vill säga den som jag haft här med trasig sadel.. ) och byta ut den jag i princip trampat sönder här. Den funkar fortfarande bättre än den som står hos mamma dock så planen är att skicka dit den och göra mig av med den andra.. o få en ny, fungerande här hemma :) Många cyklar blir det.. räknade lite på det.. kom fram till att jag trampat sönder ungefär fem motionscyklar under min tid.. jises, dålig kvalitet eller för mycket trampande? Upp till var o en att avgöra!! Jag hävdar bestämt att det beror på kass kvalitet ;)

Åskovädret igår märkte oss alla, även lillan o Tuffe.. som är helt spaka idag. Lillan slocknade i mitt knä igår.. hon har en rätt udda stil får man väl säga :)

Lite dålig bild från makens mobilkamera men ändå.. stilen går ju inte att ta miste på! 

torsdag 2 augusti 2012

Molvärk :(

Den här satans magen alltså. Jag säger bara det. Den har inte varit på min sida de sista dagarna. För tidigt att utvärdera effekten av pentasan redan. Har ju bara tagit den ett par dagar den här omgången och sist tog det väl i alla fall nån vecka innan jag märkte nån förändring. Hade väl ändå hoppats på att effekten skulle slå till lite tidigare den här gången då magen verkligen bestämt sig för att tok balla ur :(

Vad är väl en bal på slottet...? Blir inte direkt bättre av att jag tycker synd om mig själv o trycker i mig kladdkaka, men jag får skylla på dålig karaktär och semestertider. Det vänder snart. Jag kan vara disciplinerad när jag väl bestämmer mig. Det har bara inte riktigt slagit till än. När magen mår som sämst äter jag av nån anledning mat som passar mig sämre? Man skulle kunna kalla det tröstätning fast egentligen rimmar det ju väldigt illa eftersom den där så kallade tröstätningen bara får mig att må ännu sämre i magen. Självplågeri låter lite rimligare. Men men, som sagt vad är väl en bal på slottet. Var sak har sin tid och min kladdkaka är ju för allt i världen inte den värsta av kladdkakor och inte det sämsta man kan stoppa i sig.

Upptäckte imorse att jag fick ont i foten när vi var ute och gick. Under hålfoten, precis framför hälen. Inte bra! Inser att det var nånstans där jag fick ont förra året... då jag lyckades inflammera tibialis posterior och var tvungen att gå gipsad en månad. Urgh. Där vill jag inte hamna igen! O jag vill ut o springa! Så skönt att komma igång igen efter ett års celibat typ. Celibat från den formen av träning vill säga. Känner att kroppen mår bättre av att få sig en igenomkörare ett par gånger i veckan. Löpning är en form av sådan genomkörare.


onsdag 1 augusti 2012

Pentasa - testperiod numero 2

Eftersom jag haft sån förbannad värk i magen de sista dagarna och veckorna bestämde jag mig igår (efter lite övertalningskampanj från orolig make ;)) att testa pentasa igen. Sagt o gjort så nu är jag inne på tablett numero två för den här gången. Insåg även till min förfäran att mina relaxit tabletter är snudden på slut så det gäller att besöka apoteket idag igen. Suck! Känns som jag hänger där för jämnan o ändå avskyr jag allt vad apotek heter.

Min kära vän, Martina, tack för tipsen om kaliumcitrat hur kunde jag missa detta?? Fel styrka på magnesiumet, men det går ju att dubbla dosen eller hur ;) Jag får testa helt enkelt vad har jag att förlora? :) Tack! Beställde även mätglas, pipetter, medicinflaskor o dylikt igår för att kunna komma igång med min stricture heal procedur. Snart så... ;) Till dess är det pentasa som gäller ,) o all annan skit jag måste ägna mig åt!

Tanken är att vi skall bege oss till sundsby idag med svärföräldrarna, men vi får se hur det går med det. Lillan har haft en jobbig natt o kväll igår med magen o den har inte direkt visat sig från bästa sidan idag så hon är något gnällig..  inte roligt att släpa iväg henne någonstans då.. o min egen urkassa mage på det. Vi får se. Det får bli som det blir helt enkelt!