måndag 31 oktober 2011

Så var det natta..

Idag har varit en otroligt grå dag. Ända sen jag gick upp imorse har det varit mörkt. Himlen är helt täckt av tjocka moln. Inget regn, tack o lov - men luften dryper av fukt ändå.

Blev i alla fall en trevlig promenad med mammsen och vovvarna på lunch idag. O trevligt lunchsällskap dessutom. Fick till o med mamma med mig på att köra avslappningsskivan, och trots att hon inte förstod hälften (den är på engelska) verkade hon slappna av rätt bra. Det måste väl ändå vara ett gott betyg? Tuffe gjorde oss sällskap medans Lukas höll låda på balkongen. Nån ska ju försvara flocken också..? ;)

Hade besök av st hem fixaren när vi kom tillbaks från promenaden, snacka om att jag blev överraskad av att finna någon i vår lägenhet när vi kom tillbaks! Höll på att sätta i halsen innan jag insåg vem det var. Nu har man i alla fall ett fungerande tvättställ och en hel spis igen ;) Alltid nåt att hänga i granen!

Morgonen har varit bättre än igår, mycket bättre - men det sprack som vanligt vid lunch. Magen blev tokstor och bubblig o jäsig och under avslappningsskivan började det köra som sjutton i magsäcken också. Totalkramp. Fick upp den goda thaimaten som vi käkat (var inte lika god när den kom upp vill jag lova!) till lunch ett antal gånger under denna session och funderade allvarligt på att lägga ner mat ett tag framöver. Urk.

Fick samtal från sköterskan (den mindre trevliga tyvärr!) på Karolinska vid ett som avtalat.. o hon förstod inte varför läkaren inte ringt. Hon skyllde på att den andra (vänligare) sköterskan förmodligen glömt att meddela honom, men jag tror snarare att det var läkaren som hade häcken full o inte hann alternativt glömde bort..  skylla på sina kollegor på det viset känns inte vidare proffsigt. Kunde ana en viss bitterhet?? 

West Side Story

Var på musikal igår. Vår överraskning till min mamma som fyller 65 inom kort och gick i pension i fredags. Nåja, gick i pension och gick i pension men hon slutade arbeta i alla fall. Pensionen träder i kraft först efter nyår om jag är med på noterna.. :) Hur som helst var det värt att fira tyckte vi och drog alltså med henne till Göteborgsoperan och denna välkända musikal.

Mamma och jag har pratat länge om att gå på musikal, ända sen vi var i London tillsammans. Hur gammal var jag då? Femton! Det har inte blivit av..  snacket har gått men det har liksom inte kommit till skott. Därför bestämde vi oss för att göra slag i saken och jag tror mamma blev riktigt röd över den presenten faktiskt. Hon var märkbart glad i alla fall vilket var roligt. Hon hade dessutom inte anat vad det var vi skulle iväg på vilket var lite kul.. Tricket med thai take away på makens kontor..  funkade ganska bra ;) Men hon är smart min mor och fattade att ganska snart vart vi var påväg.. ;)

Hur som haver. Det var en mycket lyckad kväll, bortsett från mina magplågor som definitivt inte var det minsta lyckade. Tvärtom. Hade en av mina sämre dagar igår, skallebank som inte gav sig trots maxdos alvedon, illamående och en tokvärkande mage som inte blev det minsta bättre efter maten..  i pausen trodde jag inte jag skulle ta mig därifrån på egna ben så jävligt var det - men jag hade bestämt mig i förväg för att härda ut. Det var mammas kväll o så skulle det förbli, även om hon (tyvärr) känner mig för väl o märkte ganska snart hur det var fatt utan att jag behövde säga ett pip. Frågade flera gånger om vi inte skulle bege oss hem istället o att hon var tacksam för det hon redan sett, men nopes! Där blev jag förbannad faktiskt. Det var hennes kväll jag visset om att jag inte var bra (ok inte att det skulle gå så åt skogen men ändå..) o vi hade beslutat att genomföra detta. Sagt o gjort o jag är stolt över det. Det var hon värd! Alla gånger o många gånger om. Däremot fick jag en helvetesnatt och en mkt jobbig kväll hälsomässigt men det får jag skylla mig själv för antar jag.. om man nu kan säga så? Var ju inte direkt så att jag framkallade magsmärtorna på egen hand. De liksom finns där ändå. Oavsett hur mycket jag försöker.

Jag är i alla fall glad att jag klarade av det, att vi genomförde vår plan och att den blev så lyckad. Det var en bra show, vi hade grymma platser (längst fram) och det var i det stora hela en mycket lyckad kväll. Nu återstår en förhoppningsvis lika trevlig middag som vi planerat för henne på en restaurang i stan tillsammans med min bror o svägerska. Jag hoppas det blir en bra kväll och att magen bestämmer sig för att ta semester den helgen.. det känns som den jobbat tillräckligt hittils..  någon frist borde jag ju få kan man tycka. Men jag tvivlar på att det blir så.

Läkaren ringde aldrig i fredags så nu har jag bokat ny rådgivningstid med sköterskorna på Karolinska. Får se om jag kan lyckas bättre denna gången.. 

söndag 30 oktober 2011

Höstrusk

Idag är sånt där väder som jag verkligen bara avskyr. Tycker inte om det någonstans! Nog för att det är ok om man sitter inne och ugglar hela dagen och inte går utanför dörren.. men sån är inte jag! Jag är ute VARJE dag. I vått och torrt. Hur skulle jag annars överleva? Dessutom måste hundarna ut, på gott och ont. Idag var jag inte ensam om att vara frustrerad på morgonpromenaden (som inte blev speciellt lång!) jag hade en trött make och två griniga hundar i släptåg också. Ingen av dem var speciellt förtjust i det vågräta regnet eller blåsten som piskade oss i ansiktet. Vädret lämnar mycket att hoppas på..

Gårdagen var en jobbig sådan, magmässigt. Kvällens middag blev en hit! Mitt sötpotatismos och ugnsbakade lax tillsammans med makens goda rödvinssås och chokladmuffins var gott! Riktigt gott. Men magen ville inte hålla med. Igår heller. Hade tokont hela kvällen och det slutade med massage i soffan. Ganska kraftig sådan och maken reagerade över hur jäkla uppspänd magen faktiskt var igår. Jo, jag vet..

Hade hoppats på förbättring imorse.. inte. Vaknade med huvudvärk och magont igen. Suck. En timme längre i sängen verkade inte göra nån skillnad..  jag hoppas det ska ge sig under dagen men vågar jag ens hoppas? Känns nästan dömt att misslyckas. Bättre tro det fortsätter i samma bana och bli glatt överraskad om det vänder? 

lördag 29 oktober 2011

Bakslag

Den här dagen har inte blivit som jag hade hoppats. Räkfrossan från igår har satt sina spår även idag och vägrar släppa greppet om magen. Hjälper inte att vi varit ute på två långa promenader, att jag cyklat två timmar på motionscykeln, kört mitt medicinbollpass, käkat en snäll lunch med surdegsbröd (nåja och en hembakt chokladmuffin) samt yoghurt med massa goda bakterier.. magen vill ändå inte. Huvudvärken släpper inte sitt grepp och illamåendet är där det är.

Jobbigt! Har dock varit en fin dag, vi har haft det ganska mysigt trots krämpor och fått ganska mycket gjort. Har förberett kvällens middag (skall bli gratinerat potatismos med örtbakad lax för min del och rostbiff för makens del) han håller för närvarande på med såsen. Ser fram emot kvällens middag men fasar för magens reaktion över mer mat i systemet.

Imorgon väntar en liten, förhoppningsvis mycket trevlig, utflykt med min mamma som än så länge är en överraskning. En lite för tidig kombinerad pensions och 65 årspresent kan man säga. Hon vet att hon ska iväg men inte vart eller så.. hon ska va finklädd och har fått en tid. Det är allt hon vet. Lite kul faktiskt. Jag tror hon kommer bli mäkta förvånad när hon inser vad vår lilla plan går ut på *S*. Jag hoppas bara magen håller sig i bättre form imorgon för annars kommer det bli en jobbig eftermiddag och kväll.

Nästa helg skall det bli middag med hela familjen och det ser vi fram emot väldigt mycket! Bara hoppas att magen är i fas till dess.. tänkte försöka trycka ner åtminstone en trerätters vid detta speciella tillfälle. Morgondagen går mindre i matens och mer i upplevelsens tecken :) 

För mycket räkor, för salta räkor = dum idé

Vi käkade räkor igår. Såg så fram emot dessa små rosafärgade skaldjur. Oj, vad jag hade längtat. Dessvärre var de på tok för salta och vi åt på tok för mycket. Båda två. Kände det inte direkt egentligen, hade fått ganska bra ordning på magen före vi började frossa loss på räkor.. men så small det till - när jag reste mig såklart. O sen var   magkatastrofen återigen ett faktum. Svårt att sova, vakna tidigt..  o vaknade med världens skallebank, illamående och så ont i magen. Inget ville igenom, trots att jag på morgonen gjorde samma sak som föregående morgonar. Ingen bra början idag med andra ord.

Får skylla mig själv som proppade magen full med så mycket salta skaldjur igår, men ändå.. det är lätt att vara efterklok? Ska se till att be maken köpa färre räkor nästa gång och ifall de smakar så salt som de gjorde igår skall jag försöka låta bli att äta dem. I alla fall inte så många. Lättare sagt än gjort det med, när de ligger där frestandes framför en på bordet.. svårt att låta bli. De är ju så förbaskat goda! Men let´s face it. Så salta som de var igår är de vare sig värda besväret eller magvärken som de orsakar. Inte nånstans. Usch.

Jag hoppas det ska bli en lättare dag idag på matfronten. Mindre skaldjur (läs inga skaldjur) och mindre mängder av allt. Ska försöka köra ett pass på medicinbollen och ta mig ut på en långpromenad med make o vovvar. Jag hoppas den planen håller... 

fredag 28 oktober 2011

Inte åt fel håll iaf..

Den här dagen har varit ungefär som väntat. Bättre under förmiddagen, blev tillslut av med en massa slams genom att köra upp lite vatten och kramperna blev inte så hemska före lunch. Tack och lov för det. Jag hoppas på att det är movicolen som gjort skillnaden och jag hoppas att den i så fall fortsätter att förbättra mag och värkstatus - men jag är lite rädd för att våga hoppas för mycket. Oavsett går ju större delen av dagen åt till att ta hand om och förebygga magsmärtor.

Idag fick jag besök av mamma, som precis gått i pension. Ser fram emot fler besök av henne inom kort :) Blev en sväng i regnet med hundarna, vi klarade oss inte.. värsta höstrusket ute idag. SÅ MÖRKT! Blir till att tända ljus och mysa ikväll.. ser inte fram emot att ändra klockan på söndag.. urk. Känns som det är mörkt nog ändå. Nåja, det är bara att finna sig.

Käkade vegoburgare till lunch och det gick bra! Tjohoo! 2 påsar movicol även idag, en till frukost och en till lunch. Funderar på att öka imorgon? Får se hur jag känner mig ikväll. En kort sväng till torget och handlade lite mat med mamma. Usch, man ska inte handla på fredagar! Ångest över allt folk. Blir stressad av sånt där. Gillar att handla när affären är nästintill folktom ;) man kommer fram utan att stångas med vagnen!

Hur som helst. Ett mellanmål bestående av en mer nyttig o en mindre nyttig del: yoghurt med bakterier, björnbär och jordgubbar och sen två stora bitar chokladbräck (choklad, nötter och rostade havregryn) MUMS! En halvtimme med hypnosskivan och där sprack magen igen. För mycket spelrum? Jag vet inte men när jag slappnar av ballar magen ur, så är det bara. Folk får säga vad det vill om avslappningens goda effekter på dåliga magar. Det funkar inte på min,

Det blir räkor ikväll. Billigare i stan. Ser fram emot det. Jag hoppas att magen gör detsamma. Det ska bli gott med räkor! 

Fredag - och det regnar.. :(

Igår var en skum dag. En jobbig dag. O ändå en bättre dag än början av denna veckan. Knepig kombination men nog så sann. Morgonen var bättre än normalt, eftermiddagen var sämre än dagen före. Kvällen var tokjobbig o katastrofen var ett faktum då toan bestämde sig för att lägga av mitt uppi magproceduren vilket gjorde att jag tvingades tillkalla Securitas för att försöka åtgärda problemet då det var efter kontorstid som det så fint heter..  dock gjorde han inte mycket när han väl kom. Vattnet hade (efter två timmar i dasset) minskat till hälften och han viftade lite med toaborsten och spolade några gånger. Det löste sig tillfälligt, tack och lov. Men jag vågar inte lita på att problemet är ur världen redan. Det har hänt förr. Då fick vi tillkalla St Hem som fick lösa det med nån slags genomspolning av rören. Fantastiskt. Underbart när man är beroende av en fungerande toalett och bara har en att tillgå.

Nåja. Efter att han gått fick jag faktiskt relativt bra ordning på magen. Under omständigheterna hade jag räknat med betydligt mer besvär. Min nya värmekudde, som går att spänna runt magen, kom igår också och den var till stor hjälp under kvällen. Min gamla hamnar i soporna idag! Dock satte värkarna igång igen senare under kvällen och maten bestämde sig för att den skulle vända i matstrupen. Hade stora bekymmer med det resten av kvällen och natten och vaknade av en brännande känsla i bröstet. Nåja, jag fick i alla fall sova lite. Kör vidare med två movicol junior om dagen eftersom jag ändå upplever att den gjort någon skillnad. Två movicol, två vattenfyllda resulax och tre vanliga.. plust två gastrosan.. för att hålla sig på fötter. Hur bra låter det?

Har jag tur ringer läkaren på Karolinska idag, han som jag pratade med förra veckan. Men jag antar att jag måste ha tur för att det skall inträffa. Lyckades boka om en annan läkartid idag på morgonen också, efter mycket om och men. Sekreteraren jag pratade med hade vaknat på helt fel sida och man kan ifrågasätta om såna människor skall ha det jobb de har? Service verkar inte finnas i deras vokabulär.

Vaknade dessutom av en skum smak i munnen imorse. Insåg snart att det var näsblod. Som rann bakåt, ner i strupen. Detta upptäckte jag när jag resten mig upp o böjde mig fram. Nice. Not. Men men, vad är väl en bal på slottet?

Idag hoppas jag i alla fall på en något sånär dag. Har önskemål om räkor ikväll men allt hänger på priset. Innan dess hoppas jag på en trevlig lunch här hemma i sällskap av mamma och en relativt torr promenad. Det står regn på schemat så allt annat än pissevått är väl ett stort plus.. 

torsdag 27 oktober 2011

FK

Den här dagen började bättre än jag hade vågat hoppas på men lyckan blev kortvarigare än igår. Försökte köra samma taktik som igår, dvs hypnosskivan efter lunch och det gick käpprätt åt skogen. Nog för att det var skönt att slappna av (det är det väl varje gång man lyckas med det?!) men när magen vägrar samarbeta och passar på att jävlas extra istället.. då kan man ju ifrågasätta vad man håller på med och vad man vinner på det?

Tog mig en liten eftermiddagsfika bestående av yoghurt preparerad med massa bakterier, kanel och kardemumma samt en bit apelsinkaka med mosad banan till :) gott! Men magen.. återigen.. inte på min sida.

Fick dock något positivt med posten idag. Tydligen har FK bestämt sig för att bevilja sjukpenningen även framigenom och det kom ett sånt där trevligt utbetalningskort med posten idag. Alltid något att hänga i granen! Inte många slantar att hurra över, men några slantar är absolut bättre än inga! Att slippa bråka med dem är ju i alla fall en börda mindre från mina axlar. Ju mindre man behöver bråka för sin hälsa desto bättre.. 

Något lite bättre igår?

Min dag igår var nog, peppar, peppar något lite bättre än föregående dagar. Kanske har movicol junior tillsammans med 3 oxyflush per dygn gjort nån skillnad trots allt. O tillsammans med gastrosan varje kväll för att undvika att maten kommer upp igen.. :-/

Har nu tagit två påsar movicol junior varje dag i tre dagar och kanske har den som sagt gjort nån skillnad. Ingen radikal men dock en skillnad. Sen får jag bara hoppas att det inte är slumpen eller en tillfällighet, utan att denna lilla skillnad faktiskt kommit för att stanna.

Har nu fått två morgonpromenader utan magkramper och smärtor som gör att jag är nära att tuppa av. Bara en sån sak! Frukosten har gått ner relativt lätt utan att behöva trycka ner den.. och det har inte kommit upp lika mycket efter. Har kunnat tömma tarmen (med hjälp av bräda och resulax såklart) något bättre än tidigare vilket liksom bäddat för en bättre dag. Har haft nån timme innan lunch då jag känt att smärtorna varit under kontroll men sen har det ballat ur igen..  eftermiddagen igår var marginellt bättre och kvällen började rätt ok.. men sprack efter kvällsmat då de fasliga smärtorna satte in igen och hindrade mig från att sitta uppe längre än till nio. Sov fasligt dåligt och vaknade av magsmärtorna vid fyra för att inte somna om igen. En ovälkommen skallebank fanns där också.

Nu på morgonen har det varit lite bättre men jag har en del att kämpa med. Jag hoppas att dagen skall bli som igår, eller förhoppningsvis ännu bättre. Det vill säga en timme eller två utan smärta. Guld värt! Får se vad jag ska baka idag då.. frysen börjar liksom bli full.. äpplekaka, apelsinkaka, jordgubbsmuffins, pepparkaksmuffins.. det är dags att ta hit väninnorna på fika tror jag ;) 

onsdag 26 oktober 2011

Pepparkaksmuffins och hypnosskiva

Förmiddagen idag har varit något bättre än övriga dagar. Vet inte om det beror på att jag lyckades tömma tarmen något mer imorse, om det är movicolen som gjort något eller om det bara är slumpen? MEN smärtorna var inte borta så länge och de var definitivt inte helt borta. Innan lunch var de tillbaks i sin fulla styrka och efter lunch.. tja, efter lunch ska vi inte prata om. Körde ändå min hypnosskiva (den är faktiskt att rekommendera! Den vänder sig i första hand till patienter med IBS, men jag gillar rösten på mannen som talar och den får mig i alla fall att slappna av! Bara en sån sak.. Michael Mahoney finns att köpa på www.helpforibs.com ) men magen var inte i fas. Hur mycket jag än slappnade av vägrade magen att göra detsamma.

Passade snarare på att köra loss ännu mer! Det är som om att när jag låter kroppen slappna av ballar magen ur totalt. Den får liksom fritt spelrum?

Har för övrigt ägnat dagen åt att baka. Pepparkaksmuffins blev det - jag inbillar mig att det är bra att vara ute i tid om man ska vara snäll till jul... dessutom är ju kryddorna i pepparkakor bra för matsmältningen ;) när jag dessutom gör mina muffinsar utan vanligt socker blir de något snällare mot en tarm full av onda bakterier som bara väntar på att kalasa loss på minsta lilla sötsak.

Förutom pepparkaksmuffins (som blev kanongoda!) passade jag även på att göra lite choklad och nötbräck. Dem har jag ännu inte smakat men de kommer garanterat att slinka ner några ikväll. Har även förberett en liten "matsäck" till maken och hans arbetskollega som skall iväg till Norge imorgon. Det är ju bra med lite färdkost har jag hört.. ;) 

No Gasin = Ingen effekt

Har glömt uppdatera om hur det gick med min användning av NoGasin. Dessvärre måste jag meddela att det gick precis som med alla andra såna preparat. Det vill säga inte alls. En förpackning utan minsta effekt. Alltså inget att lägga pengarna på, om man nu inte lider av väldigt lindriga gasbesvär som detta tillskott möjligen kan ha effekt på. Ledsen att säga det, men ännu ett preparat i djungeln av verkningslös gojja. Man kan undra vad eller vilka de baserar sin undersökningsresultat på?? Jag skulle gärna ställa upp som försökskanin haha... 

Yogaposer för att bli av med gaser i magen mm

Här är lite tips på yogaposer från www.helpforibs.com  som faktiskt kan vara av nytta när man har svårigheter att bli av med eller förflytta tarmgas. Där finns även poser för förstoppning, diarré, dysmotilitet osv. Kika på sidan och prova!

http://www.helpforibs.com/yoga/poses.asp#poses

Movicol Junior update

Testade två påsar Movicol Junior igår trots allt. Det blev en till lunch och en till kvällsmat. Halva dosen av vad jag egentligen borde klämma i mig med andra ord - men det var mest för att se hur mycket biverkningar den gav.

Nu var det väl ingen jättebra dag att testa igår egentligen, eftersom jag redan från början mådde rätt skit. Magen var verkligen så toksvullen att det såg läbbigt ut. Men jag bestämde mig i alla fall för att prova. Ska det göras är det ju lika bra att ta tjuren vid hornen direkt. Sagt och gjort.

Tyckte väl inte direkt att det blev värre efter första påsen i alla fall. Efter andra vet jag inte.. för under kvällen mådde jag verkligen fan och då jag lyckats (med våld!) knåda bort en massa luft efter kvällsmaten ville det inte ge sig. Det var hemskt. Luften bara fortsatte spänna ut och trots att jag lyckades knåda bort en hel massa ville magen ändå bara växa o växa o växa. Urk. Mådde dessutom ganska illa. Det tror jag kan ha med movicolen att göra, men det blev åtminstone lite bättre efter två tabletter gastrosan. Magen var dock katastrof. Men som sagt, jag vet inte om jag kan beskylla movicolen för det eftersom den var åt skogen redan från början. Kan vara slumpen också.

På makens inrådan beslutade jag i alla fall att palla upp sängen med kuddar för att slippa allt detta läckage av magsyra och tack, det gjorde susen. Fick sova lite bättre i alla fall o slapp vakna av att halsen och munnen brände av frän magsyra. Tack.

Imorse var det (tack o lov, jag har väntat på det här!) lite bättre. Fick ut en hel massa mer än föregående dagar och kände mig rätt ok i magen under morgonpromenaden. Dessvärre är det väl så att underbart är kort. Så även idag. Efter första frukosttuggan satte skiten igång igen och molvärken i magen var tillbaks på nolltid. Tryckte i mig en påse movicol igen, tillsammans med frukosten för att se om den kan göra nåt under dagen. Egentligen borde jag nog följt Martinas råd och tagit första påsen till lunch (tack för tipsen Martina!) men mitt dåliga tålamod och rädslan över att eftermiddagen /kvällen skall bli katastrof gjorde att jag tog den redan nu på morgonen. Smärtan är på nåt sätt lättare att hantera ju tidigare det är på dagen.. 

tisdag 25 oktober 2011

Matsmältningsyoghurtar

Vilket skämt det är. All denna reklam för dessa smått "fantastiska" matsmältningsyoghurtar som garanterar en bättre magkänsla inom 14 dagar. Bara man äter en burk fruktyoghurt? Ungefär lika pinsamt som branflakesreklamen för snart tio år sen? Eller är det mer? Jag vet inte. Men det var ju ungefär samma sak där: Mer fibrer och alla mår bra i magen. Eller not. Vissa blir faktiskt tusen gånger sämre av för mycket fibrer, det vet vi idag. Men det verkade de inte veta då. Eller?

Läser innehållet på ett par av dessa fantastiska burkar. Valio OLO och Activia bland annat. Tja, socker, fruktpure, massa annat gojs och sist så står det lite bakteriekultur. Jovisst..  bakterierna är säkert bra men i kombination med så mycket socker och annat skit kan man fråga sig vad de gör för nytta? Om man ska föda de dåliga bakterierna samtidigt som man skall försöka få ordning på tarmfloran genom att tillföra nyttiga bakterier kan man ju fråga sig vad summan av kardemumman blir? Varför inte göra en NATURELL yoghurt istället med massa fantastiska bakterier och inte lova guld och gröna skogar hela tiden. Jag blir så trött. Men nån tjänar säkert en jävlans massa pengar på alla stackars satar som i ren desperation köper deras små fruktpuréer. De tar ju bra betalt för dem också. 

Movicol Junior

Ok, nu är det kört. Eller vadå kört. Nu får jag snart veta kanske jag borde säga. Har testat en påse movicol junior nu och får väl snart veta hur mycket (eller inte) den ställer till det i tarmen för mig. En påse = en halv dos vanlig movicol så det är ju inga jättemängder vi pratar om och frågan är om jag ens får nån effekt av så liten dos - men grejen just nu är mest att testa biverkningarna.. känner att det är lite för sent idag att stoppa i mig full dos eftersom magen redan är åt helvete. Blir den sämre idag vet jag inte om jag fixar det. Lättare att hantera på morgonen när magen inte är lika full med mat. Även om den värker som satan redan då.

Jaja. den som lever får se. Varit på hälsokost och inhandlat lite mer gastrosan och en burk oxyflush till. Bra att ha hemma då mina gamla börjar ta slut. Känns som gastrosan är bättre än gaviscon.. mådde fan av den inatt. Visst, den gjorde sin nytta ett par timmar men längre än så var det inte. Känns som gastrosan inte ger lika omedelbar effekt men att effekten istället håller i lite längre. Kan vara inbillning också men så känns det.

Käkat tzayspett idag. GUD SÅ GOT T det var! Länge sen jag käkade dem eftersom vår lokala affär bestämt att inte ta in dem då de måste beställa hem så stora mängder. Hittade min favvo på Torp i helgen och blev lite smått lycklig. Jag verkligen älskar tzayspett! Mums. Tillsammans med en hemgjord örtsås, lite mild tacosås och ris och en massa härligt grönt blev det rena festmåltiden. Till mellanmål blev det mosad banan och yoghurt med massvis med bakterier i. Ja, jag hade preparerat.. o så movicolen då.


Samtal med en vägg

Vet inte vad jag ska säga idag. Känns som jag bara spyr galla över hur illa jag mår hela tiden och jag önskar inget hellre än att säga att "jippi, nu mår jag faktiskt riktigt ok"?! Det vore dock en lögn att påstå något sådant, som är allt annat än sant.

Kvällen igår var en mardröm. Kramper i hela mellangärdet och magen var så hård att det knappt gick att trycka ner den med våld. Hade så ont! Lipade sista delen av kvällen innan jag tillslut fick förflyttat lite gas och det började köra som fan istället. Bestämde mig för att gå o sova, försöka koppla bort smärtan på det viset men det gick ärligt talat sådär. Sov skitkasst inatt. Vaknade av magkramper, illamående.. mat ända upp i matstrupen. Så fullt!

Kramper även när jag gick upp imorse. Tre resulax på raken är väl gansk talande, och alla förde de med sig en ganska stor mängd diarré - nåja, jämfört med tidigare dagar i alla fall. Allt är relativt. Dessvärre fick jag inte bort allt som satt men kände att jag inte kunde ta fler..  jag måste ju ha någon kvar till i eftermiddag också så jag har testat med lite vatten nu.. har ännu inte hänt nåt förutom att magen sticker ut som en liten flodhäst där fram. Maten smakar inte så bra då allt vill upp :-/

Fick samtal från en läkare imorse, var som att tala med en vägg. Visste inte om jag skulle börja skratta eller gråta? Detta var inte min ordinarie läkare utan en läkare som jag gått hos tidigare men som har alla mina journaler och vet om mina problem.. han började tala om rivna morötter, laktosintolerans och vikten av att röra på sig? Alltså jag började nästan gråta.. senil? Fick honom tillslut att skriva ut movicol junior neutral så nu ska jag ner till apoteket och se om den kan göra nån skillnad..  för att gardera mig har jag bokat in en telefontid med gastro på karolinska i eftermiddag och hoppas kunna få napp hos nån vettigare läkare där.

Har pratat med så många väggar i mina dagar att jag egentligen inte borde bli förvånad över att det inträffar igen, men likförbannat kan jag inte låta bli.. de har mina journaler o vet ändå inte vem de pratar med? Utredd i tio år och han frågar om morötter??!! My arse säger jag bara. Det är så man vill spy. Bokstavligen.

måndag 24 oktober 2011

Uppspänt!

Den här dagen har inte gått lika bra som jag hade hoppats på eller förväntat mig. Dumt att förvänta sig med tanke på det facit man har i handen från föregående dagar och veckor - men man slutar ju aldrig att hoppas? Någon gång ska väl dagen komma då man faktiskt kan vakna och må bra? Mer än en sisådär fem minuter.. kanske till och med äta frukost utan krusiduller. Kanske stiga upp i normal tid när man ska försöka ta sig iväg på något istället för att gå upp fyra timmar tidigare och bråka med kroppen? 

Jag vet inte jag. Man lär sig aldrig. Man vet, men man förnekar. Man hoppas och man tror. Det är väl det som håller en på benen? Vad hade väl hänt om man bara gett upp? Det är ju inte direkt så att någon slänger ner ett nät och räddar en när man faller. Faller man så faller man hårt. Oavsett om man har en partner som står bredvid en eller inte. En partner kan inte skydda en från ens egen kropp. Hur mycket han eller hon än vill. Det är bara att inse.

Idag har varit en jobbig dag som sagt. Igen. Började redan på förmiddagen, direkt efter frukost närmare bestämt. Nej, förresten, det satte ju igång redan under morgonpromenaden. Innan frukost! Se, man glömmer så lätt. Hjärnan vill försköna verkligheten ibland. 

Fortsatte i samma stil under förmiddagen, magen växte och blev allt större. Trycket och värken i mellangärdet ökade och ledde till ett hemskt illamående. Knödde i mig en stor portion av den gryta som maken lagade igår till lunch och den ville knappt få plats. Lite gaviscon efter för att få maten att stanna kvar i magsäcken, men gavisconet ville inte hjälpa mig idag.

Några timmar och en promenad senare gjorde jag ett litet mellanmål bestående av lite yofu, en kiwi, ett halvt litet päron och några dadlar och vad händer då? Ännu mer värk. Ont, ont ont. Klockan är inte mycket men jag är helt slut. Orkar inte tänka klart. Vill bara få bort denna hemska värk som hemsöker min kropp. Den verkar trivas rätt bra. Gör inte minsta tecken till att sticka. Ganska frustrerande när man inte längre vet vad man ska ta sig till för att få bukt med den. Det lär bli ett brädpass till inom kort. Magsyran kommer börja rinna ännu mer, men det får jag ta. Magvärken jag har nu är värre. Den måste jag bli av med 

Sköna söndag jobbiga kväll

Igår var ju en ganska bra dag trots allt. Under dagen mådde jag ju åtminstone lite bättre än dagarna innan. Man får vara glad för det lilla? Solen sken, hundarna var på bra humör.. maken lagade mat. Som sagt det var en rätt bra dag.

På tal om makens matlagning blev det riktigt gott. Dock kanske inte den "lingongryta" jag hade räknat med utan snarare en "svampgryta" - men den var nog så god ändå! Lingonen fick hamna på sidan om :) Två portioner, dryga, gick ner. Magen var mätt, mätt! Resten av kvällen ville den rapa upp innehållet i magsäcken igen. Mindre roligt. Dessvärre reagerade magen dessutom väldigt starkt på det quorn som var i grytan. TOKJÄSTE hela kvällen! Fy fan säger jag bara. Känns som jag spenderade större delen av kvällen efter middagen knådandes på magen i soffan. Knogarna är helt svullna nu :( maken fick hjäpa mig på slutet det körde ihop totalt.

Halsbrännan var inte av denna värld och när även övre delen av magen började värka bestämde jag mig för att hälla i mig ett par matskedar gaviscon innan jag lade mig. Gjorde jag nog rätt i! Jag fick i alla fall sova och vaknade inte av en bubblande, jäsande mage och inte heller av att magsyran läckte upp och störde min sömn. Tack och lov för det.

Idag ser det ut att bli ännu en fin dag ute. Jag ska inte klaga! Morgonpromenaden var skön idag. Klar luft, nästan ensamma på gatorna.. me like! Jag gillar när det är stilla ute och "Byn" inte riktigt vaknat till liv ännu. Så fridfullt på nåt sätt.

Tog två tabletter oxyflush igår också. De gjorde nog susen. En extra imorse. Resulterade i alla fall i att jag kunde gå lite mer på toa än dagarna före. Sån känsla!! Däremot sprängde det upp igen direkt efter frukost. Jag förmodar att magsäcken är så full att det helt enkelt inte får plats mer.. :( 

söndag 23 oktober 2011

En fin förmiddag gick över i en jobbig eftermiddag

Det var en rätt ok förmiddag idag. Nog för att värken fanns där, det går inte att sticka under stol med MEN den var inte lika påtaglig som igår och vi kom oss både iväg en sväng till torget OCH ut på en härlig promenad i solen. Det var när den senare led mot sitt slut som de slog till på allvar igen. Den, kanske jag ska säga. Värken. Innan lunch var katastrofen ett faktum igen.

Fick i mig ett par mackor, det brukar jag inte ha problem med, och sen blev det bara ännu sämre. Sitter här nu och trampar, lite tidigare än normalt. Försöker få tarmen att jobba framåt och förhoppningsvis kunna trycka ut lite gaser innan jag tar tag i mitt nästa projekt som består av bollträning. Den där medicinbollen som jag pratat om tidigare. Vi är rätt bra vänner vid det här laget.

Hade gärna tagit mig ut på riktig cykel i det fina vädret, men magen tillåter ärligt talat inte såna utsvävningar idag. Det lär väl dröja ett tag innan den gör det men jag hoppas det inte dröjer alltför länge. Även om jag kan röra mig inne är det inte samma sak som att röra sig fritt ute, i den friska härliga höstluften. 

Gastrosan, oxyflush mm

Igår var som sagt en överjävlig dag. Jag kan bara hoppas denna dagen ska bli bättre! Hade på tens apparaten i fyra timmar men igår gjorde den ärligt talat inte ett piss. Hade styrkan inte långt från max. Vande mig ganska snabbt vid stimuleringen, vilket måste betyda att smärtan igår var enorm eftersom den hela tiden tog över och jag mer eller mindre glömde bort att jag hade tensen på?

Maten gick i alla fall ner igår. Lite magmassage, värmekudde och en väldig massa knådande senare gick smärtan faktiskt att hantera (tack o lov!) efterrätten bestående av ett lass oatly jordubbsglass med chokladsås och glutenfria rån skulle jag dock ha skippat. Man är alltid efterklok? Maken har fått lov att slå mig på fingrarna nästa gång det händer. Straffet igår blev en natt i magsyrans tecken.. läckte magsyra hela natten. Tog säkert 6 tabletter gastrosan för att få stopp på eländet. Vaknade av det.

Tog en extra tablett oxyflush också, vilken jag tror gjorde i alla fall lite nytta imorse då jag lyckades tömma bort lite mer av all den diarré som envisas med att sitta kvar i tarmen. Vilken lättnad! Morgonpromenaden imorse var (trots kylan) riktigt skön. Tänk vad hälsan kan göra för själen??

Efter frukost small det dock till igen. Jag borde inte äta? Molvärk och magsjuka.. och nu är vi här igen.

Maken skall stå för matlagningen idag, vilket uppskattas! Lingongryta ska det bli. Ser jag fram emot. Börjar uppskatta den där lite mer husmanslika smaken på maten även om jag inte är nån köttätare direkt. Han får göra ett vegetariskt alternativ till mig. Igår fick jag i mig kyckling, nog för att det var smala strimlor och stekta i en väldans massa sweet chili men jag fick ner den! O magen balla inte ur totalt av den. Det tillsammans med bakpotatis borde gått åt skogen mer än vad det faktiskt gjorde.. men det funkade. Jag var stolt över mig själv!

Krångel med flyget nu. Vår bröllopsresa börjar närma sig och jag både längtar och fasar. Längtar eftersom jag älskar att resa o bara vill bort bort bort o se nåt annat. Fasar på grund av hälsan och hur jag skall klara det här som det är nu? Jag hoppas bara jag snart kommer få må lite bättre. I alla fall gå tillbaks till det "katastrofalt dåliga" som var innan det här eländet tog vid? När jag i alla fall hade en frist på några timmar mellan frukost och lunch och fick sova på nätterna? När brädan gjorde vad den skulle och resulaxen höll mig på fötter..  Hur som helst. Krångel med flyget. Excess baggage free of charge har de lyckats få med (syftar på min beresta bräda här, den är med i vått och torrt vad hade jag gjort utan den??) men de har schabblat till det med maten..  inget om veganmat på flyget (måste specificera det så eftersom jag annars får antingen laktosfritt med kött (alltså mjölk och kött) eller vegetariskt med mjölk. Fantastiskt. Veganmat är det enda säkra som är fritt från allt. Bättre det än åka dit på allergier. Det var med i första omgången på biljetterna men nu har de lyckats tappa bort det. O massa strul blev det, suck! Hur svårt kan det vara?? 

lördag 22 oktober 2011

Magvärk = smärta man aldrig lär sig hantera

Idag har varit en överjävligt dålig dag. Hela dagen. Har inte haft en minut frist från magvärken sedan igår morse nån gång. Fruktansvärda smärtor. Magen är stor som ett hus och tensen har inte gjort ett piss idag. Skippat moxalole o allt vad mediciner heter och försökt förlita mig på vanliga hederliga husmorskurer. Än så länge har inget hänt - mer än att magen spärrat upp sig ännu mer för varje mål jag äter.

Kom iväg till Torp idag trots allt, men det var med nöd och näppe. Kan inte säga att besöket där var särskilt givande. Inte inspirationsmässigt i alla fall. Kunde inte fokusera på något annat än att försöka ta mig fram och hålla ihop. Bokstavligen. Käkade lunch på Subway. Blev en sån där grillad fullkornsmacka (den halva varianten) med grillat kycklingbröst (fast jag tvivlar på att det är kycklingbröst ser mer ut som nåt hoppressat halvfabrikat?) och ren sallad tillsammans med sweet onion dressing. En stor dricka till det. Klunka i mig hela den. Allt för att få flödet i magen att pressa på tarmarna. Inget hände. Mer än att det värkte ännu mer. Delade en liten äpplemuffin med min make när vi kom hem. Gott! Men inte heller den ville magen ha. Hade tänkt komma mig ut och springa i helgen, men de planerna får jag lägga åt sidan. Maken fick ta sig ut själv på rullskidorna medan jag sitter här o klunkar vatten o trampar på min cykel i förhoppning om att mirakel ska ske?

Har förberett en middag tills ikväll, som imorse såg rätt tilltalande ut. Nu vet jag inte ens hur jag ska få ner den. Får jag ner den? Känns som magen behöver dräneras på innehåll innan en millimeter till pressas ner. Släpper inte det här snart kommer jag hamna på sjukan vare sig jag vill eller inte. Jag vill inte. Alltså pressar jag kroppen till max och gör så gott jag kan för att stå ut. Förr eller senare måste det ju ge med sig??

Middagen ikväll består i alla fall av bakpotatis (jag valde medvetet de minsta i korgen) med en sås på soursupreme, dijonsenap, honung, lite vitlök och rödlök. Tyckte det lät smarrigt. Till det skall vi ha lite sweet chilimarinerat kött (till Anders) o nåt annat till mig. Blir nog gott om jag bara lyckas trycka ner det. Kanske måste preparera såsen med lite linfrön???

Jag hoppas och ber om en bättre morgondag!! 

Moxalole = tokstopp i tarmen!

Det var, rätt och slätt och helt ärligt, en förjävlig kväll igår. Rent åt helvete för att tala klarspråk. Fy fan vilken värk! Många hårda ord här och ingen direkt vacker franska, men ibland är livet sånt. Man kan inte alltid vara fin i munnen. Igår var en sån dag. Jag var inte fin nånstans.

Det satte igång redan innan kvällsmaten. Jag fick inte igenom nåt med resulaxen, så jag försökte med olja. Gjorde bara saken ännu värre. Moxalolen hade blåst upp magen till sprängläge och vägrade liksom att göra nåt annat. Har inte fått med sig något ännu. Har tagit tre påsar men nu blir de inga fler. Efter den kvällen o den natten kommer jag inte ta några fler. Får testa movicol junior om jag får den utskriven och se om den ger bättre resultat men denna var bara ren katastrof.

Idag på morgonen hade jag svårt att få ner frukosten. Det är fullt upp till munnen känns det som. Magen ser ut som.. jag vet inte vad? Runt och hård är den i alla fall. Stenhård. Värker. Tagit två resulax. kör med linfrön och kokosmjöl, massa vatten... kör för tillfället med lite olja. Vi får se om det hjälper. Beställt en ny vetekudde från bodystore som går att spänna runt magen. Jag hoppas den håller lite bättre än min gamla som håller på att trilla isär. Bokstavligen. Usch, det känns som det blir ännu en jobbig dag det här. Chokladmässan får nog vänta.. om inga mirakel sker snart vill säga. Kanske en sväng till torp för att införskaffa en gosig vintertröja eller nåt men det får bli dagens stora äventyr i så fall. Fan också, jag såg fram emot att  få provsmaka choklad idag... :( 

fredag 21 oktober 2011

Fredagsmys med bråkig tarm

Idag är det som bekant Fredag. Det är då man ska mysa enligt konstens alla regler. Enligt reklamen är det med chips. Hm, eftersom varken jag eller magen är speciellt förtjusta i chips (nachochips kan dock gå ner emellanåt! :)) blir det nåt helt annat hos familjen Röding idag. Färsk pasta med lax och skaldjurssås hade jag tänkt mig. O en liten chokladfondant till efterrätt. Det är ju trots allt fredag. Sen får vi se hur mycket av det jag får ner men än så länge doftar det i alla fall gott.

Sitter och trampar med min tens. Har varit flitig idag. Skrubbat skarvarna i duschen (de blir så förbannat äckliga efter ett tag, jag kräks nästan urk) och oj så fint det blev, tvättat duschdraperiet, badat Tuffe (hans exem kräver bad minst en gång i veckan.. ), gått två långa promenader i solen, förberett mat, bytt rent i sängen, tillverkat lite kylskåpsmagneter och så vidare. Lekt lite med vovvarna. Gömma bollen är populärt för tillfället!

Magen är dock fortsatt åt skogen. Moxalolen har inte gjort nån större nytta än så länge och jag tvivlar ärligt på att den kommer göra det. Vågar inte ta mer eftersom den får tarmen att krampa så förbannat och ger mig om möjligt ännu mer gaser. Känns som jag har nog som det är ändå! Skrivit ett argt mail till recepttjänsten på Huddinge (men det känns som det lär dröja innan någon läser det, eftersom jag fortfarande inte fått ut något av det jag skre för två veckor sedan.. urk) om att jag vill ha moxalolen utbytt mot movicol junior som vi talade om från början. Tack Martina för det tipset, det var du som fick mig att tänka på den möjligheten! Dock hävdade läkaren att moxalole inte innehåller sötningsmedel vilket är lika sant som att en höna inte värper ägg! O magen mår därefter.. sötningsmedel och min mage hör inte ihop. Om inte syftet är att få den att krampa och spänna upp lite extra då vill säga. Det är i alla fall inte mitt syfte med att stoppa i mig skiten.

Får se om det blir nåt besök på göteborgs chokladmässa imorgon eller inte. Som det känns nu är kroppen inte i form att ta sig ner till stan, men kanske mår jag bättre i morgon? Så länge det finns liv..  jag har sagt det förr... 

TENS

Igår kom min tens apparat med posten. Bra! Moxalolen har hittils bara ställt till det i magen. Tarmkramper, uppkört och jävligt. NoGasin har, som jag misstänkte, hittils inte gjort ett piss.

Blev som jag hade räknat med hemma från hundmassagen igår kväll. Satt o mös i soffan tillsammans med Lukas istället. Mös, käkade kvällsmat och körde både vetekudde (stackars den, snart trillar den i bitar!) och tensapparaten. Ett tag kändes det faktiskt som magsmärtorna var under kontroll. Inte så att de försvann, men förnimmelsen av dem blev mindre. Körde på tensen på ganska hög styrka och ökade efterhand när det kändes som kroppen vant sig. Flyttade väl fokus lite från magen till ryggen ett tag. Skönt! Däremot kom smärtorna tillbaks bara minuter efter att jag stängt av apparaten. O vad gör jag då? Sätter i mig en flapjack! Klockan halv tio på kvällen. Ibland förstår jag inte mig själv. Varför? Såå jäkla korkat!

Det där får jag känna av idag kan jag meddela. Magen VÄRKER. Skyll mig själv, jag vet. Tog en påse moxalole imorse med, den förra verkar ju inte gjort nån vidare nytta (inte än i alla fall) men resultatet av det blev bara en ännu ondare mage. Fantastiskt. Som om man inte har nog. Hur denna dag skall sluta är ännu ett mysterium men jag hoppas det ska ge med sig lite under dagen!! 

torsdag 20 oktober 2011

AJJJ!

Det här var ingen bra dag. Ok, vädret är smått fantastiskt och vi har tagit en lång promenad, jag o vovvarna. De gick bra. Bara en sån sak. Inget krångel, ingen strejk. Har handlat. Tuffe har fått sig en liten "födelsedagsmiddag" och skall iväg med husse på hundmassage ikväll.

Min tarm bråkar värre än vanligt. Fick tagit ett sånt där oljelavemang imorse igen, eller tja lavemang och lavemang vi pratar om millilitrar utblandat i lite vatten och i form av en tom hylsa från resulax. Det kan väl knappast ses som ett lavemang, som oftast består av flera liter, eller åtminstone deciliter? Men det är nog för att smörja och reta runt lite. Efter det kändes tarmen något bättre. Ett par timmar. Sen var det kört igen. Såklart!

Bestämde mig för att testa moxalolen innan lunch idag. En påse får räcka till att börja med. Jag vill inte orsaka alltför kraftiga biverkningar. Det gick rätt bra till en början men nu.. neeeej! Ont! Uppkört! Gasigt. Värre än de andra dagarna. Tryckte dessutom i mig en yoghurt som jag hade hemma, som egentligen var avsedd för maken. Med mjölk i? Mjölk och kola. Sliskigt söt och som sagt DET VAR MJÖLK I! Hur korkad får man vara? Magen är i upplösningstillstånd. Man kan tycka att jag får skylla mig själv och jag undrar hur jag kunde vara så korkad?

Fick bara för mig att det kanske inte spelar nån roll när magen ändå är så jävligt. Jodå, det gör det. Väldigt stor roll. Det blir ju bara ÄNNU SÄMRE! Dumma, dumma mig. Blir så arg på mig själv. Är det värt det? Var det värt det? Inte. Jag kan inte mer än banka in detta i min dumma lilla hjärna och hoppas att den lärt sig en läxa till nästa gång.

Ikväll blir det snäll mat. Hembakt bröd utan massa konstigheter med lite färsk getost och tunna skivor av kalkon plus en massa grönt. En kopp citronte till det. Blir jag sugen på nåt annat har jag förberett en härlig hallonsmoothie med banan och sojamjölk. Det får bli kvällens frosseriobjekt. Som tur är har jag inte varit så sugen på att frossa loss på kvällarna de sista veckorna. Känns som allt vänder i magen.

Tji fick jag

Trodde nog att kvällen igår skulle bli bättre än den blev. Tji fick jag för det. Åt visserligen en ganska enorm macka till kvällsmat, men tycker inte den borde ställt till det så mycket som kvällens magproblem återspeglade. Tog tre nogasin innan. Hjälpte de? Svar nej.

Hade enorma magsmärtor och maken fick sitta och massera buken på mig stora delar av kvällen. Tack och lov fick det en stillastående tarm att i alla fall börja röra på sig igen, men usch så jobbigt det var. Har återigen skvasår på fingerknogarna efter allt knådande på magen. Ser inte vackert ut :( Blir till att börja köra med fet salva igen antar jag.. ?

Fick trots allt sova ganska bra inatt. Tog 2 NoGasin innan frukost, men inte heller de verkar ha gjort nån större nytta. Effekten skall ju vara omedelbar säger de..? I så fall funkar det verkligen inte. Men som sagt. jag skall köra slut på paketet så får vi göra en sammanfattning efteråt.

Har inte vågar ta mina moxalole ännu. Skall ta dem till lunch tänkte jag. Börja med en påse för att se hur stora biverkningarna blir den här gången. Känns som jag har tillräckligt med gaser i tarmen som det är ändå. Vill inte riskera att de blir för stora mängder eftersom jag inte lyckas få ut dem på normal väg.. då blir liksom biverkningarna större än den eventuella effekten. Speciellt som dessa alltid försämras under eftermiddagen. Hade i alla fall tänkt mig komma iväg och få handlat lite idag. Hade det inte varit för den sakens skull hade jag tagit en påse imorse. Men grejen är ju också den att jag inte är hård i magen! Tvärtom, tokdiarréer som ständigt sitter fast och värker..  inte så lätt att hantera. Det jag oroar mig lite för är ju att man i Fass avråder från att använda Moxalole vid megacolon, vilket jag också har. Plus att jag inte blev bättre när jag fick den sist.. tvärtom. Men som sagt, man greppar efter halmstrån!

Ikväll är det dax för hundmassage igen. Jag tror bestämt min stackars make får gå ensam den här gången också. :( Jag som så gärna hade velat hänga med. Men kroppen är inte på min sida. Tur man har en make som ställer upp när livet krånglar som mest! Tack och lov för det. Det är Tuffes födelsedag idag också. 6 år fyller lillgrabben, som plötsligt blivit en stor grabb! Får nog göra en liten leverpastejtårta till honom. Pipleksaker är ju uteslutna sen Lukas kom in i bilden.. märgben också.. om det inte skall bli slagsmål vill säga. O då är det inte Tuffe som startar dem, tvärtom! På sin födelsedag ska han inte behöva riskera hugg från "lillbrorsan". Jag får lösa det med leverpastej helt enkelt! Jag tror det ska gå hem. Men det gör lite ont i hjärtat att det inte går att ge honom en pipis. Han älskar dem ju.


onsdag 19 oktober 2011

Jaaaaa!

Äntligen! Jag började nästan ge upp, har suttit med telefon intill mig hela dagen. På toa, på promenader, vid cykeln, när jag matat hundarna, när jag ätit.. och så vidare. Så ringde det äntligen - på hemtelefon! Inte vad jag hade räknat med men mycket välkommet var det.

Han var bra att prata med, Hans. Väldigt förstående måste jag säga för att inte känna mig. Han lyssnade på mina problem och vi kom fram till att han skulle skriva ut ett par saker att testa. Funkar de inte (förmodligen, sannolikt kommer de inte att göra det) skall jag höra av mig igen om en vecka så skall vi se om vi kan testa något annat. Dessutom skulle han jaga Greger efter intyget som fortfarande saknar. Min tens har ännu inte kommit men jag hoppas på att dessa små förändringar tillsammans skall göra den skillnad jag behöver för att få lite kvalitet i mitt liv igen! 

Nogasin - test pågår!

Gick på en nit idag. Jag säger nit för jag är ganska övertygad om att de inte kommer hjälpa. Jag pratar om NoGasin. Matsmältningsenzymer som skall minska gasbildningen som uppstår när tarmen inte bryter ner födan ordentligt. Enligt reklamen skall den ge effekt direkt.

Där har vi miss numero ett. Jag har tagit den till maten idag. Ursäkta, dem. Två stycken före lunch och vad händer 15 minuter efter? Explosion! Verkligen. Spenderat en halvtimme med att knåda ut gaserna i soffan och de vill inget annat än komma tillbaks. So far no good. Jag skall fortsätta testa några dagar, ta dem före varje måltid men man ifrågasätter sig själv ibland. Varför går man på sån här skit när man innerst inne vet om att den inte kommer fungera? Nåja, någon lär ju tjäna en bra massa pengar i alla fall.. inte är det jag. Men jag gynnar industrin som påstår sig kunna "fixa till" såna som jag. 

Omvälvande dag

Idag har varit en annorlunda och något omvälvande dag. Fick se nåt riktigt spännande! Det går liksom inte att lämnas oberörd när man är med om något sådant. Vad ber jag att få återkomma till senare.

Hur som helst. Väntar fortfarande på det där läkarsamtalet. Har "som reserv" köpt en förpackning inolaxol på apoteket ifall han inte skulle ringa idag..  Dumt egentligen, för jag vet ju att den inte hjälper mig. Har testat såååå många gånger förr, det var bland de första bulkmedel jag fick prova - och hittils har det inte gjort ett piss.. men när linfrön, kokosmjöl och så vidare och så vidare inte hjälper.. greppar man återigen halmstrån. O det här halmstrået är väl egentligen inte värt att greppa så mycket efter. Men, men jag kör min gamla vanliga filosofi.. nån gång ska det väl hjälpa mig med???

Fick hem lite nya solcremer idag, som jag skall ha med till Guadeloupe på vår bröllopsresa. Green People heter märket. Har inte testat det förr, men skall innehålla minimalt med skit och vara bra för naturen.. jag hoppas på det bästa! Har fått bra betyg och recensioner i alla fall.. det bådar ju gott! Även om recensioner inte brukar hjälpa mig så mycket. Är van att "inte vara som andra". På gott och ont. Ibland önskar jag att jag var en medelsvensson. 

tisdag 18 oktober 2011

Apelsinkaka

Roade mig med att baka igår. Vädret var som bekant ganska pissigt så några långa promenader var det inte tal om. Hade frukostbesök av mamma, vilket var trevligt - alltid roligt att äta tillsammans med någon när man mestadels äter ensam. Det blir så mycket roligare på nåt vis...

Hur som helst. Baka. Jag bakade en variant på sockerkaka fast med sötin istället för socker och dinkel istället för mjöl.. o bytte vanilj och citronrasp mot apelsinrasp och rivet äpple. Blev MUMSEGOTT! Skäms nästan att säga att jag satte i mig mer än en fjärdedel av hela kakan själv igår... men så god var den! Saftig, apelsinig och fin. Verkade inte bråka alltför mycket i magen heller.

Hade en något bättre dag under dagen igår. Vad berodde det på? Oljelavemangen jag tillredde på eget bevåg? De var inte de minsta mys men fick bort en del av trycket på ändtarmen i alla fall. Gjorde hela tre stycken.. resulaxen retade för mycket när jag tagit tre på raken. Dessvärre gjorde oljan det med. Använde bara lite, lite, tillsammans med ljummet vatten i en tom resulaxhylsa. Inte så mycket med andra ord men less is more även i det här fallet. För mycket vandrar uppåt och ställer till mer än vad det gör nytta. I alla fall för mig.

Dessvärre orsakade de en enorm värk i tarmen de där lavemangen.. men de fick vara värt det. Magen blåste upp sig som skrutt under eftermiddagen, men det gick i alla fall att trycka vidare luften - tarmen stod inte helt still som den gjort sista tiden. Bara en sån sak! Man får vara glad för det lilla. Dessvärre blev det inge vidare av apelsinen jag stoppade i mig efter kvällsmat. Skar i magsäcken och ville vare sig upp eller ner. Kändes som den satt kvar där o irreterade även imorse. Egentligen gjorde den väl inte det. men känslan var sådan.

Idag väntar jag på samtal från Hans Törnblom, eftersom min egen läkare Greger Lindberg verkar ha gått i ide.  Har inte pratat med Hans tidigare, men sköterskan lovade att han ska vara duktig.. han har ju jobbat för Greger så jag hoppas att så är fallet!! O jag hoppas jag skall få något som kan hjälpa magen på traven.. och kanske även få det där intyget som jag väntat på i över två månader nu (!?) Den som lever får se, men jag ska väl inte hoppas på för mycket! 

IBS forskningsrapport

Har ägnat större delen av eftermiddagen åt att läsa lite forskningsrapporter, och fastnade för en om IBS. Den är skriven av Hans Törnblom på Karolinska i Huddinge - även om den inte direkt är från igår! Intressant läsning, där man konstaterar att man bör lära sig av misstagen kring Helicobakter pylori infektionen, det vill säga att magsår inte drabbade stressade själar av psykologiska orsaker utan att de drabbades av magsårsinfektion på grund av en infektion av just helicobakter pylori.

Vid mer genomgående undersökningar av patienter med Svår IBS hittar man fynd som tyder på att även denna "diagnos" kan utlösas av diverse bakteriella infektioner. Dessa stannar kvar i slemhinnan och fortsätter att ställa till problem i olika stor utsträckning. Att antibiotikabehandling och kvinnligt kön är två stora riskfaktorer talar man också mycket om. Det som är mest skrämmande är väl att detta, i dagens läge, är en ganska gammal studie och att man fortfarande inte vet den egentliga orsaken bakom "IBS" och att man heller inte behandlar denna patientgrupp med den respekt de förtjänar.

För intressant läsning gå till
http://publications.ki.se/jspui/bitstream/10616/39074/1/thesis.pdf
Det är den sista delen av rapporten som är på svenska för den som inte orkar läsa igenom hela den engelska avhandlingen, även om denna rekommenderas mer.

En regnig dag i oktober

Idag är det verkligen en riktigt regnig höstdag. Höstruskdag. En sån där dag som jag under sommaren fasar över att möta. Jag gillar inte höstregnrusk. Det är ok på kvällen, när dagens promenader och uteäventyr är avklarade men när det vräker ner hela dagen och mörkret liksom omger en när det är meningen att man ska få lite ljus på sig.. då har jag svårt att se det charmiga i just regnrusket.

Att jag är vädermänniska gör inte saken bättre. Jag mår verkligen inte bra när vädret är dåligt. En solig dag blir jag mycket lättare till sinnet. Mitt humör liksom landar på topp direkt. Tvärtom när det regnar. Blöta, stretiga hundar, korta promenader, allt blir vått..  fryser.. spänner mig.. magen spänner sig.. mer.. det är mer än nog.

Igår var ännu en sån där överjävlig kväll. Mådde fan. Verkligen fan. Trodde det var dags att besöka sjukan där ett tag. Maken var borta igår så mamma gjorde mig sällskap, tack o lov för det! Man ska vara glad att man har en sån underbar mamma som ställer upp i alla väder!! Jag önskar bara jag kunde göra samma sak för henne. Det borde inte vara hennes sak att ta hand om mig, det borde vara min sak att se till att hon har det bra. Jag gör mitt bästa men jag räcker inte. Kroppen tar för mycket kraft för att kunna satsa hundra procent på dem man håller av allra mest. Jag hoppas det skall komma en dag när jag kan känna den där impulsiva glädjen igen. Den som för tillfället känns som bortblåst.

Försökt få tag på gastro idag. Telefontid med sköterskan kvart i två. Mailat mina vårdkontakter för att få tag på Kungälv, o så specialisten som ännu inte ringt upp..  funderade på allvar att proppa i mig laktulos imorse, men hejdade mig ganska snart då jag insåg att jag bara skulle förvärra situationen. Laktulos? Den blåser ju upp magen som en badboll även på en frisk människa, hur tänkte jag??! Inte alls förmodligen. Ibland gör man inte det. Ibland låter man desperationen ta över och styra. Det är det som är lite farligt. 

måndag 17 oktober 2011

Otillgänglig sjukvård

Har haft en väldigt tuff helg magmässigt. Inte mycket har gått som jag har velat. Efter promenaden på Sundsby igår och efter att jag lyckats få ute lite av de gaser som fastnat och orsakade tarmkramper (med resulax på brädan såklart) blev det om möjligt ännu värre. Som det blivit de sista veckorna med andra ord. Det har inte gått på rätt håll snarare tvärtom.

Var smått desperat igår. Spenderade kvällen efter middagen lipandes i soffan och kände mig allmänt deppig. Vetekudden (som är söndermicrad för länge sen, nåja den har i alla fall blivit använd!) gör ingen större nytta även om det känns skönt med lite värme på magen. Funderar allvarligt på akupunktur igen, även om det inte hjälpt mig  hittils.. jag har en stark tro på just akupunktur för jag vet vad den kan åstadkomma. Jag bara önskar den hade gett mig lite bättre resulat på magsmärtorna också..

Vågade inte ta någon mer primperan igår, på grund av magsmärtorna jag fick av den i lördags, så jag nöjde mig med gastrosan som knappast gjorde en piss i havet. Var helt slut när jag stupade i säng halvvägs genom den där glamourserien PAN AM som hade sin premiär igår. Ingen större förlust, men tråkigt att behöva lägga sig på grund av fel anledning. Man ska lägga sig för man vill sova, inte för att man vill sova bort smärta. För att man inte längre står ut. Tycker synd om min stackars make som får dras med en sån vek fru..  inne i en lite destruktiv period tror jag. Men jag hoppas det ska bli bättre.. blir bara magsmärtorna mindre löser det sig automatiskt. Det går hand i hand det där.

Har försökt få tag på min läkare på Karolinska idag. Utan större framgång och vem är förvånad över det? Jag är ju glad om jag får telefontid med honom inom en månad efter att jag ringt och bett om en.. ska det vara så??? Nästa försök är med läkaren på Kungälv, otillgängligt där med men det går i alla fall snabbare än en månad. Man får svar via mail om att de läst ens mail.. öhhh? Mina vårdkontakter, på gott och ont..  :-/ Min make försökte tappert hjälpa mig idag att komma fram till en annan mottagning där vi har blivit lovade hjälp när problem uppstår, men inte heller där fick vi napp. Man börjar undra vart tillgängligheten i vården tagit vägen? Inte har den förbättrats i alla fall. Det är ett som är säkert.

Min pappa sa alltid att när man väl är "inne i vårdsnurren" går det fort. Det var lätt för honom att säga. Han hade, när han sa detta, aldrig varit särskilt beblandad med sjukvården - men detta var hans filosofi. Efter tio år (mer än så!) inne i denna vårdsnurr kan jag säga att det är allt annat än rätt. Inget går fort inom vården. Oavsett om man är småkrasslig eller halvdöd. Det verkar snarare handla om vilken sjukdom man lider av och vilken prioritet denna har på deras skala över "riktlinjer". Den enskilde patienten spelar mindre roll... 

söndag 16 oktober 2011

Middag hos mammsen

Det var en jobbig dag igår som sagt. Jag trodde ett tag att jag mådde bättre efter lite primperan, en resulax som faktiskt verkade funka och en relativt bra dag. Tji fick jag. Det brakade loss totalt när jag kom till mamma. Vilken värk! Satan i gatan säger jag bara Magen var total katastrof och tokvärken ett faktum. Högg i hela jävla magen. Ända från matstrupen ner till tjocktarmen. Blev bara värre ju längre eftermiddagen led och när det var dags att äta var magen som en värkande stor varklump.

Tog en primperan till innan middagen. Var nog sista tabletten jag tog. Nog för att den hjälpt till att hålla maten borta från matstrupen när jag väl svalt ner den, men sen.. ? Nej, magen har varit totalt katastrofalt dåligt. Värre än nånsin och värken höll faktiskt på att ta knäcken på mig igår. För mycket och för god mat gjorde inte saken bättre. Sov inte en blund inatt.

Primperan var i alla fall inte lösningen för mig. Nu hoppas jag att tensen ska hjälpa lite grann mot smärtan, men med tanke på tidigare erfarenheter tänker jag inte hoppas för mycket, det är inte värt det. Det slår bara tillbaks så oerhört hårt när det går åt skogen.

Idag är jag trött. Svintrött. Kroppen värker och magen likaså. Ska försöka ta oss iväg till Sundsby och ta en promenad runt den långa slingan. Jag hoppas det skall kännas bättre i magen efter det, men återigen jag vågar inget hoppas! 

lördag 15 oktober 2011

Fika i solen

Det var en skön dag idag. En härligt promenad i gott sällskap. Då menar jag två hundar och en kramgo make. Kramig, ja, man ska inte gnälla det är ju trevligt när maken är kramgo.. men när man själv känner sig som världens surkärring och är allt annat än kramig... då kan även en kram ge en lite smärre ångest. Om jag nu ska vara rak på sak. Men, men det finns värre saker.. en kram är rätt mysig att få.. det finns de som aldrig får några kramar och att jag ens nämner det här får mig att känna dåligt samvete. Vilket jag i och för sig haft de sista månaderna när jag mått som sämst och humöret, tyvärr, inte varit på topp. Har en tapper make, han kämpar på. Det ska han ha en eloge för.

Det var nåt om att leendet du sänder..  och så sant det är!

Tog en promenad i spåret, magen bråkade och jag är svintrött (biverkning av primperan tro?) skallebanken är bättre så det är ju skönt.. men man önskar man kände sig lite mer alert? Inte så bra att vara dödstrött innan man ens satt sig i bilen för att ta sig till middagen hos mamma ikväll. Jag känner på mig att det inte kommer bli nån vidare sen kväll för min del. Vi får väl se, jag har haft fel förr! Jag hoppas jag har fel, jag hoppas jag kommer må bättre när vi väl är där.. o hundarna får en chans att raca av sig på mammas gräsmatta.

Imorgon hoppas jag på en utflykt till Sundsby eller nåt liknande. En promenad i slingan där och kanske en räkmacka på caféet? Det är nåt man kan drömma om :)

Primperan

Det börjar kännas som en copy - paste - serenad det här. Jag mådde dåligt igår. Jo, jag gjorde ju det. O dagen före, o dagen dessförinnan och så vidare och så vidare. Gnäll, gnäll. Det är jobbig att inse att ingen dag varit bra sista tiden. Eller vadå bra? Bättre menar jag. Dagarna har liksom varit som en dimma av smärta. Ont, ont ont.

Inatt var första natten på länge som jag bara var uppe en gång och däremellan sov ganska ok. Kollade idol igår, inte hela får jag erkänna (dels tycker jag det är ganska kasst i år och dels var jag otroligt svajnigt trött o mådde illa), och käkade en god middag följd av en lika god efterrätt. Ångrade dock ganska snabbt efterrätten eftersom den hela tiden ville komma upp igen. Bestämde mig ganska sent för att det var dags att testa primperan trots allt. Sagt o gjort. Klockan nio stoppade jag i mig en tablett o tack för det jag fick ju faktiskt sova och det kändes inte som hela halsen skulle åka ur strupen på mig. Magsäcken. 

Imorse vaknade jag med världens huvudvärk o ont i magen. Tog en tablett till innan frukost och nu molvärker det som satan. Jag hoppas det ska ge sig under dagen och ha samma braiga effekt som jag inbillar mig att den hade igår. Återstår att se. Underbart är trots allt kort.

Skall på middag hos mamma idag. Ska bli  trevligt. Mamma är en fena på att laga mat! 

fredag 14 oktober 2011

En skön promenad och en trevlig fika

Det blev en skön promenad i spåret med mamma trots allt. Magen sprängvärkte och sista biten var mest en plåga att ta sig fram, men bortsett från den detaljen så var det en skön promenad! Frisk luft, härligt luft, fina träd med färgglada löv och nästan inte en vindpust. Perfekt!

Det enda som var lite bad omen över hela promenaden var en döda hare vi hittade vid sidan av spåret. Har lite svårt för sånt. Kunde inte se att han var skadad heller, han bara låg där alldeles stilla vid kanten som om han sov. Det gjorde han inte. Tyvärr. Jag får ganska stora obehag av sånt där. Naturens gång, jag vet.. men jag har svårt för döda eller skadade djur. Det gör ont i hjärtat.

Blev tre resulax imorse. Magen ville verkligen inte vara med. Den sista var fast tills efter vi kom hem från promenaden. Jobbigt. Tryckte rejält på blåsan dessutom. Tog en god fika med hembakt bröd när vi kom in. Det var vi värda tyckte jag. Gjorde inte magen märkbart sämre direkt i alla fall. Tror stenhårt på mat lagad från grunden. Så man vet vad man stoppar i sig. Minimalt med skit med andra ord! Mitt bröd innehåller typ fyra ingredienser och det är ändå supergott.. kika i mataffären nästa gång och räkna antalet ingredienser på förteckningen. Skrämmande många. Man undrar vad de har allt till? Enkelt gott bröd är just ENKELT.

Ikväll blir det fiskbiffar som jag talade om tidigare. Rätt nöjd med dem, jag gjorde dem för en stund sedan och tänkte värma dem i ugnen med lite apelsinzest. Bulgursalladen jobbar jag fortfarande med men det får bli lite smak på den med. Tzatzikin idag blev en variant med morötter och gurka :)

Nog matpratat. Jag hoppas eftermiddagen ska ge mig en liten frist men jag tvivlar. Imorgon är det mat hos mammsen som gäller. Ser jag fram emot. Skäms över hur länge sen det var jag hälsade på henne hemma. Hon kommer mest till mig. 

En kylig fredag

Säsongens första dag med minusgrader här idag. Kallt under hundpromenaden imorse! Solen lyser dock så jag ska inte klaga, det kunde varit betydligt värre. Det är ju dessutom redan oktober så kyla är väl bara att vänja sig vid.

Har mått otroligt dåligt både igår kväll och inatt. Kunde inte ens hänga med på hundpromenaden igårkväll. Maken fick ta vovvarna på egen hand. Kände mig dum, men vad gör man? Stannade inne och kurerade med värmedyna på magen och en kopp varmt te istället. Hjälpte inte nåt vidare men var i alla fall bättre än att traska ut i kylan och spänna sig. Var ute tillräckligt ändå igår.

Magen tokvärkte hela kvällen och natten var inget undantag. Hann käka innan jag kom på att jag skulle testa primperan, och då var det i princip redan försent. Tabletten skall ju, enligt ordination, tas före måltid. Bestämde mig för att testa idag på morgonen istället. Vad händer? Jag glömmer igen! O magen är som en ond härd.. känns som jag bara vill punktera och låta inflammationen rinna ut, typ.. men så enkelt är det ju inte..   fick ur mig mer än jag fått de sista dagarna imorse, men inte heller det hjälpte. Sitter på tok för mycket fast i tarmarna för att det skall göra nån skillnad. Efter frukost var det lika fullt igen.

Ska laga fiskbiffar till middag ikväll tänkte jag. Tillsammans med en bulgursallad (var länge sen!) och hemgjord tzatziki. Känns gott nu, jag bara hoppas magen är i form ikväll när det är dags att äta så jag känner likadant även då. Tänkte köra lite glass, chokladsås och mandelbiscotti till efterrätt. Det är ju trots allt fredag och jag har varit bra på att skippa efterrätterna den här veckan. Nåja, om man bortser från dem jag stoppat i mig under dagen alltså. Kvällarna har dock illamåendet satt stopp för frosseri av det här slaget.

Vi får se hur det går idag. Mammsen skall komma upp på fika och lunchpromenad och det ser jag fram emot. Alla avbrott mottages tacksamt. Jag hoppas den värsta värken gett med sig till dess.. den som lever får se. 

torsdag 13 oktober 2011

DiBiCol i Gastroenterology 2008

Tillvägagångssättet för DiBiCol beskrivs utförligt i Gastroenterologys Juninummer 2008. Intressant läsning för dig som vill veta mer..
Länk:
http://www.indexpharmab.com/images/pdf/gastro_article.pdf


Det finns ett intressant sätt att ta reda på vilken inflammatorisk (eller annan tarmsjukdom för den delen) som man lider av med lite mer noggranna mätningsmetoder. 

Metoden heter DiBiCol och kräver endast en enda biopsi av tarmvävnad och använder uttrycksprofilen hos sju specifika markörgener tillsammans med en speciellt designad algoritm för dataanalys. Testet har verifierats i tre kliniska studier med mer än 300 patienter och metoden beskrevs ijuninumret 2008 av Gastroenterology (von Stein P et al, 134:1869-81), tillsammans med en ledarartikel om diagnostiken.


Undrar just hur långt tid det skall ta innan man börjar generalisera denna undersökningsmetod och använda den på merparten av patienter istället för att bara kasta in dem i fack som mestadels grundar sig på antagningar från mer eller mindre kompetenta läkare.. jag skulle inte vara sen att prova om jag fick chansen!! 


Kanske är det ett sådant här test som krävs för att rädda dem som av misstag hamnat i "fel fack" och av den anledningen inte får den hjälp de behöver...? 

Det var en gång i oktober

...just när morgonen var som kallast... Eller nåt sånt! Så skulle en saga kunnat börja, men det är ju ingen saga jag skriver på här.

Jag pratar magar. Nästan oavslutande magar. Magar och problem. Ibland önskar man att man vore någon annan. Eller i alla fall att man hade någon annans kropp. Tänk om man bara kunde skicka in sin mage på rekond, som man gör med bilen? Få den tillbaks, som en ny, fräsch mage..? Vilken dröm det hade varit. I framtiden, vem vet? Högtryckstvätt genom systemet preparerad med diverse goda tarmbakterier, vad vet jag?

Hur som helst. Det har varit ännu en jobbig morgon. Igår gick det ganska bra, klippningen gick över förväntan. Tog en härlig promenad i solen när jag kom hem tillsammans med maken och vovvarna. Skönt! Skönt och välbehövligt! Resulaxen ville krångla som vanligt när vi kom tillbaks och det tog evigheter att få ut den. När den väl var ute ur systemet ville resterna stanna kvar och bråka. Kvällsmackan ställde till helvete och  det var bara o dega ner sig med en filt i nya soffan och tycka synd om sig själv. Nåja, jag tyckte väl inte så synd om mig själv egentligen, jag var mest irreterad och ledsen över att maghelvetet aldrig vill visa sig från sin bättre sida.

Kom fram till att det går en del filmer på bio som vi vill se. Jag har gratisbiljetter så det borde vara världens simplaste sak. Om det inte vore för denna förbannade mage då... jag minns inte ens när jag senast var på bio? Vill ju inte ens ha hem folk för tillfället. Jag som annars älskar att ha vänner på middagar och andra bjudningar. Känns som jag tappar lusten för allt det där för tillfället. Kan bero på att jag vet hur jag mår. Varje eftermiddag, varje kväll. Det har liksom följt samma mönster senaste månaderna och verkar inte vilja leda till nån förbättring. Inte inom de närmsta dagarna i alla fall. Men men, min tid kommer. Det är jag säker på. Jag vet bara inte när ännu.

Bio.. bio och thaimat! Det vore en hit. Just nu vill thaimaten dock bara åka upp o ner i matstrupen och känns inte vidare god efter att man väl har svalt ner den. Mackor o makaroner.. funkar bättre. Fast de jäser. Otroligt mycket. Jäser o jäser och jäser. Ond cirkel det där. Igår försökte jag med apelsiner och clementiner, var så oerhört sugen på nåt lite surt och friskt. Ingen bra idé. Gav mig helveteshugg i magen och sen ville de bara upp samma väg som allt annat jag stoppade i mig igår kväll.

Idag ska jag käka burgare. Inte så nyttigt kanske, men det är burgare jag gjort själv av laxfärs. Inte helt onyttigt heller! Till den ska jag köra linfröbröd och en god sallad. Kvällen blir bröd igen. Surdegsbröd med getfärskost på ena och tartex på andra toppat med groddar, kalkonskivor och en massa grönt. Citronte till det. Min nya favorit. Nåja, kanske lite aprikoskräm däremellan också.

Tänkte ta en långpromenad idag. Det är kyligt ute. Tights är inte särskilt varma när det blåser!! Men de är bekväma.. spänner inte så hårt i magen.. man får ta det onda med en nypa salt. 

onsdag 12 oktober 2011

En probiotika jag inte provat!

Det är nästan så det är lite revolution.. jag hittade en probiotika på nätet igår som jag inte provat. Med blåbär och acidophilus bland annat. ProBlå? Kan den ha hetat så? Jag vet inte. Men lika svindyr som alla andra tillskott jag provat var den i alla fall. 169 kronor för en burk. Rena rånet om jag får säga min mening. Funderar på att testa men i samma veva undrar jag.. är det värt det? Har hittils inte funkat det minsta för mig.

Nåja. Jag kanske ändrar mig igen. Det har ju hänt förr. Men att det hela tiden ploppar upp nya preparat är ganska fantastiskt. På ett lite ironiskt sätt. Det positiva med den här probiotikan var, såvitt jag kunde se, att den inte innehåller bifidus bakterier (dessa bakterier är dokumenterade att föda inte bara de goda bakterierna utan även de onda i magen) vilket är ganska svårt att hitta idag i djungeln av probiotika och andra tillskott! De verkar finnas i det mesta. Tyvärr.

Hur som helst. Soffan är levererad o klar, blev jag nöjd? JA! Den ska nog gå att sova i ;) eller tja.. somna i :) Ligga bekvämt i i alla fall. Både jag, maken och vovvarna skall få plats utan större konstigheter. Däremot får mattan ta lite stryk. En detalj jag inte hade räknat med. Det är för tajt mellan divanen och väggändan så soffan kommer inte riktigt in emellan, vilket resulterar i att den får hamna lite under.. tills vidare. Jag hittar nog en ny på Gökis snart ;)

Skall ta mig iväg och frisera gräsmattan till hår om en liten stund. Magen är inte på sitt bästa humör men jag hoppas den skall hålla sig någorlunda i schack i alla fall. Vågar inte ta några tabletter innan jag sätter mig i bilen och kör. Vet inte hur de påverkar körförmågan och eftersom det står att man får bedöma själv.. vågar jag inte göra en sån bedömning efter att ha testat en gång. O cykeln.. jag orkar inte. Tro det eller ej, men jag orkar inte. Nåt säger stopp så jag får lyssna på det. Långpromenad i solen idag får räcka. Även om jag hade önskat att det vore annorlunda!!

Lergigan comp

Mådde nåt förjävla dåligt i magen igår om jag får uttrycka mig så. Hela dagen. Kvällen var inget undantag. Tvärtom. Sån värk! Sammanlagt blev det hela fem resulax igår, vilket är mitt rekord. Magen gillade dem inte! Att två av dem fastnade o bara orsakade mer smärta gjorde inte saken bättre. Inte alls.

Som magen gasade upp sig o jäste igår.. jag trodde nog jag skulle trilla av pinn ett tag. Nåja, kanske inte direkt men det kändes så ett tag. Fy fan. Smärta. Jag avskyr den. Vänjer mig inte. Stoppade i mig en lergigan comp eftersom jag började må illa efter kvällsmackan. Ville inte åka ner i tarmen utan hoppa upp o ner i magsäcken. Klämde ner lite aprikoskräm med torkade aprikoser också. Sen var det bomstopp. Om tabletten hjälper så var gårdagen ett undantag. Mådde om möjligt ÄNNU mer illa och fick lägga mig tidigare än jag hade tänkt. Magen var kalasdålig och jag mådde allt anant än prima. Skulle man bli tröttare och få sova av den så funkade inte den biten heller. Låg vaken mestadelen av natten. Tyvärr. Jag skall testa idag igen och se om det blir en annan reaktion idag men med erfarenheten från igår känns det sådär.. ärligt talat.

Skall ta mig iväg till frissan idag också är det tänkt. Bokat en tid. Fasar dock. Blir vid den tiden jag brukar börja må skitkasst igen och frissan brukar knappast gå på tio minuter.. ska det inte bara vara skönt att bli ompysslad lite? Just nu fixar jag knappt att nån tar i mig. Urk.

Jag hoppas dagen ska bli bättre. Ska få en nya soffa. Jag önskar och tror att den ska vara mer liggvänlig än den gamla, som numer tagit en hedersplats på balkongen. Ska bli skönt att dega ner sig där i sommar.. vi har en underbar balkong! 

tisdag 11 oktober 2011

Sjukintyg

Öppnade precis brevlådan och fann, till min stora lättnad, mitt nya sjukintyg. Att man ska känna lättnad inför något sådant? Nu väntar bara ännu en bedömning från Försäkringskassan. Alltid lika jobbigt att vänta på. Men vad ska man göra? Man kan inte göra så mycket mer än hoppas att de förstår problematiken och inser att det inte går att jobba med de problem jag har. Tro mig, jag önskar att jag kunde det. Att gå hemma är fanimej inge vidare. Man klättrar på väggarna MEN man kan ta saker i sin takt. man kan bestämma sina egna tider och man kan ta en break när man behöver det - vilket innebär ganska ofta. På ett jobb kan man inte göra något av dessa. Jag har testat. Flera gånger. Resultat? Jag brakar käpprätt i väggen med tarmstopp och hamnar på sjukan med dropp.

Lite skrämmande läsning dock.. det blir så konkret, så verkligt när någon annan sätter ord på vad det egentligen är för fel på mig. Jag låter ju helt onormal! Men så är jag ju inte vidare normal heller.. :-/ inte i magen i alla fall. Ibland kan man undra hur hjärnan orkar med och sanningen är väl att den ibland tar stryk den med. Då känns avgrunden väldigt nära. Men så inser man ganska snabbt att det är bara att rycka upp sig, så gott det nu går, och kämpa vidare. Låter man avgrunden komma närmare än hoppet ligger man risigt till. Så mycket har jag förstått i alla fall. Det gäller att hålla sig flytande och gärna en bra bit över ytan. Nån gång ska ju skummet flyga.. långt där ovanför. Då vill jag vara med! 

Mediciner, nu ska man bara våga testa dem också..

Det har varit en otroligt fin höstdag ute idag. Tog mig ut på en timmeslång promenad med hundarna i alla fall. Lukas bestämde sig för att börja strejka på hemvägen vilket inte var helt välkommet men.. nåja, det var ju inte annat att vänta?! Vi pratar ju om Lukas. Han gillar inte att vara kopplad. Han gillar inte att lyda. Men han gillar att busa!

Hur som helst. Magen har varit i smärre kaos hela dagen. Fick tryckt i mig en tredje resulax imorse, men den gjorde inte vidare nytta. Blåste mest upp magen ännu mer. Thaimatrester till lunch kanske inte heller var det smartaste valet en dag som denna?

Har dock hämtat ut mina mediciner (det blev två!) och det känns i alla fall bra att ha dem hemma. Sen, vilken av dem jag ska prova o när.. det återstår att se. Lite skeptisk till alla biverkningar, inte minst med tanke på att jag alltid drar på mig de värsta. Urk. De där som står under "mindre vanliga" eller ovanliga. Nåt ska man vara bra på.. :-/ vi får väl se. Testa måste jag ju göra i alla fall känns det som. 

Spickfärdig mage

Den här morgonen har inte börjat bra. Magen tokvärker. Fick pressa ner frukosten. Båda resulaxen fastnade.. magen bara växer och det känns som skinnet inte räcker till. Sprickfärdig. Värker. Solen skiner ute.. man önskar man mådde lite bättre? Underdrift. Mycket bättre. Utnyttja det fina vädret. Som det känns nu är jag glad om jag tar mig ut till bilen, ner till affären och får handlat lite mat.

Hade önskat en långpromenad med vovvarna idag men det är väl att hoppas för mycket. Vi får se. Den som lever säger de ju..

Vakande med världens skallebank imorse, torr i munnen och bombtät i näsan. Magen åt skogen o illamående. Maken tyckte jag var fåordig.. öh, jo, jag var nog det. Kände mig inte direkt på mitt pratigaste humör. Ska i alla fall försöka komma mig iväg till apoteket idag så jag får hämtat ut och testat den där medicinen. Kanske kan göra nåt för att underlätta lite..? Vågar som sagt inget hoppas men kan ändå inte låta bli.. att hoppas bara liiite grann.

Lukas är frustrerad idag. Vill leka. Hela tiden. Samma igår. Höll på att få krupp på honom. Ägnade honom massvis med uppmärksamhet, lekte, kelade, gosade, klickade och gick flera långa promenader men det verkade inte hjälpa. Igår kändes han väldigt billig. På kvällen, när han lugnade ner sig (det var sent!) kändes han betydligt dyrare igen..  :) 

måndag 10 oktober 2011

Tack för det samtalet

Fick precis ett samtal av sköterskan jag talade om tidigare idag. Hon som jag inte trodde skulle ringa upp. Tack, jag hade fel! Glad är jag för det. Skall nu kunna hämta lergigan comp på apoteket och hoppas det skall hjälpa mot mitt illamående, kanske till o med kunna hjälpa mig att sova lite..? Har inga jätteförhoppningar, hade önskat att jag skulle få Primperan, som jag testat tidigare (som dessutom hjälper tarmarna att arbeta!) men antar att jag får prova detta först och be om primperan ifall det inte hjälper. Den som lever får se.

Magen är sjukt uppspänd för tillfället. Väntar på att lägga mig upp o ner så snart maten slutar skutta upp i strupen på mig. Får väl ligga där minst en timme.. känns som det blir mer idag. Magen är inte på min sida. Ska väl vara glad att jag har aptiten kvar i alla fall! Eller kanske inte.. hade nog varit bättre om jag undvek att äta istället för att hela tiden stoppa i mig något.. :-/  Vågar dock inte riskera att rasa ner i vikt..  något som skrämmer mig mer än vad illamåendet får mig att vilja kräkas gör. Har varit där förr och resan att ta sig upp är alltför mödosam för att vara värt besväret. Det har tagit mig ett år att lyckas med dessa dryga åtta kilo.. jag tänker inte riskera att behöva börja om.. så jag svullar gärnet istället. Hur bra nu det är? 

Soppa

Det har varit en jobbig dag idag. Magen ville inte ge sig i förmiddags och har bråkat hela dagen. Åt en snäll lunch i mina mått mätt: fisksoppa. För tredje dagen i rad. Trodde nästan jag skulle tröttnat fortare, men faktum är att den slunkit ner oerhört lätt.

Magen verkar dock inte bry sig om att jag ger den snäll mat. Tvärtom. Den jävlas mer än vanligt. Inget samtal från sköterskan heller som skulle be min läkare skriva ut primperan eller lergigan. Fan. Jag hoppas de hör av sig innan dagen är slut, men jag börjar känna starkt tvivel. Har jag tur har de inte glömt bort mig och ringer innan veckan är slut. Hjälper dock inte idag, det är ju nu jag behöver min medicin.. :-/

Har varit en rätt effektiv dag, mage till trots. Kört mitt medicinboll program, mina tyngder, min cykelstrapats.. men magen är ändå inte i fas. Klippt två galna hundar och blev rätt nöjd med resultatet, vattnat och städat.. lagat mat till mamma som skall komma upp och göra mig sällskap på en regnig hundpromenad. Kan inte säga att jag ser fram emot att gå ut idag. Taskigt väder och taskig mage. Ingen bra kombination!!

Ska stoppa i mig en massa ananas sen hade jag tänkt. Matsmältningsenzymer! Förmodligen funkar det inte men det känns i alla fall som nåt jag kan få ner utan att det ska åka upp o ner i matstrupen hela tiden!


Smågodis är verkligen INTE bra för en krasslig mage

Det är väl ingen större nyhet, men det tål ändå att påpekas. Smågodis är döden för en bråkande mage. Det gör inte direkt att illamående släpper heller. Jises vad jag fick erfara det igår! Hade kvar lite sedan lördagens middagsbjudning (varför köpte jag hem dem från början?? Jag som inte ens är vidare förtjust i sånt där (sega fiskar, salta lakritsstjärnor, häxvrål, you name it det fanns med!)- ändå fick jag ihop en, i mina ögon, enorm påse. Det som blev över stoppade jag, av nån konstig anledning, i mig igår. Urk.

Resultatet var inge vidare. Mådde verkligen fan. La mig före nio och ville bara kräkas. Fick stoppat i mig några gastrosan som satte lock på de värsta spykänslorna men mådde fan hela natten och vilka mardrömmar jag hade. De tål inte ens att nämnas här!

Känns dock som en liten börda lyfts från mina axlar då jag fick ur mig något som jag haft lite ångest över att jag dragit på igår. Berörda vet vad det gäller. Det var skönt att få det luftat. Nu är det bara o köra på och hoppas allt går vägen utan vidare käppar i hjulen (då menar jag främst hälsomässigt ;))

Idag är för övrigt en kall, grå dag men jag hoppas att jag skall kunna få den att kännas lite ljusare. Det var några godisar kvar i skålen som jag inte fick ner igår. Jag kastade dem idag. DET är jag i alla fall stolt över. 

söndag 9 oktober 2011

Chokladsug?

Hittade det här citatet om choklad:

 "Choklad är inte bara gott, det är också som ett balsam för munnen. 
Det är nyttigt för alla körtlar och vätskor och ger god hälsa. 
Det är därför som alla som dricker det får en angenäm andedräkt." 
Dr S Blancardi, Amsterdam 1705" 

Kanske är det därför jag är så svag för just denna råvara?? :) Jag vet inte om det stämmer med god andedräkt och att den är nyttig för alla körtlar och vätskor men det spelar kanske mindre roll... ;) I och för sig har just chokladsuget inte varit det värsta på ett tag, det har snarare varit allt annat än just choklad som jag egentligen inte tycker om. Lite skumt och rätt tragiskt för jag saknar min choklad. Den var ju liksom lite av min höjdpunkt att se fram emot på eftermiddagen. Stoppar jag i mig nåt av det andra hjärnan skriker efter mår jag mest dåligt och får huvudvärk. Ändå vill den inte ha den härliga chokladen just nu. Det är lite skrämmande. Jag hoppas jag vaknar upp snart. O blir lite mer "som vanligt". 

Elvis vägrade stomi

Det här är en intressant vinkel som jag tidigare varit och nosat i. Senast igår läste jag om det igen, då i "kanalen" tidningen som ges ut av Mag och Tarmsjukas riksförbund (rekommenderas alla som har besvär i mage och tarm, man får faktiskt en del tips i den där tidskriften!).

Det sägs alltså att Elvis dog av förstoppning. Att när han obducerades hittade man avföring i hans tarm som legat där i 4-5 månader (!) man kan undra hur han över huvud taget stod på benen? Självförgiftning så in i norden! I dess sanna bemärkelse. Tydligen var hans tarm sjukligt utvidgad (välkommen i klubben!) och dessutom onormalt lång, vilket gjorde att man erbjöd honom en stomi (som kanske skulle blivit hans räddning?) men Elvis vägrade stomi och ville leva som en "vanlig" karl. Uppenbarligen blev det hans död. Han påstås ha dött av något så "enkelt" som förstoppning. Vem har sagt att förstoppning inte är dödligt?

Jag har själv stått i valet och kvalet över om jag skall låta dem sätta in en stomi eller inte. Skall villigt erkänna att jag själv inte fixade tanken på den, även om jag vet att det är många som blivit hjälpta av just en sådan lösning. För mig har det aldrig känts rätt och jag har aldrig kunnat acceptera tanken. Men jag beundrar dem som fattat beslutet om att välja stomi framför dagliga smärtor och jag beundrar deras mod. 

En jobbig mage men en trevlig kväll

Middagen igår gick över förväntan. Förstående vänner är alltid bra att ha! Hade förvarnat dem från början om att jag mådde apa så alla visste förutsättningarna. Tycker det är sjysst att säga som det är istället för att hymla. Nog för att jag blivit ganska bra på att spela allan genom åren, man måste ju på nåt sätt hålla fejset uppe. Igår behövdes det inte vilket var jävligt skönt om jag ska vara rak på sak! 

En trevlig kväll och en god middag. Jag tror det mesta gick hem men oj så mätta vi blev! Har nu typ fyra bunkar med fisksoppa kvar i kylen så vi vet vad vi äter resten av veckan ;) 

Gästerna gick vid tio och när de hade gått dröjde det inte länge förrän John Blund kom och knackade på min dörr. Proppade i mig både urilan, gastrosan och oxyflush för att över huvud taget kunna sova. Det hjälpte nog en del för jag somnade i alla fall. Vaknat några gånger under natten o mått fan i magen men jag antar att det inte var annat att vänta efter en sådan kraftig och sen middag! 

Är trots allt glad att den gick att genomföra. Kändes inte så igår morse. Jag är stol över att jag faktiskt fixade det och jag är glad över att ha vänner som förstår. Det är guld värt! 

lördag 8 oktober 2011

Ironiskt om PROIBS

Jag skiter nästan på mig (om jag hade kunnat det.. ;)) av skratt när jag läser senaste utgåvan av "kanalen" från RMT. Ett specialnummer om IBS. Ganska spännande att se dessa stolpskott resonera fram och tillbaks. Jag kallar dem stolpskott eftersom de å ena sekunden hävdar att man som IBS patient borde kolla upp ifall man är känslig mot fruktos, eftersom detta är en känd "trigger" för känsliga magar och å andra sidan så hävdar de att PROIBS är en mycket lovande behandling för patienter med just IBS. Vad innehåller den? FRUKTOS?! De talar ju för fasen mot sig själva. Jag blir så trött.

Sen, att det är svårt att hitta en "bot" för alla med IBS är smått omöjligt.. jo, tro fan det när man väljer att samla en hel mängd människor med vitt skilda symtom inom ramen för EN diagnos. Det är svårt att behandla hjärtsjuka och leversjuka med samma medicin också, när skall detta gå in i skallen på dessa framstående forskare? Sen talar det om att det är svårt att se sambandet mellan mat och magåkommor, eftersom de individuella variationerna är så olika och det som passar en passar inte en annan. Nej, precis! Vi är alla olika. Vi är inte stöpta efter samma form så det är väl klart att alla inte mår bra av samma kost? Det som är en mans medicin kan bli den andres dödsdom. Vi är olika känsliga för olika saker.

Alla dessa mirakelpiller och mirakelkurer, kalla dem PROIBS, kalla dem SUNWIC, IBEROGAST, ja allt vad de nu heter. Jag undrar hur många som VERKLIGEN blir bra med hjälp av dessa tillskott? Jag menar verkligen bra? Har man gått tio år och blir botad av att enbart tillföra PROIBS då undrar jag vad man hade för problem från början? Jag vill inte vara ifrågasättande men en person med känslig mage lider oftast av mer än ett problem och för att komma åt allihop krävs en mängd olika insatser. Ett mirakelpiller botar sällan hela skiten. 

Kämpa på och hålla ut

Idag har varit en jobbig dag. Började redan imorse. Resulaxen ville inte och magen var i uppror. Frukosten ville komma upp så jag försökte mig på ett par gastrosan idag med. Tji fick jag. Ingen nytta denna gången. Tvärtom. Magen ville snarare vända sig bakut. Vet ju att det egentligen inte handlar om syraöverskott (snarare tvärtom!) så att behandla med syraneutraliserande kanske inte är det smartaste valet..? Men vad gör man inte när desperationen tar över hand. Det funkade trots allt igår kväll.

Bakade eget, härlig, långjäst bröd som jag käkade till lunch. Gjorde mitt pass på medicinbollen. Kändes skönt i kroppen men magen verkade strunta i att resten av kroppen gillade utmaningen. Kändes dock gott att bara tvinga kroppen arbeta lite! Sjukt mör i lederna nu (eller var det musklerna ,)) men det ser jag som ett gott tecken!

Stoppat i mig några dadlar för att hålla magen i trim (dadlar har länge hört till min baskost, utan dem tar det ganska snart bom stopp, blir lite smått desperat då de inte finns några i affären.. det är de färska, stora av typen Medjool som jag är helt såld på). Kom på detta för många år sedan när jag började med något som heter "frukt och fiber" (en slags frukttärningar som skall hålla magen igång) men insåg att dessa mest blåste upp och irreterade magen på mig. De innehöll dock dadlar och det var så idén föddes.

Skall ha gäster ikväll. Skallen bankar och kroppen skriker "Nej" men jag vill inte ställa in det här idag. Försöker hålla ihop och stå ut men det är lättare sagt än gjort. Att vi dessutom förberett trerätters gör inte saken bättre. Jag vet med mig att jag kommer må skit. Försöker undvika saker som jag får upp men jag vet att något av smakerna kommer bli den som envisas med att inte stanna i tarmen utan hellre klättra upp i halsgropen igen. Urk.

Hoppas läkarn ringer mig på måndag och har goda nyheter, det vill säga att han skriver ut primperan eller lergigan till mig, i alla fall tillfälligt så att maten jobbar neråt istället för uppåt och jag slipper detta satans illamående... så länge det finns liv.?  :) 

Gastrosan räddade mig från att spy igår

Det var en bättre dag igår - på dagen. Eftermiddagen och kvällen däremot var mindre bra. Betydligt mindre bra. Mådde apa rätt utsagt. Först o främst bestämde sig magen för att strejka. Rejält. Resulaxen fastnade, magen växte värkte och jag mådde rent förjävligt. Redan där var ribban satt. Att jag hade lagat trerätters gjorde inte saken bättre. Inte det minsta. Efter förrätten (som bestod av pilgrimsmusslor - hade lyckats kanon med att få till dem den här gången om jag får säga det själv) var magen sprickfärdig. Det var ingen stor förrätt. Tvärtom. Men det var more than enough i en trasig mage. Fy fan vad det värkte.

Huvudrätten bestod av en fisksoppa som jag lyckats bra med även den. Massor med smak och inte för stickig. Jag var nöjd. Förutom att jag rapade fisksoppa o vitlöksbröd resten av kvällen - tills efterrätten kom in.. en chokladkaka som jag kunde fått lite kladdigare (jäkla ugn ;)) tillsammans med en kompott av sojagrädde o bär.. den där sojagrädden kommer dröja länge innan jag käkar igen. Usch vad den kom upp! Utan gastrosan hade jag inte fixat natten utan att spy. Vilken äcklig känsla.. tackar min gud att jag hade dem hemma.. de räddade min natt. 

fredag 7 oktober 2011

Flitiga dag!

Den där soliga dagen kom till slut.. precis som YR lovade. Den lät dock vänta på sig till efter lunch, vilket innebar att vi precis missade den vid lunchpromenaden. Nåja, det är ju ingen som sagt att man inte kan gå ut igen? Vilket vi också gjorde, dock inte så långt eftersom Lukas inte direkt är den gå-i-koppel-villigaste hunden på denna planet. Han tycker bättre om att slänga sig i gräset och lukta på blommorna.. :) Låter ganska sött så här när man skriver om det, men det är inte lika sött när man är ute och försöker få honom att GÅ framåt. Då är det mest frustrerande. Jag önskar ibland att mitt tålamod hade varit lite bättre.. urk

Hur som helst. Illamåendet har varit bättre idag. Magen har inte bråkat lika mycket under dagen som den gjort tidigare i veckan, vilket innebär att jag har passat på att vara effektiv. Ja, effektiv var ordet. Har städat av lyan inför morgondagens middag, vilken jag hoppas kan bli av.. jag får inte må som jag gjort tidigare i veckan då blir det pannkaka av alltihop, men jag hoppas att så inte skall vara fallet.. *håller tummar o tår*. Har skrubbat golven med grönsåpa (ja, jag har faktiskt lärt mig uppskatta lukten, tack Anders!) och klippt ner våra enorma tomatplantor på balkongen. Klippt och klippt, det var en smärre fajt att få ner dem de var snarare träd än plantor vid det här laget! Kastade lite grejer i containern som St Hem så snällt ställt ut åt oss också. Skönt att bli av med skiten! Slängde även upp lite grejer på balkongen och insåg att jag inte skulle gjort ett besök där idag. ÅNGEST! Där, om nånstans, behöver städas. Märks att det inte är mitt "område" ;) Jises vad där såg ut! Vi som hade så fint strax före sommaren.. nåja, det blir till att engagera maken! Vinden is not my shit :)

Kånkat träd och plantor från balkongen också, insåg att det var dags att ta in dem. Jises vad ryggen tog stryk! Oliv o citrusträden väger en del.. :-/ Förutom detta har jag börjat med tackkorten från bröllopet (ångestgrej som legat alltför länge o väntat på att bli gjord!), bakat en härligt seg och kladdig chokladkaka (mums!) med tillhörande lime/hallongrädde. A la soja that is :) Sen har jag gjort grunden till den fisksoppa vi skall käka ikväll och förberett en liten förrätt med pilgrimsmusslor.. fredagsmys, var det inte så? Nu tror jag dock att hjärnan vill mer än magen.. men jag hoppas att jag skall kunna övertala magen om att det är ok idag. Har annars inte varit så pigg på så mycket mat sista tiden.. den vill ju inte annat än att komma upp.

Jag hoppas att min läkare i Kungälv skriver ut lite primperan eller lergigan åt mig så maten slutar hoppa upp i strupen på mig och börjar vandra neråt istället..